Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Tamron 28-75 z paprochem

Arnold
    Guest

Domyślnie Tamron 28-75 z paprochem

Witam

Kupiłem niedawno tamrona 28-75 z gwarancją, zaóważyłem robiąc nim fotki że na przesłonie od 14 w górę czyli krajobraz mam plamkę w dolnej części foty.
    Jak kupiłem szkło było czyste bo sprawdzałem po kilku miesiącach użytkownia dostał się tam paproch odrobinka pyłu ? patrząc od **** jest to chyba druga może trzecia soczewka. Pytanie czy w ramch gwarancji można przeczyścić szkło? czy pozostaje mi tylko czyszczenie odpłatne, no i gdzie to zrobić
    Co radzicie w takim wypadku jest sens czyszczenia delikatnych soczewek.
    Mysle sobie jak to możliwe że coś tam wpadło po tak krótkim okresie użytkowania zaznaczam że nie pstrykam zawodowo.

Pozdrawiam Arni

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

lepiej przedmuchaj gruszka matryce bo cos mi sie widzi ze to tam jest paproch a nie w obiektywie

Arnold
    Guest

Domyślnie

jest na bank na 2 lub 3 soczewce widać gołym okiem a matryca jest czysta zreszta na kitowskim szkle nie ma śladu po kropce

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

jakbys mial paproch na szkle to mialbys chyba na wszystkich. Zwylke jest tak ze na duzych przyslonach wylaza syfy. Dowod? Ustaw na przyslone 22 i zrob foto bialej sciany . A potem zgrzytaj zebami jak zobaczysz ile smieci ci wyjdzie.. matryca do czyszczenia.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Arnold
    Guest

Domyślnie

JaBlam jak już pisałem jest od 14 do 32 widoczny jeden jedyny paproch zawsze w tym samym miejscu. Im przesłona jest mniejsza tym bardziej kropka staje się ostra i ciemniejsza
    Co zrobić z tym dziadostwem widać to na fotkach i to mnie drażni?

Arnold
    Guest

Domyślnie

Może sprubować z gwarancją ?
    A jak nie to czy nie rozregulują mi szkła jak mi tam zaczną grzebać?

Arnold
    Guest

Domyślnie

JaBlam
    Podłacze jeszcze raz kita by nie było na matrycę !!! skoro twierdzisz że to matryca

Arnold
    Guest

Domyślnie

Na kicie jest czysto wiec na bank jest to wina tamrona

Bywalec

Domyślnie

Szkło ma budowe otwartą, działa jak pompka i to kwestią czasu jak szybko znajdzie się paproch w jego wnętrzu

skoro syf jest w szkiełku, to pozostaje albo czyszczenie w jakimś profesjonalnym zakładzie optycznym znającym się na rzeczy, ew. jak szkło jest na gwarancji - skorzystać z niej. ( po wcześniejszym uzgodnieniu z serwisem, może to niepodlegać gwarancji)

Patrząc z innej strony, jak dużo zdjęć wykonujesz na przesłonie mniejszej niż f9, sprawdź odsetek bo pewnie tyle ich będzie i przemyśł czy warto sobie głowe zawracać.
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Arnold
    Guest

Domyślnie

Może ktoś miał podobny przypadek z czyszczeniem tamrona ? Zastanawiam si ę gdzie jest serwis Tamrona bo tylko tam można oddać szkło jak jest na gw.
    Jestem ciekaw czy podczas czyszczenia rozbierają szkło na element pierwsze czy tylko czyszczą pomiedzy soczewkami?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów