Pokaż wyniki od 1 do 10 z 234

Wątek: 17-40L czy 17-50, a moze inne?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie wielki dylemat 17-50 czy 17-40

Witam
    Nigdy nie mysłałem że dam kiedyś taki temat ale cóż stało się - nie potrafię sam dokonać wyboru.
    Od nie całego roku posiadam tamrona 17-50 i teraz skożystałem z okazji że znajomy jechał do ameryki i kupił mi tam canona 17-40. I miałem zobaczyć co mi bardziej będzie pasować i jeden z nich sprzedać.
    Mój aparat co canon 40d. Fotografuje od niedawna śluby no i jak zawsze jakieś imprezki rodzinne. Robie też zdjęcia na przeróżne konkursy fotograficzne dla młodzieży (mam 19 lat). Posiadam jescze canona 50mm 1.8 oraz canona 70-200 f/4L. Stał może ktoś kiedyś przed takim dylematem co wybrać??
    Za tamronem przemawia światło i szerszy zakres ogniskowych a za canonem jakość wykonania, lepsza jakość zdjeć, krycie pełnej klatki (posiadam analoga któego bardzo żadko używam). Mój tamron był wybierany spośród kilku i jest bardzo celnym egzemplarzem, a jeszcze canon na 17 mm trafia w punkt ale na 40 ma lekki front focus.
    Głównie nastawiam się na śluby - zaczyna mi to dobzre wychodzić i chcę ciągnąć ten wątek w życiu przynajmniej do znalezienia jakiejść dobrej pracy po studiach. Bardzio prosił bym o jakieś wskazówki w wyborze.
    Z góry wielekie dzięki.

P.S. wiem że jest wiele wątków na forum o tych obiektywach ale nie ma nigdzie takiej styuacji jak u mnie - chodzi głównie o śluby

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymk27 Zobacz posta
    Od nie całego roku posiadam tamrona 17-50 i teraz skożystałem z okazji że znajomy jechał do ameryki i kupił mi tam canona 17-40. I miałem zobaczyć co mi bardziej będzie pasować i jeden z nich sprzedać.
    Mój aparat co canon 40d. Fotografuje od niedawna śluby no i jak zawsze jakieś imprezki rodzinne. Robie też zdjęcia na przeróżne konkursy fotograficzne dla młodzieży (mam 19 lat). Posiadam jescze canona 50mm 1.8 oraz canona 70-200 f/4L. Stał może ktoś kiedyś przed takim dylematem co wybrać??
    Za tamronem przemawia światło i szerszy zakres ogniskowych a za canonem jakość wykonania, lepsza jakość zdjeć, krycie pełnej klatki (posiadam analoga któego bardzo żadko używam). Mój tamron był wybierany spośród kilku i jest bardzo celnym egzemplarzem, a jeszcze canon na 17 mm trafia w punkt ale na 40 ma lekki front focus.
    Głównie nastawiam się na śluby - zaczyna mi to dobzre wychodzić i chcę ciągnąć ten wątek w życiu przynajmniej do znalezienia jakiejść dobrej pracy po studiach. Bardzio prosił bym o jakieś wskazówki w wyborze.
    Z góry wielekie dzięki.

P.S. wiem że jest wiele wątków na forum o tych obiektywach ale nie ma nigdzie takiej styuacji jak u mnie - chodzi głównie o śluby

Generalnie - jesli chodzi o sluby to cos mis sie zdaje ze swiatlo 4 to ciut za ciemno.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymk27 Zobacz posta
    Witam
    Nigdy nie mysłałem że dam kiedyś taki temat ale cóż stało się - nie potrafię sam dokonać wyboru.
    Z góry wielekie dzięki.

Jeśli są pieniądze i perspektywa przesiadki na FF, to brać 17-40L
    Co jest za?
    - pasuje do FF
    - Ring USM = pewny, szybki, cichy AF
    - świetna obudowa i bryzgoszczelność (w połaczeniu z 40D i założonym filtrem na 17-40) - wyobraź sobie zdjęcia w deszczu
    - f4 z lampą DAJE radę

Jeśli budżet ograniczony, to nic lepszego jak Tami 17-50 nie dostaniesz...

Miałem ten sam dylemat, padło na 17-40 i teraz w połączeniu z 5D jestem BARDZO zadowolony z ówczesnej decyzji. Wcześniej był na 30D i nie miałem mu nic do zarzucenia.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Uprawnienia umieszczania postów