Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 35 1.4 L czy 24-70 2.8 L

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie 35 1.4 L czy 24-70 2.8 L

Witam,zastanawiam sie nad wyborem szkła,cena podobna wiec mam dylemat?
    Czy ktos ma oba szkła i mógłby napisać pare zdań i porównać oba?
    Głównie zależy mi na bardzo dobrej jakosci,używać bede szkła do slubów-stałka przekonuje mnie jasnym światłem i jakoscią zdjeć,natomiast 24-70 jest praktyczniejszy ale krążą o nim rózne opinie wiec sie zastanawiam czy by nie kupic Canona 35 L 1.4 i do tego Tamrona 17-50 2.8, co wy o tym sądzicie?

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

jak kupisz 35mm i masz 50, to juz lepiej dokupic tamrona 17-35 i masz wszystkie szkła pod FF. moim zdaniem tak jest sensownej od wykłdania kasy na obiektyw ktory przy zmianie body moze przestac byc uzyteczny bo 17-50 jest tylko do cropa
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    jak kupisz 35mm i masz 50, to juz lepiej dokupic tamrona 17-35 i masz wszystkie szkła pod FF. moim zdaniem tak jest sensownej od wykłdania kasy na obiektyw ktory przy zmianie body moze przestac byc uzyteczny bo 17-50 jest tylko do cropa
    Na FF napewno planuje przesiadke za jakis czas,ale zawsze mozna sprzedac Tamiego 17-50 i kupic cos innego

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arche121 Zobacz posta
    Na FF napewno planuje przesiadke za jakis czas,ale zawsze mozna sprzedac Tamiego 17-50 i kupic cos innego
    jasne że mozna... tylko pytanie o sens tracenia kasy? lepiej kupic raz a porządnie bo kupując 2 razy niestey 2 razy płącisz...

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja bym kupił 24-70 na takie okazje. Żonglowanie stałkami na weselach to chyba nie najlepszy pomysł. Po drugie warto sobie uzmysłowić że twój potencjalny klient i tak nie zauważy róznicy jakościowej w zdjęciach wykonanych tym zoomem a nawet najlepszą stałaką Taka jest niestety prawda ale takie szkła jak 35 1,4L kupuje się wyłącznie dla siebie a nie dla klientów

Coś już napisał

Domyślnie

:wink: Ja wybrał bym Tamrona i stałkę, przedewszystkim jakość i swiatło na ślubach to jest nr 1. Niektórzy fotografowie na ślubach, starają się jak najmniej używać lampy błyskowej. Trudno mi się wypowiadać na temat Canona 28-70, bo tak naprawdę to nie miałem z nim doczynienia, ale czytając opinie innych tak jak wcześniej napisałeś to są one podzielone. Trudno mi jest zrozumieć osoby, które piszą, że problemem jest zmiana szkieł z jednego na drugie podczas np. ślubów. Według mnie jest to tylko brak doświadczenia i sprytu. Polecam dokupienie do obiektywu futerału z możliwością podczepienia pod pasek spodni, co daje nam szybką, sprawną i bezpieczną wymianę szkła.
    P.S. Mówienie, ooo te szkło jest nie przyszłościowe to bzdura, łatwiej szkło dopasować do kurpusu niż korpuś do szkła.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Ja bym kupił 24-70 na takie okazje. Żonglowanie stałkami na weselach to chyba nie najlepszy pomysł. Po drugie warto sobie uzmysłowić że twój potencjalny klient i tak nie zauważy róznicy jakościowej w zdjęciach wykonanych tym zoomem a nawet najlepszą stałaką Taka jest niestety prawda ale takie szkła jak 35 1,4L kupuje się wyłącznie dla siebie a nie dla klientów
    Chcesz nam uzmysłowić, że klient to "baran", to się mylisz . Dobrze zrobiony ślub, czy to przez fotografa czy video kamerzystę daję nam kilku potencjalnych klientów, którzy byli uczestnikami takiej zabawy i kiedyś sami będą potrzebować takiej usługi.

Miasto

Domyślnie

mysle ze nie probował uzmysłowic tego iż klient to baran tylko napisał cos dosc oczywistego... iż 99% klientów nie rozrózni jakosci pomiedzy fotkami wykonanymi bardzo dobrym obiektywem lub rewelacyjnym... i mysle ze to była cała idea jego wypowiedzi...
    w kazdym razie ja to tak rozumiem i uwazam pdobnie...

ten pozostały 1% zostawiam dla fotografów ktorzy sami zadbają o jakosc zdjęc z własnego wesela

BTW
    Cytat Zamieszczone przez Bananas Zobacz posta
    P.S. Mówienie, ooo te szkło jest nie przyszłościowe to bzdura, łatwiej szkło dopasować do kurpusu niż korpuś do szkła.
    to dopasuj mi prosze tamrona 17-50 do 5D albo analoga tak by robił pełną klatke..
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 11-01-2007 o 11:22

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ba ja pojde nawet dalej ... 99% fotografow nie rozpozna fotografi zrobionych 24-70 i 35L a co dopiero klienci
    Bananas troche pojechales onanizmem sprzetowym. Nieco to rozumiem bo najwyzsza jakosc nie znosi kompromisow no ale trzeba tez zejsc czasami na ziemie, zrobic sobie slepy test szkiel i nieco zlagodzic poglady.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

ja też wolałbym 35mm 1,4 chyba bym się obsikał po nogach

mój wybór nie jest onanistyczny na 100% po prostu wybrałem stałki i było to świadome a jeszcze taką ....ehh marzenia obiektyw na całe życie do Cropa i do FF a zommm – zoom srum

Edit: to jest oczywiście moja subiektywna ocena ja nie robie wesel (no ze 3 robiłem ale i tak za darmo bo rodzinie albo bliskim przyjaciołom)
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 11-01-2007 o 11:36

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów