Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
po pierwsze sprzętowe rozwiązanie IMHO jest lepsze - szybsze i pewniejsze. Właśnie w takim procek jest mniej obciążony.
NVRAID nie jest sprzętowy Praktycznie w całości obsługuje go CPU komputera, choć producenci ten fakt sprytnie ukrywają, np. dodając ładne biosy i sterowniki ;-)

Prawdziwy RAID łatwo jest odróżnić, po cenie przykłady tutaj ("całkowicie sprzętowa obsługa...") ;-) Jeszcze nie widziałem kontrolera RAID który kosztowałby mniej niż cztery cyfry :-P

Inna sprawa że przy dzisiejszych procesorach to naprawdę niewielka różnica, a wręcz w pewnych warunkach software RAID może być wręcz wydajniejszym rozwiązaniem. Gdzieś widziałem wykres na którym liniowy zapis 60MB/s na dwa dyski w stripingu zajmował 7% czasu Athlona ze średniej półki

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
Po drugie powierzanie windzie obsługi takiego systemu jest jak dla mnie dużo większym ryzykiem
Oczywiście, ale mimo wszystko mniejszym niż uzależnianie się od konkretnego sprzętu. Wyobraź sobie kogoś, kto powiedzmy 5 lat temu postawił sobie serwer na jakimś Abicie z HPT370, wszystko działało jako tako, aż tu nagle bach, pada płyta. I weź teraz szukaj kogoś z dokładnie taką samą płytą, przekładaj itp.

(już pomijam to, że RAID oczywiście nie zastępuje backupu ;-))

Edit: oo, ktoś mnie uprzedził Z dzieckiem na ręku pisze się jednak dużo wolniej ;-)