...widać tutaj pewną analogię do Samsunga. Nie wiele ma to wspólnego z fotografią, ale podam Wam mój przykład. Kupiłem 3 lata temu kamerę cyfrową Samsunga (minidv) v-d23i za ok. 2300zł, gwarancja 2 lata. W ciągu tego czasu nagrałem może 5-6 kaset. 2 miesiące po gwarancji padło w niej serduszko - przetwornik ccd. W serwisie (autoryzowanym) powiedzieli, że jest to koszt 600 zł. z robocizną! Co miałem zrobić? ...zapłaciłem.
Przy odbiorze serwisant powiedział, że przetwornik ccd był firmy SONY i całą produkcję wycofali, bo okazała się wadliwa i po ok. 7 godzin nagrywania element przestawał funkcjonować. Firma Sony chciała się "zrehabilitować" i wszystkie przetworniki, które wyprodukowano w 2003 wymieniano na koszt firmy, nawet po gwarancji, ale... dotyczyło to tylko takich producentów jak: JVC, Panasonic itd. Ale przedstawicielstwo Samsunga w Polsce i środkowo-wschodniej Europie odmówiło współpracy, więc koszty ponieśli klienci. Kamera w momencie serwisowania na rynku wtórnym miała wartość 750 zł. Jaki z tego morał...? Pewnych producentów tj. Samsung należy się wystrzegać jak ognia...