Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: m42- ktora przejsciowka?

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Mam dwie przejściówki M42: srebrna i czarna. Kolory to pryszczy przy ich grubości. Strachu się najadłem kiedy do nowo zakupinej srebrnej podpiołem zenitara 16mm i zamontowalem do eos300. Jak mi lustro rąbło o filtr obiektywu...to mi się bulb zrobił zanim zakumałem o co chodzi. Czarna jest grubsza i z nią nie mam żadnych problemów. Więc, według mnie grubość przejśiówki też ma znaczenie.
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czarne mają to do siebie że przy dużej wilgotności sciera się farba i zaczynają nie ładnie wygądać, ale nie za to na body nie widać. Kupiłem ostatnio tą z aukcji "3" i poza tym że się świeci bo srebrna to jest bardzo solidna i dokładnie wykonana, od tyłu wygląda lepiej jak kit bo ma metalowy bagnet .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Dopiero zaczyna Awatar Delt4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak Zobacz posta
    Czarne mają to do siebie że przy dużej wilgotności sciera się farba i zaczynają nie ładnie wygądać, ale nie za to na body nie widać. Kupiłem ostatnio tą z aukcji "3" i poza tym że się świeci bo srebrna to jest bardzo solidna i dokładnie wykonana, od tyłu wygląda lepiej jak kit bo ma metalowy bagnet .
    Bardzo ciekawa teoria, bo te czarne przejściówki są anodowane elektrochemicznie (trawione). Mam czarną przejściówkę od ciecio i zero problemów łatwo się zakłada i zdejmuje ze względu na grubszy radełkowany kołnierz, nie trzeba uzywać zadnych kluczy czy innych wynalazków. Poza tym czarny kolor lepiej pasuje do czarnego body ;-)
    Cannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 L ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EX

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja także używam czarnej od 2 lat bez żadnych kłopotów...
    klucze moim zdaniem nie potrzebne - najpierw dokręcam do obiektywu a później zakładam obiektyw do body tak jak każdy inny obiektyw EF, w drugą stronę tak samo... używam z analogiem i cyfrą...

Bolec przysłony: przynajmniej w moim przypadku jest tak, że jeśli obiektyw jest z bolcem do automatycznego przymykania, to bolec ten wciska się podczas nakręcania przejściówki (opiera się o nią) i tak pozostaje wciśnięty cały czas...
    podczas fotografowania operuję pierścieniem do wyboru przysłon - czyli albo przymykam albo otwieram... bo bolec jest wciśnięty cały czas przez kołnierz przejściówki
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goobie Zobacz posta
    ja także używam czarnej od 2 lat bez żadnych kłopotów...
    A moja czarna przejsciowka (nie wiem jakiego producenta) zapina obiektywy przekrecone jakies 10 stopni w prawo. Nie przeszkadzalo mi to do czasu jak kupilem Taira 300, ktory ma mocowanie statywowe i okazalo sie ze na statywie korpus mam przekoszony.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Zablokowany

Domyślnie

kupilem 2 i jest git.wszystko gra.rowno i sprawnie jak najbardziej,odkreca sie bez zadnego problemu.o lustro nie "haczy".

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Delt4 Zobacz posta
    Bardzo ciekawa teoria, bo te czarne przejściówki są anodowane elektrochemicznie (trawione).
    To nie teoria tylko u mnie tak bylo w nietypowych warunkach. Te adaptery są malowane metodą proszkową i coś to się nie zawsze trzyma, np. w zimie na mrozie przy teleskopie gdzie skrapla się dużo pary wodnej przy późniejszym wycieraniu ta czarna powłoka zaczęła się trochę rozmazywać, stała się jakby lepka. Oczywiście nie spływa jak plakatówki i w dalszym ciągu jest czarna ale przecieranie szmatką robi smugi i wyraznie odbarwia metal ale biore poprawkę że nie kazdy katuje sprzęt tak jak ja .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    A moja czarna przejsciowka (nie wiem jakiego producenta) zapina obiektywy przekrecone jakies 10 stopni w prawo. Nie przeszkadzalo mi to do czasu jak kupilem Taira 300, ktory ma mocowanie statywowe i okazalo sie ze na statywie korpus mam przekoszony.
    taira można łatwo wyregulować do porządanego kąta .... takie małe 3 śrubeczki zaraz przy gwincie

pozdro

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    taira można łatwo wyregulować do porządanego kąta .... takie małe 3 śrubeczki zaraz przy gwincie

pozdro
    Widzialem je. Balem sie je ruszac, zeby nie przekosic obiektywu. Poza tym sadzilem, ze one sie wkrecaja w korpus. Tak? Czy w takim razie musze nawiercic w korpusie nowe gniazda dla nich???
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

nie poluzuj wszystkie zmień kąt i dokręć .... uf troche odwagi

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów