No bo to 24mm z 24-105 to chyba jest nieco szerzej w praktyce, no chyba, że 24-70 na 24mm ma więcej... Ciekawe swoją drogą, jakie są faktyczne te wartosci.
No bo to 24mm z 24-105 to chyba jest nieco szerzej w praktyce, no chyba, że 24-70 na 24mm ma więcej... Ciekawe swoją drogą, jakie są faktyczne te wartosci.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Jedyny problem jest taki, iż mój T jest przy f4 bardzo ostry a po 24-105 nie wiem czego się spodziewać.
Jest to sporo kaski jak dla mnie na taka zabawkę i muszę sobie to przemysleć8) .
Gdzieś w Wawce można sobie gdzieś pomacać - znacie jakąś dobrą miejscówkę - prócz niestety Stodoły, gdyż w najbliższym czasie większość niedziel mam zajętych.
5D + L
Jest ono dla mnie jednym z wariantów, ale czy najlepszym to się jeszcze zastanawiam.
Wybierając 24-105 muszę coś dokupić z szerokiego(jakiś T 17-35) i razem wyjdzie to spokojnie 4K.
W tej cenie można mieć 17-40 i 70-200f4 i tu pojawia się następna wątpliwość.
Jak będę miał kaskę gotową do wydania to się będę bił z myślami![]()
5D + L
Miałem Tamronka i C 70-200 i stale mieszałem szkłami. Od kiedy zmieniłem na 24-105, święty spokój - to szkło jest o wiele bardziej uniwersalne. Jak dla mnie jakość w pełni zadawalająca. I tak jak napisał Vitez różnica na szerokim końcu jest dość spora.
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
Jak ktoś chce kupić tanio i solidnie COKOLWIEK to polecam pewien sklep z Pabianic. Jest też facet na allegro. Ksywka to fotoaparaciki_pl Kupiłem u niego swoje 5D, znajomi kupowali D80, D200, 400D i jeszcze kilka pomniejszych wynalazków. Wszystko bardzo ok.
FOTOINKWIZYTOR
Gorszy... równy... nie o to chodzi. Chodzi o to, że przy IDENTYCZNYCH parametrach, również oświetleniu różnie obrazują obraz... uf... jeden 24-105 jest bardziej ostry przy f4, a drugi dopiero przy f8. Ten sam obiekt (w studio), ten sam korpus... wszystko...! tak samo jest z 24-70. czemu?
I podobno były jakieś problemy z flarami w 24-105. Potem podobno coś poprawili, ale jak nie trafić na te mniej atrakcyjne? tylko test...
też bym kupił dwa i najlepiej z pięć stałek![]()
Canon 5D; 135L