Na pl.rec.photo - chyba - cyfrowa była niedawno długa dyskusja na ten temat. Nikt Cię na razie do niej nie odesłał, więc domyślasz się, jakie były wnioski
Jeżeli wystarcza Ci ogniskowa obiektywu w Sony i nie przeszkadzają ograniczenia typu ilość zdjęć na sekundę, duże rawy, szumy przy czterocyfrowym ISO, wolniejsz autofocus, krótko mówiąc: wiesz co chcesz fotografować - bierz Sony (pewnie o czymś zapomniałem, ale ktoś Ci pewnie zaraz przypomni).
Jeżeli chcesz zacząć, a później rozbudowywać system - bierz dslra. Ktoś powinien Cię ostrzec, że canonowski zoom o parametrach odpowiadających obiektywowi w Sony kosztuje - o ile pamiętam - 6 tysięcy złotych (cena wzięta z dyskusji na grupie foto, tam nikt nie protestował, tutaj zapewne będą protestować)
Argumenty o możliwości rozbudowy systemu opartego na dslrze już padły i są w 100% słuszne. Ja jestem ciekaw ile obiektywów po +/- 6000 chcesz do tego zestawu dokupić. Jeżeli wiesz ile i stać Cię na nie - bierz lustrzankę. Oczywiście - możesz kupić szkła z niższej półki. Tyle, że świadomość, że takie byle co jak R-1, które nie jest nawet lustrzanką - robi lepsze TECHNICZNIE zdjęcia - będzie Cię bolała. Ale będziesz miał lustrzankę
Miałem 350D z kitem. Pobawiłem się rok, popatrzyłem na ceny lepszych szkieł - sprzedałem. Nie stać mnie. A jak już sprzedałem - bez obciążeń popatrzyłem co by tu można kupić za podobne do 350D+kit pieniądze, ale z lepszymi szkłami. Wyszło, że R-1. JEŻELI miałbym coś kupić dzisiaj - to Sony. Na szczęście nie muszę.
A tak przy okazji: miałeś R-1 w ręku? Ergonomia w porównaniu z 350/400D NIEPORÓWNYWALNA. Wim, że do Canona można dokupić jakiegoś battery packa i będzie lepiej. Tyle, że - witamy w świecie dslr-ów - battery pack kosztuje. Dodatki do R-1 też, tyle, że R-1 nie wypada z ręki BEZ battery packa. Wyjmujesz z pudełka i fotografujesz. A jak się znudzi - sprzedajesz. Wbrew temu, co się tu pisze - to nie jest niesprzedawalny aparat. Sprzedając Canona też stracisz - ja po po roku straciłem równo 1500 złotych, a i tak załapałem się w ostatniej chwili przed premierą 400D. 2 tygodnie później sprzedałbym jeszcze taniej.
A swoją drogą ciekaw jestem co wybierzesz
J