NVRAID nie jest sprzętowyPraktycznie w całości obsługuje go CPU komputera, choć producenci ten fakt sprytnie ukrywają, np. dodając ładne biosy i sterowniki ;-)
Prawdziwy RAID łatwo jest odróżnić, po cenieprzykłady tutaj ("całkowicie sprzętowa obsługa...") ;-) Jeszcze nie widziałem kontrolera RAID który kosztowałby mniej niż cztery cyfry :-P
Inna sprawa że przy dzisiejszych procesorach to naprawdę niewielka różnica, a wręcz w pewnych warunkach software RAID może być wręcz wydajniejszym rozwiązaniem. Gdzieś widziałem wykres na którym liniowy zapis 60MB/s na dwa dyski w stripingu zajmował 7% czasu Athlona ze średniej półki
Oczywiście, ale mimo wszystko mniejszym niż uzależnianie się od konkretnego sprzętu. Wyobraź sobie kogoś, kto powiedzmy 5 lat temu postawił sobie serwer na jakimś Abicie z HPT370, wszystko działało jako tako, aż tu nagle bach, pada płyta. I weź teraz szukaj kogoś z dokładnie taką samą płytą, przekładaj itp.Zamieszczone przez Kubaman
(już pomijam to, że RAID oczywiście nie zastępuje backupu ;-))
Edit: oo, ktoś mnie uprzedziłZ dzieckiem na ręku pisze się jednak dużo wolniej ;-)