Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: SATA RAID na nForce4 - problem

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale Kubaman ..to jest tak jak Muflon napisał...te RAID-y na płycie nie są tak naprawdę w pełni sprzętowymi kontrolerami RAID...bez sterownika który na CPU wykonuje operacje związane z obsługą. Chcesz naprawdę sprzętowy RAID...kup kontroler zewn. np. Adaptec - i to nie te najtańsze bo one też tak działają jak te na płycie
    A swoją drogą ...RAID0 i bezpieczeństwo danych Coś nie tak
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    po pierwsze sprzętowe rozwiązanie IMHO jest lepsze - szybsze i pewniejsze. Właśnie w takim procek jest mniej obciążony.
    NVRAID nie jest sprzętowy Praktycznie w całości obsługuje go CPU komputera, choć producenci ten fakt sprytnie ukrywają, np. dodając ładne biosy i sterowniki ;-)

Prawdziwy RAID łatwo jest odróżnić, po cenie przykłady tutaj ("całkowicie sprzętowa obsługa...") ;-) Jeszcze nie widziałem kontrolera RAID który kosztowałby mniej niż cztery cyfry :-P

Inna sprawa że przy dzisiejszych procesorach to naprawdę niewielka różnica, a wręcz w pewnych warunkach software RAID może być wręcz wydajniejszym rozwiązaniem. Gdzieś widziałem wykres na którym liniowy zapis 60MB/s na dwa dyski w stripingu zajmował 7% czasu Athlona ze średniej półki

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Po drugie powierzanie windzie obsługi takiego systemu jest jak dla mnie dużo większym ryzykiem
    Oczywiście, ale mimo wszystko mniejszym niż uzależnianie się od konkretnego sprzętu. Wyobraź sobie kogoś, kto powiedzmy 5 lat temu postawił sobie serwer na jakimś Abicie z HPT370, wszystko działało jako tako, aż tu nagle bach, pada płyta. I weź teraz szukaj kogoś z dokładnie taką samą płytą, przekładaj itp.

(już pomijam to, że RAID oczywiście nie zastępuje backupu ;-))

Edit: oo, ktoś mnie uprzedził Z dzieckiem na ręku pisze się jednak dużo wolniej ;-)

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Ja mam 2x80 na RAID0 (nForce3) i 160 na dane. Zrobilem sobie batche do backupu ustawien itp. i generalnie jak padnie to nie stanie sie nic co przyprawi mnie o zawal ;] Roznica w predkosci spora.
    Dysk mi nigdy nie padl, windows zreszta tak sam z siebie, zeby nie chcial wstac - moze raz. Takze chyba jestem jakis dziwny ;]
    Musze jednak przyznac, ze system instalacji mnie powaznie zaskoczyl. Dyskietka...nie mam nawet stacji. 1.44mb z sieci (6mbit) leci szybciej niz zdaze pomyslec gdzie w ogole polozylem pudelko z tymi smiesznymi czarnymi kwadracikami ;]

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    ...Dysk mi nigdy nie padl, windows zreszta tak sam z siebie, zeby nie chcial wstac - moze raz. Takze chyba jestem jakis dziwny ;]
    ...
    U mnie system też jeszcze nigdy nie padł...a w sumie to mam 2 na kompie i nigdy nic się złego nie działo. Ale tak jak wspomniałem...taki zestaw na RAID0 nie jest dobrym pomysłem na przechowywanie danych typu...sporo zdjęć itp. Backup Backup i jeszcze raz Backup...i wcale nie mówię, że płyty DVD to dobre rozwiązanie...ich żywotność wcale nie jest taka długa..
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaj_2 Zobacz posta
    ...taki zestaw na RAID0 nie jest dobrym pomysłem na przechowywanie danych typu...sporo zdjęć itp. Backup Backup i jeszcze raz Backup...
    Backup to i swoja droga. Ale wszystko co dla mnie wazne trzymam na normalnym dysku/plytach.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów