Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Jaki adapter pod dandeliona?

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie Jaki adapter pod dandeliona?

Szukam dobredo adapteru EOS->M42, do którego moża łatwo przykleić dandeliona. Niektóre przejściówki mają różną szerokość "półeczki" do której trzeba przykleić dandeliona i stąd moje pytanie.
    Jaki polecacie?
    Na allegro znalazłem coś takiego...
    http://allegro.pl/item155397945_adap..._pokrowie.html

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam dokładnie takiego samego, jest OK. Prawie. To prawie sprowadza się do tego, że nie ma takiego bolca na obwodzie potrzebnego do przesunięcia małej dźwigienki jaka występuje w bagnetach niektórych analogowych EOS-ów (np. 50e), przez co nawet z dandelionem taka przejściówka nie uruchamia w nich potwierdzenia ostrości. Ale jeśli nie masz zamiaru używać przejściówki z czymś innym jak cyfrak to nie ma żadnego problemu - jak pisałem wyżej, sam mam i z powodzeniem używam z 30D.
    I jeszcze jedno - takiej z tym bolcem na Allegro teraz nie znalazłem, więc pewnie i tak nie ma co sobie tym zawracać głowy :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Mam dokładnie takiego samego, jest OK. Prawie. To prawie sprowadza się do tego, że nie ma takiego bolca na obwodzie potrzebnego do przesunięcia małej dźwigienki jaka występuje w bagnetach niektórych analogowych EOS-ów (np. 50e), przez co nawet z dandelionem taka przejściówka nie uruchamia w nich potwierdzenia ostrości. Ale jeśli nie masz zamiaru używać przejściówki z czymś innym jak cyfrak to nie ma żadnego problemu - jak pisałem wyżej, sam mam i z powodzeniem używam z 30D.
    I jeszcze jedno - takiej z tym bolcem na Allegro teraz nie znalazłem, więc pewnie i tak nie ma co sobie tym zawracać głowy :-)
    Mam EOSa 30, więc może i by się przydał, ale raczej będę używał przejściówki do 350D. W którym miejscu jest ten bolec?
    Kupiłem kiedyś przejściówkę na giełdzie w Stodole. Miała 2 poważne mankamenty - złe nagwintowanie (które powodowało, że góra obiektywu M42 była przekręcowa w prawo o ok 30 stopni - całą podziałkę zasłaniałem sobie ręką) oraz problem z ostzrzeniem na nieskończoność (za duża odległość obiektywu od matrycy-pewnie też przez ten zły gwint).
    Rozumiem, że z tą przejściówką takich problemów nie ma?
    I jeszcze jedno - czy trzeba jakoś modyfikować tę przejściówkę (np. spiłowywać jakiś rancik), żeby przykleić dandielona?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Mam EOSa 30, więc może i by się przydał, ale raczej będę używał przejściówki do 350D. W którym miejscu jest ten bolec?
    Jak się założy przejściówkę i popatrzy na aparat od przodu to bolec powinien być tak mniej więcej na godz. 10-tej. Do wniosku, że bolec jest potrzebny udało się dojść metodą prób i błędów na forum M42.

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    (...) Rozumiem, że z tą przejściówką takich problemów nie ma?
    I jeszcze jedno - czy trzeba jakoś modyfikować tę przejściówkę (np. spiłowywać jakiś rancik), żeby przykleić dandielona?
    Nie, nie ma. Przynajmniej ja nie mam. Nie trzeba też jej piłować czy coś. Po prostu dokleja się dandelion i już. Ja mam przyklejony na kawałek grubej, dwustronnej taśmy (typu "scotch").
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec
    Miasto
    Legionowo k. Wawy

Domyślnie

Kleiłem dandeliony na dwóch przejściówkach z tego samego źródła, które podałeś i wszystko działa bardzo fajnie. W miejscu gdzie dokleja się dandeliona jest mała rynienka w którą trzeba władować trochę kleju (ja kleiłem na poxipol). Zewnętrzna krawędź dandeliona powinna pokrywać się z zewnętrzną krawędzią rynienki. Tutaj masz schematy:

http://olala.neostrada.pl/fotki/kalibr.pdf
    Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł

ABARTH
    Guest

Domyślnie

A podpowiedzcie panowie gdzie można nabyć takiego dandeliona ? szperam w googlach i znajduję gotowe pierścienie albo same dandeliony gdzieś w krajach kwitnącej wiśni za walutę której nigdy na oczy nie widziałem ;-)

Podpowiedzcie please

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABARTH Zobacz posta
    A podpowiedzcie panowie gdzie można nabyć takiego dandeliona ? szperam w googlach i znajduję gotowe pierścienie albo same dandeliony gdzieś w krajach kwitnącej wiśni za walutę której nigdy na oczy nie widziałem ;-)

Podpowiedzcie please
    Popytaj na forum M42. "Enter" (http://forum.stock-photo.pl/profile....ewprofile&u=40) ma zajmować się impotem tych układów.

Bywalec
    Miasto
    Legionowo k. Wawy

Domyślnie

Mam jeszcze dwa na zbyciu
    Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CoNic Zobacz posta
    Mam jeszcze dwa na zbyciu
    Za ile i czy te nowsze, "ostrzace" przy duzej przyslonie? Jesli mowisz o elektronice, a nie o gołym adapterze.
    Ostatnio edytowane przez mrek ; 11-01-2007 o 21:41
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Bywalec
    Miasto
    Legionowo k. Wawy

Domyślnie

Co do ceny to mogę wysłać PM z kwotą :-) Co do tego jaka to wersja to nie mam zielonego pojęcia. Ciekawi mnie tylko jedno i może ktoś to będzie potrafił wytłumaczyć. Jaki wpływ ma dandelion na ostrzenie przy jakiejś konkretnej przysłonie, skoro pomiaru ostrości dokonuje puszka, a dandelion tylko ją oszukuje, że jest podpięty do niej obiektyw EF?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów