TAMRON - informacja dla posiadaczy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janusz333g
    • 2007
    • 9

witam
    mój tami 17-50 wrócił po około 2 tygodniach, kalibracja obiektywu ,przed kalibracją miał FF na 17 ok.80 mm a na 50 ok.8mm teraz na 50 ostrzy idealnie a na 17 ma ok. 10mm FF .

Komentarz

• mastercheat
      Początki nałogu
      • 2008
      • 477

a ja potestowałem w dzień i wygląda ze jest ok
      40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
      5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• wasley

Zamieszczone przez mastercheat
        Właśnie (porzed 12:00) wrócił do mnie obiektyw z kalibracji, a ja jestem w ciężkim szoku, bo wysłałem go w piątek przed 16:00 pocztą priorytetem z zadeklarowaną wartością.
        myślałem, właśnei czy by nie zadzwonić i spytać czy już do nich dotarł.
        A tu obiektyw wrócił kurierem
        nie licząć soboty i niedzieli operacja zajęła 3 dni tazem z przesyłką

niestety nie mogę sprawdzić narazie bo nie mam body przy sobie, więc po południu napiszę czy dobrze ustawili.
        w karzdym razie pisze że
        kontrola/sprawdzenie:
        ostrość, ogniskowa/ustawienie ostrości, zoom/ogniskowa, elementy optyki/soczewki/pozostałe, autofocus
        oraz w sekcji regulacja:
        autofocus

a niżej
        Sprawdzono działanie Auto Focusa na ogniskowych 17-50 mm
        Wgrano nowy program AF
        Ponownie sprawdzono działanie Auto Focusa na ogniskowych 17-50 mm
        Sprawdzono działanie obiektywu z aparatem Canon 40D
        Silnik AF pracuje w pełnym zakresie
        System autofocus pracuje bardzo dobrze, trafia w punkt, jego skuteczność wynosi powyżej 70%
        Ostrość, kontrast, jasność nie budzi zastrzeżeń
        Pozostałe elementy elektroniczne oraz mechaniczne sprawdzone i sprawne

tak więc wygląda w porządku i wieści o tym że kalibracja odbywa się na miejscu są raczej prawdziwe.

ale pewność będę miał jak podepnę pod Body
        do jakiego serwisu podesłałeś bo moje 17-50 czeka tez naprawa
        a tak w ogóle to czy aparat też sie daje na regulacje czy coś takego??

Komentarz

• mastercheat
          Początki nałogu
          • 2008
          • 477

Foto - Technika
          ul. Ks. Robaka 63c
          80-119 Gdańsk
          tel. +48 58 320-11-72

strone www łatwo znajdziesz

aparaty z tego co wiem też sie kalibruje.

niektóre mają wbudowany microadjustment i samemu można troszkę poprawić.
          40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
          5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• slv

W tym linku widnieje adres serwisu w Luboniu, wysyłał tam ktoś? Czy to jakaś stara stronka. Uprzedzając złośliwości skonataktuje się z nimi tylko teraz piszę na gorąco

Komentarz

• zaitsev
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1660

Zamieszczone przez slv
              http://www.pimago.pl/prev/tamron/kontakt.html
              W tym linku widnieje adres serwisu w Luboniu, wysyłał tam ktoś? Czy to jakaś stara stronka. Uprzedzając złośliwości skonataktuje się z nimi tylko teraz piszę na gorąco
              Właśnie też na to trafiłem, bo planuję zakup 10-24mm, a chciałem się zorientować jak to u nich jest z serwisem. I miło się zdziwiłem, bo jeśli faktycznie serwis jest na miejscu w Luboniu.... to w najbliższym czasie się tam przejdę, bo dla mnie to dwa kroki.

Komentarz

• fotoann

przeczytałam caaaaałe forum i tak sie zastanawiam, czy ktoś tu jeszcze zagląda..
                zaryzykuję..

wiec ja tez jestem posiadaczką T 17-50 2.8. kupiłam go jakis czas temu od znajomego(juz dawno po gwarancji).. problem tkwi w tym, ze jak zmieniam długosc ognioskowej, pierścień na zewnątrz się przekręca, a cały środek stoi w miejscu. czasem zaskakuje i da się zmienic dł. ognisk. a czasem nie.

znajomi śmieją sie, ze mam 2w1. obiektyw stało-zmienno ogniskowy :P
                ale to nie jest śmieszne :P powiedzcie co to może byc, czy da sie to naprawic, gdzie i ile moze kosztowac? moze ktos miał cos podobnego? tylko proszę po polsku, bo nie rozumiem niektórych Waszych skrótów :P

pozdrawiam

Komentarz

• marekpol

mam podobne doświadczenie z Tamron 17-50 2.8,
                  wrażenia z obiektywem bardzo dobre do mementu, aż trzeba było go wysłać
                  do serwisu FOTO-TECHNIKA, obsługa tragiczna, robią łaskę że w ogóle podejmują się naprawy, czas realizacji również pozostawia wiele do życzenia.
                  Jakość samej naprawy na szczęscie dobra,
                  ale po kontakcie z takim serwisem na pewno nigdy więcej nie kupię żadnego Tamrona.

Komentarz

• Wats0n
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 996

Rozważam kalibrację szkła pod puszkę. I myślę sobie - czemu nie spróbować w Dojczlandii?
                    Jakby na to nie patrzeć, do Berlina mam znacznie bliżej niż do Danzig

Jak coś załatwię, opiszę swoje przejścia
                    Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• marcinicus
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 83

A ja byłem już niemal w 100% przekonany do kupna szkła tej marki. Teraz mam ostrą zagwozdkę
                      I jaki z tego wniosek? Lepiej nie czytać zbyt wiele...

Komentarz

• krysek
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 17

Nie chcę zaśmiecać forum
                        Mam obiektyw 28-75 kupiony u Cichego. obiektyw służył mi dzielnie przez prawie 4 lata i padł flex czyli taśma łącząca bagnet z elektroniką
                        Czy ktoś się orientuje czy coś się zmieniło z serwisem tamrona? Czy czeka mnie przeprawa z foto techniką w Gdyni.
                        Może powstały jakieś inne serwisy które naprawiają takie rzeczy?

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Zamieszczone przez krysek
                          Nie chcę zaśmiecać forum
                          Mam obiektyw 28-75 kupiony u Cichego. obiektyw służył mi dzielnie przez prawie 4 lata i padł flex czyli taśma łącząca bagnet z elektroniką
                          Czy ktoś się orientuje czy coś się zmieniło z serwisem tamrona? Czy czeka mnie przeprawa z foto techniką w Gdyni.
                          Może powstały jakieś inne serwisy które naprawiają takie rzeczy?
                          Zmieniło się, obiektywu nie są już naprawiane w Gdyni, tylko w wewnętrznym autoryzowanym serwisie Foto_Techniki w Gdańsku.
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• rosim
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 368

Kupiłem nowy obiektyw 17-50 w czerwcu 2010, padł w nim zoom (zaciął się, a pierścień kręcił dookoła bez oporu). Wysłałem obiktyw do serwisu Foto-Technika w Gdańsku 27.12.2010, dzisiaj, tj. 03.01.2011 obiektyw mam już u siebie, w tym 4 dni trwała przesyłka, trzeba wziąć też poprawke na okres świtąteczno-noworoczny. Naprawa dotyczyła: Zoom coupling plate, Fluted Bartel, F/Z Tape. Jestem taką obsługą bardzo mile zaskoczony.

Komentarz

• niechcemisie
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 277

ile kosztowała naprawa? Kiedyś naprawiałem u tego Pana aparat i niestety byłem zawiedziony czasem oczekiwania i zlewaniem mojej osoby...
                              500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• rosim
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 368

Naprawa gwarancyjna, zapłaciłem tylko za koszt wysyłki do serwisu.

Komentarz

Pracuję...