Strona 11 z 24 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 234

Wątek: 17-40L czy 17-50, a moze inne?

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

musialbys zalozyc w sklepie oba 17-50 i 17-40 i pojsc do ogrodka
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Kupiłeś tamrona za 500 zł? Gdzie?

Kupiłem go za 1200 zł. U mnie nie trafia w 10% - albo nie umiałeś robić nim zdjeć, albo jednak nie miałeś dobrego egzemplarza
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

sznerchu
    Guest

Domyślnie

stoje przed takim samym dylematem !!

tamron czy L-ka.
    zgubilem sie kompletnie !!

zastanawia mnie tylko ilu z posiadaczy L-ki to zawodowcy ktorzy zyja z fotografowania i sprzet to po prostu narzedzie do pracy.

czy dla mnie drobnego pstrykacza inwestycja w L-ke to tylko snobizm czy od razu bede wielkim fotografem i kazde zdjecie to "malina" :-)

wydaje mi sie ze tamron bedzie dla mnie wystarczajacy w zupelnosci, zawsze lepiej Aston Martin niz Opel tylko pada p[ytanie czy lepiej chodzic glodny majac elke czy najedzony z Tamronem !!

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Tomrona miałem, mało że miałem sfotografowałem nim dwa śluby. Na moim 350D nie miałem żadnego zdjęcia z chybionym AF, fotografowałem z przesłonami od F3,2 do 4,5. 17-40 ma kolega, tak jak wyszło w testach na optyczne USM w 17-40 jest szybszy, ale na pewno nie jest bardziej bezbłędny :wink: Jeśli twój trafiał w SIC !! 10% przypadków SIC !! to znaczy że był ewidentnie walnięty.
    Osobiście wolę ciut wolniejszy ale za to pewniejszy AF, a ostrość zdjęć i większa jasność obiektywu jest dla mnie zdecydowanie ważniejsza niż solidniej wykonana obudowa.
    Mój egzemplarz wcale nie był walnięty. Niestety ten model ma to do siebie, że przy F2.8, ogniskowej 17mm i fotografowaniu obiektów oddalonych pow. 4m prezentuje piękny FF. Dodatkowo przy słabym oświetleniu AF często bładził nawet przy wspomaganiu zewnętrznej lampy. A wiem co piszę, bo testowałem 5 różnych egzemplarzy z 350D i 30D i wszystkie zachowywały się podobnie. Miałem tamrona od Cichego, więc był sprawdzony pod względem ostrości - i rzeczywiście jak już trafił to była brzytwa, ale jak Cichy wspominał nie sprawdza FF i BF bo te modele już tak mają.
    Nie zgodzę się też, że AF canona częściej się myli. Wręcz przeciwnie - w słabym świetle zastanym trafia idealnie i szybko. Przy 500 ujęciach z imprezy na palcach jednej ręki mogę policzyć te nieostre.
    Ja bynajmniej nie zamieniłem tamrona na canona dla czerwonego paska. A zrobiłem to po 3 miesiącach użytkowania tego pierwszego, kiedy to najwięcej się traci na odsprzedaży i pomimo tego nie żałuję.

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Kupiłem go za 1200 zł. U mnie nie trafia w 10% - albo nie umiałeś robić nim zdjeć, albo jednak nie miałeś dobrego egzemplarza
    Gdzie więc widziałeś 17-40 za 3200? :-)
    A wyjasnienie masz powyżej.
    Uwagę na temat umiejętności przemilczę. Fotografią interesuję się od 15 lat. Zaczynałem od Practici, przez Zenita, Canona EOS i hybrydy więc wiem jak ustawiać ostrość.

I dodam jeszcze jedno. Tamron 17-50 to moim zdaniem bardzo dobry obiektyw. Prezentuje nieprzeciętną ostrość ale ma też trochę wad. Nie lubię porównywania go z 17-40, bo sam przekonałem o wiele bardziej do tego drugiego bynajmniej nie na podstawie gdzieś tam wyczytanych opinii i testów lecz na własnej skórze. Jeżeli nie stać Cię na canona bierz tamrona - będziesz zadowolony i z tym AF da się żyć, ale jeżeli chcesz naprawdę dobre szkło to nie ma się nad czym zastanawiać.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 12-03-2007 o 23:06
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sznerchu Zobacz posta
    stoje przed takim samym dylematem !!
    tamron czy L-ka.
    zgubilem sie kompletnie !!
    zastanawia mnie tylko ilu z posiadaczy L-ki to zawodowcy ktorzy zyja z fotografowania i sprzet to po prostu narzedzie do pracy.
    czy dla mnie drobnego pstrykacza inwestycja w L-ke to tylko snobizm czy od razu bede wielkim fotografem i kazde zdjecie to "malina" :-)
    wydaje mi sie ze tamron bedzie dla mnie wystarczajacy w zupelnosci, zawsze lepiej Aston Martin niz Opel tylko pada p[ytanie czy lepiej chodzic glodny majac elke czy najedzony z Tamronem !!
    Od 2 tygodni walcze z podobnymi myslami, jednak z uwagi na to ze jeszcze nie robie odpowiedniej ilosci chaltur nie bede inwestowal w Canona. Nie ma co sie przeinwestowac, popracuje Tamronem, mysle ze spokojnie dam sobie z nim rade.
    Teraz pozostaje kwestia ustrzelenia sklepu w stolicy w ktorym bede mogl zapytac o mozliwosc przestrzelenia kilku sztuk i ze po takim pytaniu nie wywala mnie ze sklepu.

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Dołączę się do grona tych którzy mieli 17-50 i przesiedli się szybko na L-kę 17-40. Ja akurat odrazu kupiłem 'L', ale miałem kilka przyjemności testowania Tamiego. W końcu - wkurzony kilkoma 'miętkimi' zdjęciami przy 17mm w Canonie kupiłem sobie Tamiego i szybko sprzedałem. FF powyżej 3-4m, głośność, jakość wykoniania, itp. Co do samej jakości zdjęć, nie narzekałem, ale reszta zupełnie psuła mi przyjemność i komfort robienia zdjęć. Jest jeszcze pewien 'miły zestaw' warty przemyślenia - zadowala wszystkich ;-) Tokina 12-24 f4.0 + 24-70 f2.8L i masz zakres idealny, co prawda na dwóch słoikach, ale za to przy bardzo dobrej jakości, jasności i prędkości... Komfort pracy BDB - szczególnie mając dwa korpusy ...Ale to tylko tak OT
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Podobnie i ja zaczynałem wymiane obiektywu standartowego na nieco droższe ... nazwijmy to "zamienniki".
    Zacząłem od Sigmy 17-70 - efektem było spore mydło...zatem nim zapłaciłem - oddałem.
    Skusiłem się na Tamiego 17-50...po jednym dniu zwróciłem obiektyw opierając się o wspaniałe efekty powstałe na wskutek FF oraz FB.
    Właściwie zemną to jest tak że sztuke fotografowania dopiero zgłębiam...i niezmienia to faktu że fotografuje amatorsko. Mimo to doszedłem do wniosku że w szkło lepiej zainwestować - i ma się te 99% pewności że będzie wporządku. Dlatego też postanowiłem kupić 17-40 - jak się później okazało szkło bez wad a napewno takie które bez żadnego problemu współpracuje z body - nie jest może najostrzejsze...ale jeśli nie jesteś onanistą ostrości, i nie oglądasz fotek w 300% powiększeniu to bierz Elę.
    Pucha i słoki

Miasto
    pomorze

Domyślnie

no tak tylko jak tu potestowac kilka egzemplarzy?
    ________
    Immanuel Kant

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

A po co testowac? Czy to cos zmieni? Na darmo nie ma sie co wkurzac i rozpartywac co juz kiedys ktos zrobil ze jeden lepszy od drugie i na przemian...

A moze by tak pomoc przy wyborze dobrej sztuki? Ja bede sie zbieral do jakiegos zakupu, pisze do jakiegos bo po przeczytaniu 2 postow po moim juz zaczynam miec inne zdanie na temat wyboru. Moze ktos z doswiadczonych wskazal by na co zwrocic uwage przy zakupie Canona czy Tamrona ?
    Na jakich wartosciach przeslon, czaso odleglosci itd. robic testowe zdjecia?
    Zakladam ze kazdy musi sie zaopatrzyc w jakiegos laptopa zeby moc na czyms porownywac te zdjecia.

Miasto
    pomorze

Domyślnie

hmm chyba zle zrozumiales mojego posta, pytam sie jak nagrac sobie kilka sztuk do przetestowania przed wyborem? Z 17-40 L jest to jak czytam szczegolnie wazne.
    ________
    Immanuel Kant

Strona 11 z 24 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów