[SIZE=2
]Światło 2.8 ma niebagatelne znaczenie dla AF. Gdzieś w jakimś zestawieniu ocen obiektywów Canona znalazłem i oceny tego właśnie obiektywu wśród wielu innych. Przy innych AF był opisywany jako szybki, bardzo szybki, dobry, przy tym był opis "ekstremalnie szybki". Kolega nikoniarz który pomagał mi sprowadzić to szkło z USA w pierszych chwilach zabawy tym szkłem stwierdził „aeee AF ci nie działa....”.[/SIZE]
Taka jasność obiektywu ma też duze znacznenie przy pracy z polarem, szarakiem, czy jakim kolwiek innym filtrem ograniczającym (kradnącym) światło.Czy też nawet bez żadnego filtra bardzo miło ogląda się świat przez jasny obiektyw.
Co do mojego egzemplarza. Na samym początku mojej przygody z nim ktoś z forum prosił mnie bym podesłał mu jakieś fotki. Wyszło że mydło, tragedia itd. Po jakimś czasie wyszło na to że w tamtych warunkach to i tak wyszły całkiem dobre zdjęcia. Innymi słowy każdym obiektywem można spłodzić gniota jak się tylko trochę człowiek postara. Ja na pewno nie pozbędę sie tego szkła z mojego zestawu.