Do takich zastosowań to 17-40/16-35 i 1D albo coś mechanicznego.
Do takich zastosowań to 17-40/16-35 i 1D albo coś mechanicznego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeśli już, to obstawiam "wysuwa" :-)
Oprócz konstrukcji z wewnętrznym zoomowaniem obiektywy mają tak, że jeśli zmieniają długośc przy zoomowaniu, to im się wysuwa.
natomiast znam tylko dwa obiektywy, co, które mają odwrotnie i w miarę wydłuzania ogniskowej mordka im się wsuwa!
Są to 28-70L oraz 24-70L.
i to jest własnie względność
dokładnie jest tak, że w pozycji 17 lub 40 mm przednia soczewa jest maksymalnie wysunięta, przy zmianie ogniskowej na pośrednią np. 24 mm soczewka sie troszkę "chowa", choć długośc całego obiektywu się nie zmienia - gwint do filtrów jest na zew. obudowie, która jest nieruchoma;
czy to wysuwanie, czy wsuwanie ? może po prostu suwanie ?
i w sumie dlatego wymagane (zalecane) jest założenie filtra by szkiełko było szczelne;
przy zdjęciach szybkoporuszających się obrotowych nośników błota - rowerach, uszczelnienia to słuszna koncepcja
do tego zdjęcia z tego szkiełka dobre, autofocus szybki i celny jak colt Lucky-Luke'a, ogniskowe też dobre MZ, bo przecież do tych zjeżdżających wariatówmożna się zbliżyć dosyć blisko chyba;
16-35 byłby jeszcze lepszy bo jaśniejszy => krótsze czasy - a pędzący z góry rower powolny chyba nie jest;
oczywiście do ceny tych dwóch elek trzeba dodać cenę jakiegoś filtra i ...
i cenę jedynego uszczelnionego body canona![]()
lepsze jutro było wczoraj
Chyba bede "zmuszony" zakupic 17-40L miałem okazje nim robic sporo zdjeć takze wiem co potrafi, jedyne co mi w nim nie pasuje to to ze nie jest to 17-85L ;P no cóż...
(Jaki polecacie do niego UV? )
Allensteiner na 2.8 mi nie zalezy i tak w 99% przypadków bede używał flash'y.
p.s. zdjecia sportowe nie koncza sie na 70-200 i panoramowaniu - tz koncza sie, ale dla dziadków z przysłowiowego Przeglądu Sportowego![]()
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
Wątek porównania 17-85 i 17-40 przewijał się niejednokrotnie. Sam miałem okazję wyrażać na ten temat swoje opinie, bo obydwa te obiektywy posiadałem. I powtórzę jeszcze raz, że tak naprawdę nie ma porównania. Każdy kto miał kiedykolwiek okazję pofocić tymi szkłami zgodzi się ze mną. eLka ma bardzo wiele zalet a 17-85 - tylko zakres i IS. Jakość zdjęć podobna do tych z sigmy 18-200, więc lepiej może mieć większy zakres za podobne pieniądze, ten brak IS da się przeżyć :-).
17-85 głównie zachwycają się ludzie, dla których jest to pierwszy obiektyw, bo oni jeszcze nie wiedzą co to jest jakość.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Mam pozwolenie żony na zakup nowego szkła. Chciałbym wcześniej zrobić kilka fotek w/w obiektywami. Może jest ktoś z Wa-wy mogący udostępnić te szkła na zasadach do ustalenia (np. wspólne fotografowanie, wymiana na krótki plener - mam fajnego Pelenga 8 mm, itp.).
300V, 350D.
ale pozwolenia zony na uzywanie wyszukiwarki juz nie masz?
http://canon-board.info/showthread.php?t=25021
http://canon-board.info/showthread.p...ht=sigma+17-70
http://www.canon-board.info/showthre...0+tamron+17-50
tu masz szkielka opisane a co do fotek to sigme mozesz potestowac w centrum sigmy w gdzie czesto maja tez komisy wiec moze ci sie udac tam sprawdzic pozostale szkla
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/40
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 05-09-2007 o 09:33
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Napisze tak - temat wielokrotnie wałkowany na tym forum...oczywiście jeżeli chodzi o sam wybór szkła.
Napisze ci krótko - jezeli dysponujesz budżetem pozwalającym na wydatek rzęku około 2 tysięcy złoty to bez zastanowienia brałbym 17-40 canona.
Jednak jest to wybór dla osób które w szkle cenią sobie:
1. Trwałość
2. Jakość i plastyke zdjęć
3. W pewnym sensie szkło na przyszłość ponieważ jako jedyne z nadmienionej trójki będzie współpracowało także z lustrem na pełną klatke - oczywiście na forum padają argumenty w stylu że zanim doczekamy się płnej klatki w rozsądnych pieniądzach to ta L-ka się rozpadnie.
Ja jednak jestem optymistą i uważam że stanie się to szybciej niż L-ka się rozpadnie
4. Niezawodność AF - Oczywiście nie 100% - ale napewno lepiej się sprawuje w tym temacie niż dwa pozostale szkła.
Pewna niedogodnością jest światło które oferuje bo w porównaniu do Tamrona to przepaść - ja jednak nauczyłem się żyć z tą niedogodnością i doskonale sobie radze - od czego mam rewelacyjne wysokie ISO w Canonach.
Aha i jeszcze jedno - Canon to szkło dla ludzi ktorzy nie podniecają się ostrością zdjęć powiekszając każdą ich część - podobno nie jest tak ostry jak Tami...ja mimo że na poczatku Tamiego miałem, to tak szybko jak go kupiłem tez się go pozbyłem z uwagi na BF i FF - tragedia jak dlamnie.
Pucha i słoki