Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 129

Wątek: Lustrzanka cyfrowa - czy jest sens?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Pytanie brzmiało: "400D czy Sony DSC-R1?". Nie było nic o sensie kupowania lustrzanki.
    A 400D to nie lustrzanka :cool: ?
    Pozwolę sobie zacytować temat wątku "Lustrzanka cyfrowa - czy jest sens?".

Pytanie brzmiało: 400D czy Sony DSC-R1?
    Nie ma w nim słowa o Pentaxach, Sony czy analogowych Olympusach.
    Więc może by zaproponować autorowi wątku N D80 + 18-70 DX (nie bijcie) ?

Popylasz sobie po autostradzie Porsche, i mimo, że gaz masz w podłodze - nie możesz zgubić Lanosa, który siedzi Ci ciągle na zderzaku. Nie podniosłoby Ci się ciśnienie? Lubiłbyś tego Lanosa?
    A może ten Lanos jest holowany za Tobą zawzięcie broniącymi go opiniami użytkowników ?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Polaczylem... ale chyba naprawde zaczne rozdawac zolte kartki za pisanie kilku postow pod rzad . Ostatnio codziennie co najmniej kilku takich "delikwentow" wylapuje co zasmiecaja w ten sposob watki.
    Masz rację, moja wina. Sęk w tym, że widzę wśród forumowiczów potężne problemy z "czytaniem ze zrozumieniem". Odpowiadam w jednym poście jednemu człowiekowi - a i tak się gubi i widzi to, co chce widzieć, nie to, co napisałem. Boję się pomyśleć co będzie jak zacznę odpowiadać pięciu gniewnym w jednym wątku...

J

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

hmmm wydaje mi się że wątek jest nieco idiotyczny .... wszystkie możliwe tezy i wnioski zostały już postawione, zaprzeczone i często pokrętnie zdezawuowane .... IMHO nawet zaawansowane hybrydy to pomyłka dla zaawansowanego hobbysty ... z kilku powodów o których mowa : szybkość , iso , możliwości rozbudowy i to niekoniecznie drogiej jak bezdyskusyjnie utrzymują zwolennicy R1 itd itd .... (ja swój 300D rozbudowałem za grosze i robię fotki które NIGDY nie powstaną lub powstałyby za pomocą takiego sprzętu jak R1 i jestem tego pewien na 100%)

Jeśli szukacie potwierdzenia swoich potencjalnych lub dokonanych wyborów powinniście założyć taki wątek na forum o małpkach lub forach z kupą amatorów małpek ... tutaj takich nie ma a wręcz przeciwnie jestmasa ludzi którzy dobrze wiedzą dlaczego lustro, więc trudno się dziwić że odpowiedzi w większości są takie jakie są .....

może jeszcze coś dopisze jak się zastanowię jaki cel ma ta dyskusja ...

PS. Mij świadomość że pewnych fotografi i wogóle technik nigdy nie zastosujesz w swojej wspaniałej R1 a odwrotnie jakoś mi nic nie przychodzi do głowy...
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 15-01-2007 o 12:35

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja proponuję zamknąć już wątek. I tak nikt nikogo nie przekona, bo wszystko zależy od osobistych preferencji co do sprzętu. Ten i ten ma wady i zalety, ale przecież oba robią dość dobrej jakości zdjęcia.
    Zresztą i tak mi nic już dziś nie popsuje humoru... kupiłem na Allegro 3 pentacony w częściach i biorę się za robienie 18-600 1.8 L

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Możesz pokazać palcem gdzie pisałem o tych trzech elkach? Bo gdzie pisałem o jednej - to wiem sam.
    Proszę bardzo:

Ja akurat znam przyjemniejsze sposoby wydania kilkunastu tysięcy niż kupno trzech zoomów z czerwonym paskiem do Canona, ale mogę mówić tylko za siebie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podstawowa sprawa to określenie ograniczeń takiego sprzętu w stosunku do lustra. Jak już to będzie jasne to wtedy autor niech się sam zastanowi co z tych rzeczy będzie miało dla niego znaczenie.
    Jaki sens ma przekonywanie o wyższości lustra nad hybrydą przez tych którzy w większości wybrali lustro uznając że jest lepsze?

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Miałem ten sam dylemat.

Wybierałem między 350D a Sony. Byłem przekonany do R1.

W sklepie złapałem 350D - parę strzałów i zakochałem się

Jakość zdjęć w warunkach studyjnych jak też statycznych lepsza w Sony. (W porównaniu z KITEM)

Ale szybkość 350D (focus) powala!!, no i brak szumów nawet przy 800 ISO - rewelacja!!!!

PS. Jest jeszcze parę pięknych funkcji w Canonie, ale to już sam sprawdzisz..chociażby stroboskop wspomagający Focus - genialne!!!

Myślę, że 400D podobnie się ma
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 16-01-2007 o 00:40
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Masz rację, moja wina. Sęk w tym, że widzę wśród forumowiczów potężne problemy z "czytaniem ze zrozumieniem". Odpowiadam w jednym poście jednemu człowiekowi - a i tak się gubi i widzi to, co chce widzieć, nie to, co napisałem. Boję się pomyśleć co będzie jak zacznę odpowiadać pięciu gniewnym w jednym wątku...

J
    Jester, przeczytałem wszystkie Twoje wątki i w tym co piszesz masz wiele racji, ale są też stwierdzenia z którymi się nie zgodzę. Pytanie jednak było prosto zadane. Ludzie na tym forum to najczęściej pasjonaci fotografii, więc nie dziw się, że są na tym punkcie zboczeni, zresztą ja chyba też taki jestem.
    Zaczynałem od Practici, później Canon EOS300, potem była hybryda Fuji, następnie kupiłem 350D, 30D. Mogę więc coś na ten temat powiedzieć.
    Jeżeli ktoś zaczyna swoją przygode z fotografią i ma trochę ambicji, a nie wie czy mu się to na dłuższą metę spodoba proponowałbym kupić R1. Oczywiście porównując możliwości R1 i 400D - nie ma porównania, lustrzanka daje dużo więcej. Ergonomia? - zależy kto co lubi, mi rozmiar 350-ki nie przeszkadzał.
    Te 10 tys. na szkła to duża przesada. Za R1 trzeba zapłacić ok. 2500,-.
    Za tyle masz body 400D. Dokupujesz tamrona 17-50/2.8 (1400,-) + sigmę 70-300 DG APO (800,-) i możesz cieszyć się całkiem fajnym zestawem nie odstającym jakością od sony a mającym sporo większy zakres (miałe te szkła i wiem co są warte). Bardziej ambitni kupią canona 24-105/4L IS - ten jest zbliżony zakresem do szkła R1 a proponuje lepszą jakość. Cena ok. 3700,-.
    O R1 mogę też coś powiedzieć - kupił go swego czasu mój brat (skusił go obiektyw), stał przed podobnym wyborem. Naprawdę można zrobić nim ładne zdjęcia, denerwuje tylko ten LCDek. Zawsze obraz na żywo jest przyjemniejszy - nawet ten w wizjerze 350D. Po pół roku go sprzedał i kupił właśnie 400D. Jego to wciągnęło.

A wszyskie za i przeciw najlepiej opisał w swoim poście gregor40.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    PS. Jest jeszcze parę pięknych funkcji w Canonie, ale to już sam sprawdzisz..chociażby stroboskop wspomagający Focus - genialne!!!
    Rzeczywiscie genialne - znienawidzona przez większość spawarka

BTW, dziwne rzeczy się ludziom podobaja.... mieliśmy np. też usera zachwyconego małym... wizjerem!
    http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=20
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 16-01-2007 o 08:14
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Rzeczywiscie genialne - znienawidzona przez większość spawarka
    BTW, dziwne rzeczy się ludziom podobaja.... mieliśmy np. też usera zachwyconego małym... wizjerem!
    Ja tam się wcale nie dziwię. Każdy ma swoje zdanie na dany temat, i to co się Tobie nie podoba, komuś może się wydać idealne.
    Dlatego jest aż tylu producetów i ich modeli, jest w czym wybierać i... o czym dyskutować na forach :-)

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów