Strona 22 z 24 PierwszyPierwszy ... 122021222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 234

Wątek: 17-40L czy 17-50, a moze inne?

Domyślnie

wiwo, djcargo - dzięki chłopaki za rady.

djcargo - stałki lub 24-70L f2,8 (w takiej kolejności) tak jak piszesz jako obiektywy ślubne nadają się najlepiej, ale też swoje kosztują, a nie mając zbyt wiele kasy od czegoś trzeba zacząć.

Jeśli chodzi o Tamrona to wiem, że trzeba sobie wybrać dobrą sztukę, a u mnie w Kielcach jest z tym problem bo nie ma gdzie tego zrobić. Biorę pod uwagę usługi Pana Cichego, ale mimo wszystko obawiam się egzemplarza z FF/BF.

Wiwo i djcargo - gdzie i w jaki sposób kupowaliście swoje Tamrony?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Jeśli chodzi o Tamrona to wiem, że trzeba sobie wybrać dobrą sztukę, a u mnie w Kielcach jest z tym problem bo nie ma gdzie tego zrobić. Biorę pod uwagę usługi Pana Cichego, ale mimo wszystko obawiam się egzemplarza z FF/BF.
    Nie da się na odległość sprawdzić czy z twoim korpusem obiektyw nie będzie mieć FF/BF. Jedynie osobiste sprawdzenie da ci gwarancję że ostrzy dobrze. Jeśli jakiś sprzedawca ci mówi że sprawdzi AF ze swoją puszką i to daje gwarancję dobrego ostrzenia to po prostu wciska ci kit.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie da się na odległość sprawdzić czy z twoim korpusem obiektyw nie będzie mieć FF/BF. Jedynie osobiste sprawdzenie da ci gwarancję że ostrzy dobrze. Jeśli jakiś sprzedawca ci mówi że sprawdzi AF ze swoją puszką i to daje gwarancję dobrego ostrzenia to po prostu wciska ci kit.
    Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego właśnie obawiam się kupowania wysyłkowego.
    Wiem, że z jedną puszka obiektyw może ostrzyć prawidłowo, a z moją już nie koniecznie.
    Cichy może sprawdzić czy obiektyw jest chociaż niemydlany, a to już coś. Czy to też zależy od tandemu body+szkło?

MMM - wobec takiej sytuacji co zatem proponujesz?

Mogę co prawda pojechać do Krakowa lub Warszawy i samemu sprawdzić współprace obiektywu z puszka, ale nie mając w tej dziedzinie doświadczenia nie wiem czy zrobię to dobrze.
    Ostatnio edytowane przez ::ART:: ; 22-06-2008 o 17:07

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Jeżeli nie planujesz przejść na FF to jest jeszcze czwarty obiektyw, 17-55/,8 IS USM. Dobry zakres, dobry optycznie, stabilizacja , światło. Jedyną wadą jest cena.
    pozdrawiam

Domyślnie

Ano właśnie cena to 3000 zł - sporo jak na moje możliwości zwłaszcza, że planuję tez zakup EX 580 II (no może Metz AF-1 58, ale raczej bedzie to EX 580 II ).

Dopiero zaczyna Awatar Renia239

Domyślnie

Jak masz 3000 zł budżetu to polecam C 17-40/4 oraz stałke C 85/1.8 i będziesz zadowolony. Jeśli chodzi o Tamrona to jak trafi AF to jest ostry i to jest jego jedyna pozytywna strona. AF Tamrona absolutna tragedia (nie wyobrażam sobie robie zdjęć tym obiektywem w ciemnym kościele czy sali). Ja znieniłam T 17-50 na C 17-40. Jak miślisz o zarobkowy foceniu to C 16-35/2.8 only.
    Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8L, Canon 24-105L, Canon 17-40L,Tamron 28-75/2.8,580 EXII

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    MMM - wobec takiej sytuacji co zatem proponujesz?
    Umówić się ze sprzedawcą że jeśli AF nie będzie trafiał to dostaniesz inny egzemplarz i tak do skutku, a jeśli i tak będzie źle to odda ci kasę.
    C17-40/4 to fajny obiektyw, którego często używam z 5D ale jako UWA a nie obiektyw standardowy. Do cropa jako standard-zoom nie polecam bo ciemny i przy 40mm przeciętny optycznie.

Uzależniony

Domyślnie

Prawda jest taka, ze nie ma sie co zadawalac polsrodkami. Pytanie jest, jak powaznie wchodzisz w fotografie i co chcesz dalej z tym zrobic. Wybory sa rozne: stalka/niestalka, ciemniej/jasniej, jakosc/zamiennik. Okresl nam budzet i powiedz jakie efekty chcesz osiagnac. pzdr.
    Moze nieco wybiegne przed Twoja odpowiedz ale uwazam, ze bedziesz zadowolony z 17-55/2.8 IS. Masz watpliwosci co do prawidlowego focusowania to uderz do sprzedawcy z tego forum. Sprawdzi Ci sprzecik przed wysylka i bedziesz zadowolony. To szkielko to dobry wybor.
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 22-06-2008 o 18:29

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Moze nieco wybiegne przed Twoja odpowiedz ale uwazam, ze bedziesz zadowolony z 17-55/2.8 L IS.
    ja bym chetnie zakupil takowa eLke, zakresem bije na glowe 16-35 i 17-40, swiatlem tez obydwa do tego ma cos czego zadna z dostepnych nie ma IS

jakis link ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uzależniony

Domyślnie

Miszaqq, zlapales mnie Ale faktem jest, ze wewnetrznie to poziom L-ki: FT-M, dwie soczewki asferyczne, dwie soczewki UD. Jedynie co ja wyroznia sposrod rodziny to EF-s i budowa zewnetrzna

Strona 22 z 24 PierwszyPierwszy ... 122021222324 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów