Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 234

Wątek: 17-40L czy 17-50, a moze inne?

Dopiero zaczyna

Domyślnie wielki dylemat 17-50 czy 17-40

Witam
    Nigdy nie mysłałem że dam kiedyś taki temat ale cóż stało się - nie potrafię sam dokonać wyboru.
    Od nie całego roku posiadam tamrona 17-50 i teraz skożystałem z okazji że znajomy jechał do ameryki i kupił mi tam canona 17-40. I miałem zobaczyć co mi bardziej będzie pasować i jeden z nich sprzedać.
    Mój aparat co canon 40d. Fotografuje od niedawna śluby no i jak zawsze jakieś imprezki rodzinne. Robie też zdjęcia na przeróżne konkursy fotograficzne dla młodzieży (mam 19 lat). Posiadam jescze canona 50mm 1.8 oraz canona 70-200 f/4L. Stał może ktoś kiedyś przed takim dylematem co wybrać??
    Za tamronem przemawia światło i szerszy zakres ogniskowych a za canonem jakość wykonania, lepsza jakość zdjeć, krycie pełnej klatki (posiadam analoga któego bardzo żadko używam). Mój tamron był wybierany spośród kilku i jest bardzo celnym egzemplarzem, a jeszcze canon na 17 mm trafia w punkt ale na 40 ma lekki front focus.
    Głównie nastawiam się na śluby - zaczyna mi to dobzre wychodzić i chcę ciągnąć ten wątek w życiu przynajmniej do znalezienia jakiejść dobrej pracy po studiach. Bardzio prosił bym o jakieś wskazówki w wyborze.
    Z góry wielekie dzięki.

P.S. wiem że jest wiele wątków na forum o tych obiektywach ale nie ma nigdzie takiej styuacji jak u mnie - chodzi głównie o śluby

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymk27 Zobacz posta
    Od nie całego roku posiadam tamrona 17-50 i teraz skożystałem z okazji że znajomy jechał do ameryki i kupił mi tam canona 17-40. I miałem zobaczyć co mi bardziej będzie pasować i jeden z nich sprzedać.
    Mój aparat co canon 40d. Fotografuje od niedawna śluby no i jak zawsze jakieś imprezki rodzinne. Robie też zdjęcia na przeróżne konkursy fotograficzne dla młodzieży (mam 19 lat). Posiadam jescze canona 50mm 1.8 oraz canona 70-200 f/4L. Stał może ktoś kiedyś przed takim dylematem co wybrać??
    Za tamronem przemawia światło i szerszy zakres ogniskowych a za canonem jakość wykonania, lepsza jakość zdjeć, krycie pełnej klatki (posiadam analoga któego bardzo żadko używam). Mój tamron był wybierany spośród kilku i jest bardzo celnym egzemplarzem, a jeszcze canon na 17 mm trafia w punkt ale na 40 ma lekki front focus.
    Głównie nastawiam się na śluby - zaczyna mi to dobzre wychodzić i chcę ciągnąć ten wątek w życiu przynajmniej do znalezienia jakiejść dobrej pracy po studiach. Bardzio prosił bym o jakieś wskazówki w wyborze.
    Z góry wielekie dzięki.

P.S. wiem że jest wiele wątków na forum o tych obiektywach ale nie ma nigdzie takiej styuacji jak u mnie - chodzi głównie o śluby

Generalnie - jesli chodzi o sluby to cos mis sie zdaje ze swiatlo 4 to ciut za ciemno.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

17-55 f2,8 IS USM
    pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

EF 17-40 L .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar MIC_a
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

L - ka na slubach z lampa ponoc daje rade
    Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
    Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
    HAMA DEFENDER 200

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIC_a Zobacz posta
    L - ka na slubach z lampa ponoc daje rade
    Z lampa - i owszem, lecz jest wielu ktorzy preferuja bez lampy :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymk27 Zobacz posta
    Witam
    Nigdy nie mysłałem że dam kiedyś taki temat ale cóż stało się - nie potrafię sam dokonać wyboru.
    Z góry wielekie dzięki.

Jeśli są pieniądze i perspektywa przesiadki na FF, to brać 17-40L
    Co jest za?
    - pasuje do FF
    - Ring USM = pewny, szybki, cichy AF
    - świetna obudowa i bryzgoszczelność (w połaczeniu z 40D i założonym filtrem na 17-40) - wyobraź sobie zdjęcia w deszczu
    - f4 z lampą DAJE radę

Jeśli budżet ograniczony, to nic lepszego jak Tami 17-50 nie dostaniesz...

Miałem ten sam dylemat, padło na 17-40 i teraz w połączeniu z 5D jestem BARDZO zadowolony z ówczesnej decyzji. Wcześniej był na 30D i nie miałem mu nic do zarzucenia.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Domyślnie T17-50 vs. C17-40L vs. C28-135

Od dłuższego czasu zamierzam kupić szkło w zastępstwo KIT’a.
    Obiektyw będzie podpięty do 40D.
    Nie wiem kiedy i czy w ogóle przesiądę się na FF.

Na początku byłem zdecydowany na Tamron’a 17-50 F2.8, ze względu na jego jakość optyczną i dobre światło w całym zakresie. Obawiam się tylko jego AF’u wraz z FF/BF.

Rozważałem także 17-40L F4. Obiektyw znacznie droższy od T 17-50 i odrobinę gorszy optycznie, a także o dość wąskim zakresie ogniskowych.

Ostatnio moją uwagę zwrócił trzeci obiektyw a mianowicie:
    Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM.
    Po teście na optyczne.pl wnioskuję, że jest całkiem dobry optycznie, ale jest dość ciemny i bez szerokiego kąta. Lekarstwem na to będzie posiłkowaniem się KIT’em którego jakość w zakresie 18-30 mm do krajobrazów na razie mi wystarcza.

Obiektyw ma mi służyć do codziennego użytkowania, oraz do ślubów, które raz na jakiś czas robię dla znajomych na ich prośbę.

Niestety ten ostatni obiektyw jest ciemny i nie ma mowy żeby w trakcie ślubu/wesela pracować na świetle zastanym, ale TAMRON ze swoim FF/BF mnie skutecznie odstrasza.

Drodzy forumowicze, który z tych trzech (lub jakiś inny w podobnej cenie) nadawał się będzie do fotografii ślubnej?

Bywalec

Domyślnie

sam sobie odpowiadasz na pytanie.
    napisałeś że elka i ten Canon są za ciemne na śluby więc odpadają
    3-2 = 1 więc zostaje tamron

tego tamrona mam, na bf/ff nie narzekam, robię zdjęcia i jestem z niego bardzo zadowolony AF wcale taki wolny nie jest bo nawet coś sportowego nim robie czasami i daje rade a jeżeli chodzi o jakość obrazu to jest super

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tamron spokojnie daje radę, ale jeśli chcesz na poważnie zająć się ślubami i mieć bardzo dobre zdjęcia - to najlepiej albo stałki, albo jakiś jasny zoom - 16-35/2.8L, albo 24-70/2.8L
    Regulamin pkt 8.

Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów