Pokaż wyniki od 1 do 10 z 234

Wątek: 17-40L czy 17-50, a moze inne?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja tego Tamiego traktuję jakby był 17-50/4, tzn. nie korzystam z przysłony 2,8 i jestem zadowolony, bo jakoś C17-40 mnie nie przekonał (po zrobieniu testu), że warto wydać za niego sporo większą kasę. Tamiego używam z 30D.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    A ja tego Tamiego traktuję jakby był 17-50/4, tzn. nie korzystam z przysłony 2,8 i jestem zadowolony, bo jakoś C17-40 mnie nie przekonał (po zrobieniu testu), że warto wydać za niego sporo większą kasę. Tamiego używam z 30D.
    powiem Ci ze testy testami ale uwierz... pouzywał bys go jakis czas i za nic w swiecie nie chciał bys spowrotem tamrona a wniosek by traktowac tamiego jako f4 uznaje za wyraz głebokiego rozsądku i zrozumienia tematu

choc kazdemu to co lubi bo ostatniecznie sam sprzet zdjęc nie robi
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    powiem Ci ze testy testami ale uwierz... pouzywał bys go jakis czas i za nic w swiecie nie chciał bys spowrotem tamrona a wniosek by traktowac tamiego jako f4 uznaje za wyraz głebokiego rozsądku i zrozumienia tematu

choc kazdemu to co lubi bo ostatniecznie sam sprzet zdjęc nie robi
    Podpisuję się pod tym. Po kilku miesiącach z 17-40/4 na tamrona nawet nie chcę patrzeć.

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Ja używam z 20d i mogę powiedzieć, że jest ostry od 2,8 a bardzo ostry od 3,5 , ale zawdzięczam to tylko Cichemu. Wadą tego szkła jest praca AF na szerokim końcu. Ostre foty na 17mm uzyskuję tylko poprzez specjalną procedurę ostrzenia (AF na 50 i zjazd w dół). Ale cena tego szkła to prawie 1/2 ceny canona. Całe nasze życie to także jeden wielki kompromis. Tami to niezłe szkło, lecz wcześniej czy później pozbędę się go.
    Też miałem tamrona od Cichego i też był bardzo ostry, ale AF go zdyskwalifikował. Używanie techniki ostrzenia na 50mm i zjazdu mija się z celem - też tak robiłem aby uzyskać zadawalający efekt.

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    No moja 17-50 jest ok. Niestety zeby AF dobrze zadzialal musi byc kilka warunkow spelnionych. RObilem na koncercie i raczej nie narzeklaem zeby fotki byly nieostre na 17 mm i F3,5 -5.6. I tak wiem ze ktoregos dnia sie go pozbede ale na razie nie mam alternatywy bo 17-40 mimo wysztko daje mi dziure miedzy 40 a 70 (nastepny to 70-200) wiec na razie nie mam czego tym zapchac a nie chce pakowac kasy w obiektywy byle by byly bo juz sie o tym co nieco nauczylem. Ogolnie Tami nie jest zly tylko nie we wszystkich warunkach bedzie dzialac perfekt.Mialem wczesniej 28-75 i to byla dopiero porazka. Dobrze ze go pchnalem.
    Popatrz w moją stopkę, też zaczynałem od tamrona, zamieniłem go na 17-40, potem dokupiłem 2 kolejne L-ki i nie żałuję. Owszem kosztowało to trochę ale wszystko nadrabia jakością. Zdjęcia są wreszcie takie o jakich mi się wcześniej tylko marzyło. Jeżeli obiektyw canona, to tylko z serii L.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 05-03-2007 o 22:13
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał

Domyślnie

Używacie 17-40L na f4 czy przymykacie żeby uzyskać odpowiednią ostrość??

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie Pytanko

Mam Tamrona 28-70 podpiętego do 30D w plenerze jest super… ale głównie robie nim w kościele ( i tu czasami troszkę wąsko się robi 44,8mm do przeżycia a jednak trzeba się gimnastykować ach ten cholerny crop....dalej pracuje nim jak reszta przysłona na 3.5-4 bo na 2.8 niestety troszkę mydli. AF mimo że ustawiony na centralny punkt czasami troszkę przestrzela ...można to troszkę podostrzyć a PS ale już mnie meczy ta kontrola ostrości, więc zastanawiam się nad w miarę bezbolesną przesiadką na C 17-40 ,

Mam pytanko czy ktoś może mi powiedzieć czy jak zmienie Tamiego na 17-40 F4 to uzyskam podobne naświetlenie fotki powiedzmy ISO 640 Canon 17mm F 4 a Tami.. 28mm F4 czy nie ? Czy Canon będzie sporo ciemniejszy ?

Może ma ktoś w Szczecinie ma Canona 17-40 i się nudzi z chęcią bym po testował w jakimś kościółku te dwa szkła bo nie wiem czy warto dorzucać tyle kasy na 17-40 bo opinie są podzielone tylko nie piszcie żebym sobie kupił 5D i 24-70 …tyle to ja wiem ale na razie kasy brak na przesiadkę.

helpik

Pzdr. Darek
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Smurf
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    czy jak zmienie Tamiego na 17-40 F4 to uzyskam podobne naświetlenie fotki powiedzmy ISO 640 Canon 17mm F 4 a Tami.. 28mm F4 czy nie ? Czy Canon będzie sporo ciemniejszy ?
    Tu pomóc moze tylko jakikolwiek elementarny podręcznik fotografii.

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

No jakby nie liczyc f4 = f4. Zakladajac ze masz ten sam czas to tyle samo swiatla wejdzie Ci przez dziore w obu przypadkach. Jezeli chodzi o 17mm a 24mm no to katy nieco inne i inny nieco kadr wyjdzie. Tak czy inaczej odpowiedz brzmi. Tak. Obydwa kadry zostana tak samo naswietlone.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    ...więc zastanawiam się nad w miarę bezbolesną przesiadką na C 17-40 ,
    Ja też. Wczoraj macałem 17-40L i nie jestem zachwycony. AF, obudowa na poziomie, ale ostrość pod znakiem zapytania:-| , może to przypadłość tego egzemplarza?, w sobotę sprawdzę inne.

Uprawnienia umieszczania postów