witam
Mam pytanie odnosnie wylaczenia lampki wspomagajacej AutoFocus w canon D30.
Gdzie w ustawieniach mozna ta białą lampkę wyłączyć?
dziekuje za odpowiedz?
pozdrawiam
Adam
witam
Mam pytanie odnosnie wylaczenia lampki wspomagajacej AutoFocus w canon D30.
Gdzie w ustawieniach mozna ta białą lampkę wyłączyć?
dziekuje za odpowiedz?
pozdrawiam
Adam
Custom Function nr 5 wylacza AF assist.Zamieszczone przez sample
Opcja menu o nazwie Red Eye reduction wylacza podswietlanie anti-red eye.
Oba korzystaja z tej samej lampki.
A tak ogolnie to polecam instrukcje - jest u nas w Downloadzie (w menu u gory) 8) (po angielsku).
może też być ten problem,
że robisz na programach automatycznych np: portret
i wtedy ta mała biała lampka nie gaśnie mimo ustawień.
Można też przy programach manualnych zmienić tryb robienia
zdjęć z pojedyńczej klatki na ciągły i to spowoduje
nie włączanie się lampki
na tematycznych to rozumie, ale mi chodzilo wlasnie o robienie zdjec na m, p, tv, i zeby wtedy nie swiecila. Sproubuje to custom?
dzieki
[ Dodano: 21-01-2005 ]
dzieki juz wiem wszystko dziala wlasnie w custom wylancza sie i wlacza sie
pozdrawiam
Możecie to bardziej szczegółowo wyjaśnić bo chodż mam polską instrukcję niewiele z tego wynika. Jaki ma być tryb pracy AF, a może manual ? Lampa błyskowa ma być podniesiona czy schowana ?. Czy ta lapka świeci widzialnym światłem czy jak bo niby mam ją włączoną ale nic nie świeci. Dopiero jak ustawię w opcjach redukcję czerwonych oczu to się zaświeci jak AF złapie ostrość. A jak mam tą opcję wyłaczoną to zmiany w Custom Function nr 5 nic nie dają. Lampka nie świeci.
Ale ty masz 10D a nie D30Zamieszczone przez Shadow
.
W D30 lampka wspomagajaca sluzy:
- wspomaganie AF (wlaczane w Custom Function)
- redukcja czerwonych oczu (wlaczane w menu ogolnym)
- nie wiem czy sluzy rowniez do swiecenia w czasie odliczania selftimera
W 10D :
- do redukcji czerwonych oczu
- do odliczania selftimera
We wszystkich przypadkach lampka ta swieci swiatlem widocznym i przyciagajacycm uwage - dlatego warto ja czasem wylaczac.
W 10D wspomaganie AF odbywa sie fleszem wbudowanym (blyski stroboskopowe - srednio skuteczne , dlugo trwa czasem i cholernie zwraca uwage) - tylko w przypadku gdy tego flesza podniesiemy / odbywa sie rowniez za pomoca wspomagania AF z lampy zewnetrznej - ustawialne Custom Function numer 5
Podejrzewam ze w D30 rowniez mozna wspomagac AF z lampy zewnetrznej tylko nie ma mozliwosci ustawienia jak w 10D - by lampa tylko wspomagala AF i nie blyskala (czesto sie przydaje - w trudnych warunkach AF nie wyrabia a nie chcemy/nie mozemy uzyc flesza, wtedy lampy uzywamy tylko do wspomagania AF).
Dzięki za odpowiedź. Teraz wszystko jasne![]()