Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Wadliwy Tamron 28-75 xr di ld???? Pomóżcie!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja bym w ogóle wszystko sprzedał i pojechał w Bieszczady .
    Czasami tez o tym myślę, wiesz "siekierezada" i takie tam...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    A ja odnosnie Tamrona mam inne pytanie. Niestety okazalo sie ze przy 28 mm mam duzego FF.. na 2.8 jest beznadziejnie, na 8 tez nadal jest. .,
    Na 28/2.8 w zależności od body FF zdaża się bardzo często (350D) lub rzadziej (30D/20D). Problem dotyczy ostrzenia na oddalone obiekty i opisywany był na forum wielokrotnie. Przy F4 nie powinno już być tego efektu (przynajmniej u mnie nie ma). Spróbuj wymienić szkło na inny egzemplarz.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

A ja odnosnie Tamrona mam inne pytanie. Niestety okazalo sie ze przy 28 mm mam duzego FF.. na 2.8 jest beznadziejnie, na 8 tez nadal jest.
    jest pewien patent zresztą częstwo wspominany przy 17-50... ostrz na maxymalnej ogniskowej albo tam gdzie najlepiej ostrzy i nie puszczając guzika zjeżdz w doł i dopiero rób fote...

uprzedzając uwagi... tak wiem powinno działąc zawsze ale... skoro nie działa trzeba sobie radzic zamiast tylko narzekac
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Na 28/2.8 w zależności od body FF zdaża się bardzo często (350D) lub rzadziej (30D/20D). Problem dotyczy ostrzenia na oddalone obiekty i opisywany był na forum wielokrotnie. Przy F4 nie powinno już być tego efektu (przynajmniej u mnie nie ma). Spróbuj wymienić szkło na inny egzemplarz.
    Polecam analogi. Dopiero tu sie dowiedzialem, ze istnieje cos takiego jak FF i BF. Z przerazeniem mysle o chwili zakupu cyfrowki. A powinienem sie chyba cieszyc?
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    Polecam analogi. Dopiero tu sie dowiedzialem, ze istnieje cos takiego jak FF i BF. Z przerazeniem mysle o chwili zakupu cyfrowki. A powinienem sie chyba cieszyc?
    po prostu nie czytaj postow w stylu: "kupilem C .... podpialem 50/1.8 cyknalem kilka zdjec i mam FF/BF az 12,859 mm!!!!!!"
    Bez brania pod uwage takich postow od razu poprawia Ci sie statystyki dobrze dzialajacego sprzetu i .... humor

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Inne Sigmy i Canony dzialaja bezblednie.
    sikam ze smiechu

tak jak zreszta sam pisales, to loteria. jeden trafi lepiej drugi gorzej, nie ma reguly, niezaleznie od tego czy to tamron sigma canon czy tokina. na dodatek czesto nie wiadomo czy wina lezy bardziej po stronie szkla, czy body (optycznie mechanicznie a moze nawet i na poziomie "dogadywania" sie sprzetu przez EF).
    Ostatnio edytowane przez pazurek ; 12-01-2007 o 11:42

lucjanooo
    Guest

Domyślnie

A ja tak szybko wroce jeszcze do pytania z poczatku: czy mial ktos podobne problemy z ostroscia po prawej stronie? no i czy wymienilibyscie obiektyw na inny egzemplarz? mam mieszane odczucia...

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jezeli obiektyw nie trzyma ostrosci z jednej strony kadru to znaczy najprawdopodobniej ze ma krzywo zamontowane soczewki i nadaje sie albo do wymiany albo naprawy.

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    bylo... ogolnie to jest tak, ze na analogach przewaznie nie wpatruje sie az tak dokladnie w to czy zdjecia sa "razor-sharp". w cyfrze otwierasz plik na 100% i widzisz z dokladnoscia do piksela gdzie zaczyna sie a gdzie konczy glebia ostrosci.
    Ostatnio edytowane przez pazurek ; 12-01-2007 o 12:29

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Jezeli obiektyw nie trzyma ostrosci z jednej strony kadru to znaczy najprawdopodobniej ze ma krzywo zamontowane soczewki i nadaje sie albo do wymiany albo naprawy.

bylo... ogolnie to jest tak, ze na analogach przewaznie nie wpatruje sie az tak dokladnie w to czy zdjecia sa "razor-sharp". w cyfrze otwierasz plik na 100% i widzisz z dokladnoscia do piksela gdzie zaczyna sie a gdzie konczy glebia ostrosci.
    Fakt.
    Moje negatywy skanuję tylko do podglądu. Robię czasami spore odbitki i nie widze w nich tego problemu.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Coś już napisał Awatar ksp01marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucjanooo Zobacz posta
    Witam wszystkich! Proszę o pomoc przy ocenie mojej kopii tamrona. Przy sprawdzaniu ostrości na środku klatki nie miałem wątpliwości, lecz ostatnio zaniepokoił mnie wygląd prawj częsci zdjęcia, głownie prawego gornego rogu.

Tu sa zdjecia:
    http://www.picoodle.com/view.php?srv...m_73d01b78.jpg
    http://www.picoodle.com/view.php?srv...m_711a567a.jpg
    http://www.picoodle.com/view.php?srv...m_b2bdd5c3.jpg
    http://www.picoodle.com/view.php?srv...m_86d39ef7.jpg

jako ze obiektyw jest nowy myslicie ze powinienem wymienic go na inna kopie? mial ktos juz podobny problem?
    niby mala wada ale strasznie wkurza po dokladnym przyjrzeniu sie...
    Po dokładnym obejrzeniu zdjęć wygląda, że obiektyw jest dobry. Proszę dokładnie przeanalizować zdjęcia

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów