Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Wycofanie z produkcji 400/5,6 L. Czego można się spodziewać?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie Wycofanie z produkcji 400/5,6 L. Czego można się spodziewać?

Mam pytanie do "biegłych" w rynku foto. Od pewnego czasu "chodziły słuchy" o wycofaniu z produkcji tego szkła ( w niektórych sklepach internetowych ta informacja podawana była od kilku tygodni). Dzisiaj zaglądając na stronę Pstryka zauważyłem, że tutaj także to szkło jest w kategorii "wycofany z produkcji". Przymierzałem się do zakupu tego obiektywu i zastanawiam się: czekać na rozwój sytuacji, czy brać póki jeszcze jest w sprzedaży? Zakładając, że Canon wypuści wersję tego obiektywu z IS to czy obiektyw bez IS stanieje (jeśli tak, to w jakim stopniu) i przez jaki czas będzie można jeszcze kupić nówkę bez IS

Początki nałogu Awatar moregun

Exclamation

tez jestem przed zakupem tego obiektywu.
    odpowiem ci tak jak mielaem kupic 20d to akurat wycofali ja i zastapili 30d ale ja poczealem jeszcze pare tyg i kupilem za grosze - teraz mozna ja kupisc jeszcze tanmiej i caly czas nowa bo magazynowana a gwarancja firmowa jest na niej. a czym jest tak bardzo gorsza od 30d??

mysle ze tak samo bedzie i z 400L ztanieje szybko ale bedzie dostepna dłuższy czas - to jest L-ka najlepszy obiektyw do ptaków i bedzie kupowana bo przez ok rok czy półtora bedzie ogromna różnica w cenie z ewentualną 400 L IS. wiec ludziska beda ja kupowac a sprzedawcy przetrzasac magazyny w jej poszukiwaniu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ornitolog Zobacz posta
    Zakładając, że Canon wypuści wersję tego obiektywu z IS to czy obiektyw bez IS stanieje (jeśli tak, to w jakim stopniu) i przez jaki czas będzie można jeszcze kupić nówkę bez IS
    patrze w moja szklana kule i widze, ze ostatni taki obiektyw obiektyw bedzie dostepny w ostatnim sklepie jeszcze przez 354 dni i 8 godzin

a tak na powaznie - spodziewalbym sie raczej ze ta wersja z IS-em bedzie dorzsza a 400 bez IS-a pozostanie w dotychczasowej cenie lub minimalnie (z nasickiem na "minimalnie") stanieje..

jesli rece Ci nie lataja na prawo i lewo - bralbym juz teraz.. jesli czujesz ze IS Ci sie przyda - poczekaj i zaoszczedz w miedzyczasie dodatkowe $ na wersje z IS ktora pewnoie bedzie o jakies 1,5 tys. drozsza..

tyle moich zgadywanek :-)

edit: moregun, dobre szkla maja to do siebie, ze ich ceny spodaja o wiele, WIELE wolniej niz ceny puszek.. postep technologiczny w aparatach jest szybszy niz ten w optyce.. chocby dlatego niektorzy jeszcze z powodzeniem stosuja m42 i uzyskuja swietne rezultaty ktorych czase nie mozna odroznic od dzisiejszej "pierwszej ligii" :smile: ..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 11-01-2007 o 22:14

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    edit: moregun, dobre szkla maja to do siebie, ze ich ceny spodaja o wiele, WIELE wolniej niz ceny puszek..
    do niedawna napisałby to samo ale dziś juz nie byłbym tak zdecydowany w ocenie odkąd widze jak poleciały na ryj ceny na rynku wtórnym 70-200 f4 odkąd weszła wersja z IS. za ok 420 euro kupisz juz 3-6 miesieczny taki obiektyw z gwarancją na jeszcze kilkanascie miesiecy bo kazdy na ISa wymienia.

i tu moze byc to samo
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Obys mial racej, choc ja o wycofaniu go slysze od kilku lat.
    Jesli jedyne zrodlo to ten polski sklepik, to znaczy, ze bzdura.
    A nawet jesli pokaza wreszcie cos w zamian, to zwykle tych
    starych nie "wycofuja"...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A czy masz o tym wycofaniu informację z jakiejś angielskojęzycznej strony (najlepiej Canona) - bo w polskich sklepach ta informacja już była dobre 2 lata temu i nie bardzo była potwierdzona z innych źródeł..

Pozdrawiam
    Artur
    Edit: Snowboarder mnie ubiegł ;-)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Własnie ta informacja o wycofaniu z produkcji jest już od dawna ale tylko w polskich sklepach internetowych ( ja osobioście widziełem ją na fotonet.pl )
    Prawdopodobnie nawet jak wersja z IS wyjdzie to od razu nie wycofają bez IS tak jest z 70-200 2,8 i 4,0 ktre w obu wersjach istniej z IS i bez IS.
    To że potaniały 4,0 na rynku wtórnym to sprawa chwilowa bo częśc ludzisk napaliło się na IS w nowym szkle i chcą zmienić więc sprzedają na gwałt.
    Sytuacja unormować się powinna niebawem . Co do 400 to mam wersje bez IS i powiem szcerze że jakoś nie jestem do końca przekonany że zamieniłbym ją na IS szczególnie przy konieczności dopłaty ( niestety ciążą na mnie niemiłe doświadczenia odnoścnie przesiadek z 300 4,0 L na 300 4,0L IS )

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W Canon USA nadal jest w ofercie i nawet obecnie (jak prawie na wszystko) z rabatem:
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...categoryid=154
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Wysłałem zapytanie do Canon Polska. Ciekaw jestem co odpowiedzą (jeżeli w ogóle!) Te rabaty są zastanawiające, czyżby chcieli opróżnić magazyny?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

nie sądze teraz kupe szkieł jest objetych rabatami:

tutaj masz liste: http://www.the-digital-picture.com/R...s-Reviews.aspx

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów