Witam, kupiłem matówkę z klinem do 350 d ale nie potrafię jej sam założyć, gdyby któryś z kolegów pomógł mi ja umiejscowić, byłbym wdzięczny, mieszkam w Łodzi, ale mogłbym podjechać na rozsądną odległość, proszę o info na PW, pozdrawiam
Witam, kupiłem matówkę z klinem do 350 d ale nie potrafię jej sam założyć, gdyby któryś z kolegów pomógł mi ja umiejscowić, byłbym wdzięczny, mieszkam w Łodzi, ale mogłbym podjechać na rozsądną odległość, proszę o info na PW, pozdrawiam
Sorry za trolowanie, ale nie wiedzialem, ze w Canonach mozna wymieniac matowke (poza 1). Mozesz podac linka do takiej matowki? I jezeli ktos moze mi powiedziecz czy taka z klinem ewentualnie mozna dostac do 30D??
Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L
Dzieki. Masz jakies doswiadczenia z matowkami od niego? Bo na http://forum.stock-photo.pl/viewtopi...=mat%F3wka+30d przeczytalem, ze on je sam produkuje. Jak jest z jakoscia?
Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L
nie mam tej matówki, ale czytając tamten wątek wygląda na to, że są świetne :grin:
tutaj masz link do tego tematu
Mam taka matówke od Andee'go, sam ja zmieniałem. Jest trochę strachu , ale mozna samodzielnie ja wymienić
Jest to w sumie proste - ale uwaga - sterylna czystośc, bo na tej matówce potrafią osiąśc pyłki i obraz jest brzydki.
Poradnik jest na tym forum
http://forum.stock-photo.pl/
ale nie pamiętam dokładnego linka.
Mam takową matówkę do 30D. Matówka jest kapitalna - trzeba tylko pamiętać, że np. trzeba sobie wprowadzić korektę ekspozycji bo z tą matówką zdjęcia są lekko prześwietlone przy ustawieniu na 0.
Co do montażu to nie pomogę osobiście, chyba, że do W-wy wpadniesz ;-) Ale to nie jest takie trudne - tylko przy pierwszym razie. Sugeruję tylko bardzo dokładnie sprawdzić, czy blaszka, która leży pod matówką, jest równiutko ułożona. U mnie po pierwszym założeniu nie leżała jak trzeba, przez co sama matówka była odsunięta i aparat nie ostrzył jak należy. Po dokładnym ułożeniu wszystkich elementów ostrzy w punkt - ba, nawet matówka jest czasami dokładniejsza od AF.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)