Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: pomoc w założeniu matówki

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie pomoc w założeniu matówki

Witam, kupiłem matówkę z klinem do 350 d ale nie potrafię jej sam założyć, gdyby któryś z kolegów pomógł mi ja umiejscowić, byłbym wdzięczny, mieszkam w Łodzi, ale mogłbym podjechać na rozsądną odległość, proszę o info na PW, pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Firrdun
    Miasto
    London

Domyślnie

Sorry za trolowanie, ale nie wiedzialem, ze w Canonach mozna wymieniac matowke (poza 1). Mozesz podac linka do takiej matowki? I jezeli ktos moze mi powiedziecz czy taka z klinem ewentualnie mozna dostac do 30D??
    Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Firrdun Zobacz posta
    Sorry za trolowanie, ale nie wiedzialem, ze w Canonach mozna wymieniac matowke (poza 1). Mozesz podac linka do takiej matowki? I jezeli ktos moze mi powiedziecz czy taka z klinem ewentualnie mozna dostac do 30D??
    Te matówki robił (nie wiem, czy nadal robi) Andee (zarejestrowany na forum). jest temat nawet. trzeba tylko poszukac

Coś już napisał Awatar Firrdun
    Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mutt Zobacz posta
    Te matówki robił (nie wiem, czy nadal robi) Andee (zarejestrowany na forum). jest temat nawet. trzeba tylko poszukac
    Dzieki. Masz jakies doswiadczenia z matowkami od niego? Bo na http://forum.stock-photo.pl/viewtopi...=mat%F3wka+30d przeczytalem, ze on je sam produkuje. Jak jest z jakoscia?
    Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

nie mam tej matówki, ale czytając tamten wątek wygląda na to, że są świetne :grin:

tutaj masz link do tego tematu

Coś już napisał

Domyślnie

Mam taka matówke od Andee'go, sam ja zmieniałem. Jest trochę strachu , ale mozna samodzielnie ja wymienić

Coś już napisał

Domyślnie

Jest to w sumie proste - ale uwaga - sterylna czystośc, bo na tej matówce potrafią osiąśc pyłki i obraz jest brzydki.
    Poradnik jest na tym forum
    http://forum.stock-photo.pl/
    ale nie pamiętam dokładnego linka.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam takową matówkę do 30D. Matówka jest kapitalna - trzeba tylko pamiętać, że np. trzeba sobie wprowadzić korektę ekspozycji bo z tą matówką zdjęcia są lekko prześwietlone przy ustawieniu na 0.
    Co do montażu to nie pomogę osobiście, chyba, że do W-wy wpadniesz ;-) Ale to nie jest takie trudne - tylko przy pierwszym razie. Sugeruję tylko bardzo dokładnie sprawdzić, czy blaszka, która leży pod matówką, jest równiutko ułożona. U mnie po pierwszym założeniu nie leżała jak trzeba, przez co sama matówka była odsunięta i aparat nie ostrzył jak należy. Po dokładnym ułożeniu wszystkich elementów ostrzy w punkt - ba, nawet matówka jest czasami dokładniejsza od AF.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Mam takową matówkę do 30D. Matówka jest kapitalna - trzeba tylko pamiętać, że np. trzeba sobie wprowadzić korektę ekspozycji bo z tą matówką zdjęcia są lekko prześwietlone przy ustawieniu na 0.
    Ciekawe. Czemu z inną matówką wychodzą prześwietlone? Matówka chyba nie ma wpływu na matryce tym bardziej że w czasie robienia zdjęcia lustro zasłania migawke :>
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Ciekawe. Czemu z inną matówką wychodzą prześwietlone?
    Bo pomiar światła patrzy na obraz na matówce.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów