To moze ja uzyje analogii samochodowej za Skipperem. Prawda jest, ze trwalszy i jakosciowo lepszy jest Mercedes w stosunku do Opla. To takie ogolne stwierdzenie. Ale teraz przechodzac do konkretow: kupilem Opla Vectre 2.2 Dti (Tamron), bo nie bylo mnie stac na Mercedesa klasy C 220 Cdi (Canon). Czy teraz mozna mowic, ze Mercedes jest lepszy od Opla? Generalnie tak, ale co jesli ktos sobie kupil Mercedesa, ktory jest idealnie wykonczony, ma wysokiej jakosci materialy, tylko wahacze pracuja tak ze sie jezdzic nie chce a silnik pracuje nierowno na niskich obrotach? No to ma rozgoryczenie, bo kupil sobie Mercedesa a dostal komfort jazdy gorszy niz w Oplu. Gdyby podobna rzecz stala sie Oplowi, to rozgoryczenie jest mniejsze.
Uwazam ze 17-40/4L to prawidlowy obiektyw. Ale zadna rewelacja. Za drogi jak na rozne niepochlebne opinie, ktore slyszy sie na m.in. na tym forum (sam mialem w reku egzemplarz, ktory ewidentnie mydlil na F4.0). Tamron 17-50 to tez obiektyw prawidlowy ale nie jest za drogi jak na niepochlebne opinie jakie sie slyszy na jego temat. A ja slysze ich tyle samo co na 17-40/4L. Jest taki w sam raz.