http://www.brynski.pl/v/Miejsca/HK/_MG_9959.jpg.html
Po prawej stronie link do wiekszej wersji.
A pozniej tylko save image
Albo tutaj:
http://galeria.brynski.pl/d/10545-3/_MG_9959.jpg
http://www.brynski.pl/v/Miejsca/HK/_MG_9959.jpg.html
Po prawej stronie link do wiekszej wersji.
A pozniej tylko save image
Albo tutaj:
http://galeria.brynski.pl/d/10545-3/_MG_9959.jpg
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 17-06-2007 o 23:13
No to lecimy
Uwagi ogólne do wszystkich:
- niezbyt ostre - jak robiłeś rawy to przydałoby się je jeszcze podostrzyć
- kolory trochę mdłe - oprócz ostatniego
Teraz po kolei:
1. Kwiatki z przodu, dziwnie ucięty welon, młody nieostry
2. Ucięta głowa młodego, kwiatki na pierwsszym planie, kadrowałbym w kwadrat
3. Za dużo góry, ostrość na kwiatkach leżących na klęczniku
4. Chyba krzywe, z prawej za dużo
5. Za dużo boków, ogólnie nie podoba mi się
6. Może być
7. Nie wiem co chciałeś pokazać, jakieś odblaski/zacieki na górze
8. Uciąłbym troche góry - zaraz nad głowami
9. Trochę za dużo boków - po co tabliczka oznaczająca zabytek w kadrze i ten mikołaj/papież/biskup z prawej - albo uciąć albo zrobić żeby był cały a nie tak jak jest - ogólnie kadr do **** bo jak widac miejsca było dosyć a rynna raczej nie wyskoczyła znienacka
10. Bez fotografa byłoby lepsze
Pozdrawiam
Artur
P.S. nie znam się na zdjęciach ślubnych więc możesz się nie przejmować![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
po 1-sze kadrowanie - duży bałagan w kadrach, tu coś wystaje tam gdzieś coś obcięte itd. , kadry niezdecydowane ani to portrety ani szerokie plany
po 2-gie byłeś za daleko od "akcji" np na nr 3. jest niby złapany fajny moment - uśmiech młodego, emocje ale to wszystko ginie w nieciekawym i dość mocno zaśmieconym szerokim kadrze gdzie pomiędzy 1/3 kadru od góry wypełnionego ścianą z lampą od dołu chabaziami na balustradzie w centrum (slaby punkt) coś się dzieje.
po 3-cie -nawet tam gdzie byłeś blisko akcji-ciężko Ci się było do niej dostosować
Zobacz sobie zdjecie 6 i 8. Na nr 6 mogłoby być ciekawiej gdybyś zrobił te dłonie z góry. Na 8 przydała by się krótsza ogniskowa(szerzej) no i co najmniej mocne przykucnięcie żeby robić zdjęcie z perspektywy akcji lub nawet niższej.
To samo na nr 2..
po 4-te byłeś dodatkowym fotografem więc nie musiałeś koniecznie trzaskać co popadnie i mogłeś sie skupić na wyczekaniu i wychwyceniu jakiś ciekawych momentów gestów min itd.
po 5-te lampa jest b. mocno widoczna na każdym zdjęciu. Choćbyś nawet złapał jakieś ciekawsze kadry to i tak jej płaskie światło zabije każdy klimat. Dlaczego boisz sie wysokich czułości rzędu ISO 1600? Ogólnie nie mam nic przeciwko lampie ale to nie powinno być główne źródło oświetlenia pierwszego planu...
po 6-te obróbka grr... kolory (żólto), brak kontrastu ostrości. Jak już zdecydowałeś się na mocną lampę na pierwszym planie to niestety trzeba się pobawić w obróbce nad zbalansowaniem różnicy temperatury barwowej światła żarowego (żółte tło) i niskiej temp. barwowej lampy albo używać nakładek ocieplających temp. błysku.
Tutaj moim głownym problemem było z jednej strony niewchodzenie w kadr pierwszemu fotografowi a z drugiej cheć posiadania kompletu zdjęć ze ślubu - chciałem coś więcej niż tylko wychwycenie gestów
Wielkie dzięki za uwagi. Na pewno będe o nich pamiętał przy następnej okazji (czyli kolejnych znajomych)po 5-te lampa jest b. mocno widoczna na każdym zdjęciu. Choćbyś nawet złapał jakieś ciekawsze kadry to i tak jej płaskie światło zabije każdy klimat. Dlaczego boisz sie wysokich czułości rzędu ISO 1600? Ogólnie nie mam nic przeciwko lampie ale to nie powinno być główne źródło oświetlenia pierwszego planu...
po 6-te obróbka grr... kolory (żólto), brak kontrastu ostrości. Jak już zdecydowałeś się na mocną lampę na pierwszym planie to niestety trzeba się pobawić w obróbce nad zbalansowaniem różnicy temperatury barwowej światła żarowego (żółte tło) i niskiej temp. barwowej lampy albo używać nakładek ocieplających temp. błysku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To są monety ale nie wyszłyI nie wiem jakie powinny być ustawienia żeby uchwycić dobrze lecące monety.
Przejmuje i słucham.P.S. nie znam się na zdjęciach ślubnych więc możesz się nie przejmować![]()
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 21-06-2007 o 00:36 Powód: Automerged Doublepost
Maver1ck
Zerknij jeszcze tutaj na posty użytkownika luckylucas .
Zrobił też pierwszy ślub jako któryś tam fotograf i IMHO całkiem fajnie to wyszło.
Faktycznie zgodzę się z Tobą, że mogłeś mieć opory żeby nie wchodzić w kadr pierwszemu fotografowi. W takiej sytuacji przydałoby się mieć (swoje lub pożyczone) jakieś dłuższe jasne szkło w stylu Canona 85 1.8 USM.
a kosciół w Choroszczy ? Jest tam taki ksiądz który ustawia świdków w jednej linii z młodymi podczas nałożenia obraczek. Daje to bardzo fajny efekt i duże mozliwości w zabawę głębią ostrości.
Ja robiłem tam zdjęcia ostatnio w na początku czerwca w bardzo pochmurny dzień ....delikatnie popadywał deszcz... ale mimo to 95% zdjęć miałem bez lampy. Na tych zdjęciach przeszkadza mi kolorystyka, brak ostrości, brak kontrastu.
...kadry standardowe, niczym sie nie wyrózniają, a mozna było przecież:
- wejść na chór
- przejść na drugą strone kościoła i zrobić kilka ujęć od strony młodego
- wykorzystać dużą figurę Chrystusa z rozpostartymi rękoma która stoi przed ołtarzem (przynajmniej u mnie stała) i zrobić zdjęcia z rękoma na głowami młodych (fajny efekt) ....no i jeszcze parę innych ujęć. Miejmy nadzieję że profi spisał się troche lepiej
Jak dla mnie to jakieś płaskie te zdjęcia. Kolory różowawe, ostrości nie ma... Ale nie przejmuj się, moje też nie były lepsze![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Tak w Choroszczy. Ale widać mieliśmy innego księdza.
Nie wiem / nie widziałem jego zdjęć.Ja robiłem tam zdjęcia ostatnio w na początku czerwca w bardzo pochmurny dzień ....delikatnie popadywał deszcz... ale mimo to 95% zdjęć miałem bez lampy. Na tych zdjęciach przeszkadza mi kolorystyka, brak ostrości, brak kontrastu.
...kadry standardowe, niczym sie nie wyrózniają, a mozna było przecież:
- wejść na chór
- przejść na drugą strone kościoła i zrobić kilka ujęć od strony młodego
- wykorzystać dużą figurę Chrystusa z rozpostartymi rękoma która stoi przed ołtarzem (przynajmniej u mnie stała) i zrobić zdjęcia z rękoma na głowami młodych (fajny efekt) ....no i jeszcze parę innych ujęć. Miejmy nadzieję że profi spisał się troche lepiej
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wesele
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 21-06-2007 o 10:23 Powód: Automerged Doublepost