Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Obiektywy

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Ja teraz korzystam z Sigmy APO 70-300 mm. Obiektyw nie jest zły tylko af ma ... no co by nie mówić - kiepieskiego. Raz, że głośny to nie dość tego jest wolny itd itd. Jednak w manualu pokazuje swoje możliwości. Mi to za bardzo przeszkadza bo lubię manual focus. No ale decyzja należy do Ciebie
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja bym proponował Canona EF 100-300 4,5-5,6 USM z uwagi właśnie na pracę AF.

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

jedrek777
    Guest

Domyślnie

Przepraszam, przepraszam, ale nie odzywałem się tak długo, bo się, zacykałem właśnie na sigmie 300APO. Jak na razie to co pisaliście to jest wszystko prawdą co do tego szkiełka. Powyżej 200 i trochę już jest mgła, ale nie zawsze. Głośność jest, jaka jest, ale i cena jest, jaka jest (ja ją kupiłem oczywiście na Allegro, lecz jeszcze na gwarancji, używana była przez 3 miesiące, a zapłaciłem 550zł---więc chyba dobrze}.Myśle że można być z niej raczej zadowolonym i na pewno da się nią robić. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oczywiscie ze sie da. Ja trzymalem sie ze tak powiem "zeleznej zasady". Na 200-300 mm latwo zdjec sie nie robi - wina za to jest czas - tak wiec zeby zdjecia byly nieporuszone stosuje zasade Ogniskowa x Crop (najblizsza wieksza). W praktyce wyglada to tak ze na 200 zeby zdjecia byly OK to
    1) albo statyw/monopod
    2) odpowiednie czasy czyli na 200mm czasmusi byc 200 x 1.6 = 360 lub wiecej, na 300 - 300 x 1.6 - 480 - czyli minimum 1/500 aby zdjecie dobrze wyszlo.
    Wiadomo na tej sigmie przyjemnie sie pracuje na f8-11 do tego jeszcze jak dojdzie 1/350 1/500 tojest dobrze. Niestety musza byc dobre warunki oswietleniowe (dlatego trzeba sie wspierac statywem)
    Sigma to naprawde BARDZO dobre szklo w niezlej cenie.
    Kolejna rzecz jaka "polepsza" komfort pracy to "reczne wspomaganie AF" - chodzi o ot ze czasami (jak kazde szklo) obiektyw muszi "przeleciec" caly zakres - w Sigmie troche to trwa. Jest na to sposob - jak zacznie AF sie gubic - nalezy wtedy wciskac SPUST do polowy, 2-3 szybkie wcisniecia rozwiazuja oroblem AF i szukania - naprawde polecam ta technike

Reasumujac

a) starac sie focic na AV i f8-11
    b) starac sie (o ile swiatlo na to pozwala) uzywac czasow wiekszychniz ogniskowa x 1.6
    c) w przypdku gubienia sie AF "szybko" kilkakrotnie wciskac spust do polowy

No i pamietac trzeba o jak najmniejszym mozliwym ISO

Sukces murowany - Sigma to naprawde dobre szklo

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    ...Sigma to naprawde BARDZO dobre szklo w niezlej cenie...
    No tutaj to już trochę przesadziłeś. Jest to może niezły obiektyw w niezłej cenie, bo od bardzo dobrego należałoby jeszcze wymagać sensownego AF i podobnej jakości obrazu w całym zakresie ogniskowych (lepsze "końce" to cecha KIT-ów oraz ich zamienników i uzupełnień)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Marcin21
    Guest

Domyślnie

w tym wypadku sigma-mialem ten obiektyw canona-glosny i wolny.
    Sigma sigma sigma.

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Za cene sigmy mamy canona 70-210 F3,5-4,5. To szklo ma AF i to z USM. Bardzo dobra jakośc w cąłym zakresie, szkło również jaśniejsze.

Coś już napisał

Domyślnie

Mam sigme 70-300Dg apo Makro i jestem strasznie z niej zadwolony. ma swoje minusy ale pod względem optyki jak za tą cene jest lux szkło

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Autor tego wątku nie napisał do czego ma być to szkło używane

Sigma - uniwersalny, zakres od 70mm, macro... powtarzam będzie najbardziej uniwersalny, więc jak nie wiesz do czego to bierz sigme

Canon 100-300 - szybki af, jeśli chcesz uzywac do fotografowania przyrody, sportu, rajdów to canon i tylko to, na 300 mm jest też lepszy od sigmy(niewiele, ale jest)

Ostatnio na allegro widzialem 100-300 5.6 L (stara eLunia). Z testów i oglądanych zdjęć przeze mnie najlepszy pod względem jakości optycznej, dużo lepszy od tych dwóch...
    Tutaj link jak to wyglada http://www.photozone.de/2Equipment/r...anon100300.htm
    Aparat firmy Kanion

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów