OK dzięki za pomoc popmart i kranked. Sprawa wygląda nasępująco (napisze co i jak, bo widzę, że co najmniej Vitezowi pomogę).
Wyczytałem w sieci, że płyty z nForce4 mają problemy z instalacją RAID. Wyczytałem również, że nowe stery Nvidii to rozwiązują (ja zassałem konkretnie nForce_6.53_WinXP2K_international.exe). Problem w tym, że te nowe drivery nie mają wersji dyskietkowej. Jak zaproponowali koledzy należy rozpakować (a nie zainstalować) wymieniony wyżej plik i wyordębnić z archiwum katalog IDE/WinXP gdzie znajdują się dane potrzebne podczas instalowania Windy z CD. Niestety tu problemy rosną: wymieniony katalog ma 3,8Mb i nie da się go załadować na dyskietkę. Największą część zajmuje katalog Raidtool mający coś koło 3,5 Mb. Rozwiązaniem tego problemu jest skorzystanie z programu nLite za pomocą którego można utworzyć sobie CD startowy Windy ze zintergroanymi sterownikami RAID. Okazuje się jednak, ze sprawa jest bardziej skomplikowana, bo w sterowniku jest jakiś błąd i należy przeedytować jeden plik przed ta operacją. Pod tym linkiem znajduje się strona (ENG) z opisem całego procesu. U mnie to nie zadziałało, ale możliwe, że coś zmaściłem, bo jestem lamer.
Jak więc zrobiłem: nagrałem na dyskietkę pliki z katalogu IDE/WinXP bez podkatalogu raidtool. Podczas instalacji windy gdy poprosił o sterowniki (przez F6 of coz) znalazł dwa drivery. Zgodnie z rekomendacją kolegów zainstalowałem oba, jeden po drugim. Dysk macierzy został odnaleziony poprawnie i mogłem zainstalować system. Podczas instalacji pojawia się problem, bo brakuje części sterowników zawartych w katalogu raidtool. Dałem "ignoruj" i dobrnąłem do końca instalacji. Następnie pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było zainstalowanie spod windy wspomnianego na początku sterownika nForce_6.53_WinXP2K_international.exe. Wszystko poszło OK.
Zalecam również aktualizację biosu płyty. Jeśli mamy stary dysk na SATA bez macierzy, musimy go podłączyć do drugiego kontrolera i w biosie wyłączyć dla tego kontrolera opcję RAID (ale nie SATA!).
To by było na tyle, nico na około, ale się udało.
Dziękuję jeszcze raz popmartowi i kranked'owi![]()
pozdrawiam
Kuba