Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja wyznaję inną zasadę: jeśli nie canon to tamrono problemach tamronów nie słyszałem. Tyle, że nie słyszałem też o jakichś wybitnych szkłach AF tamrona starszych niż na przykład SP 90/2,8 macro. Jeżeli sigma albo tokina, to albo sprawdzić z body, albo budować zestaw w oparciu o korpus z tego samego okresu co obiektywy. Oczywiście dotyczy to głównie fotografii analogowej i jest uciążliwe w przypadku późniejszego upgrade korpusu. Jednak, jeżeli ktoś kupił już stary korpus, to rekomenduję rozważenie takiej opcji.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
Właśnie :-)
Moim zdaniem takie szkło to warto kupić, ale za 200-300 zł, nie więcej. Padnie body, trzeba będzie wymienić na nowsze i się potem człowiek będzie bujał przez pół roku na allegro, żeby pozbyć się szkła z nie za dużą stratą. Zwróć uwagę jak nisko kończy się na allegro licytowanie bardzo dobrej optycznie sigmy 24/2.8, która nie chodzi z nowymi body Canona.Jeżeli sigma albo tokina, to albo sprawdzić z body, albo budować zestaw w oparciu o korpus z tego samego okresu co obiektywy. Oczywiście dotyczy to głównie fotografii analogowej i jest uciążliwe w przypadku późniejszego upgrade korpusu. Jednak, jeżeli ktoś kupił już stary korpus, to rekomenduję rozważenie takiej opcji.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
a jak jest z m42 i pomiarem światła w eosie 10?
podpinając jupitera 135 mi zwariował.
normalne dla tego modelu? (body)
no i warto uprzedzic potencjalnych nabywcow eosa 10 ze znajduje sie on w grupie eosow ktore moga miec problem ze smarem na migawce, jak eosy serii 6XX
Niewiem jak jest w 10tkach ale moja 600tka z podpietym szklem m42 na AV ustawia przyslone 1.0co pozwala mi na rezygnacje z wszelkiej masci dandelionow, obawiam sie ze w pozniejszych modelach tak kolorowo juz pewnie nie ma, i pokazuja przyslone "00". An_zak, wspomniec tez warto ze wymiana smarow to jak wymiana baterii, to nie "wyrok smierci" dla aparatu.
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
To fakt, dlatego tej sigmy nie sprzedałem tylko "używam u cioci na imieninach" - odpowienia ogniskowa i świetna jakość na przysłonie 2,8 (na innej nie chodzi z 400D) daje dobre efekty, na pewno lepsze niz mój 12-24 przy 24mm i więcej światła zastanego wpuszcza. Ale nie posunę się do polecania jej do cyfryjednak czasem trzeba przymknąć, i tutaj muszę zmieniać obiektyw.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200