witam. jestem nowy na forum i "nowy" jezeli chodzi o system canona. do tej pory robilem stara practica i srednim formatem (keiv 88). czasy nastaly takie ze cyfrowke lustrzana fajnie miec, bo i oszczedza sie i widac od razu efekty pracy. ale jak kazdy wie wybor cyfraka jest mega trudny. ja wacham sie pomiedzy 20d i 1d (tym 4mln pikseli). jednak wybor puszki uzalezniam od wyboru obiektywu. potrzebny mi obiektyw szerokokatny (najlepiej rybie oko), ale i taki co by portrety i inne rzeczy zrobic potrafil (tak przedzial od 10 (17) do 50 (max 80), poza tym interesuje mnie dobry, szybki i celny af, no i oczywiscie zeby cena byla do przelkniecia (max 2000). zastanawiam sie na razie nad dwoma szklami: canonem 10-22, canonem 17-85, wiem ze jeszcze jest sigma i tamron 17-50 (albo 55). oczywiscie moja wiedza jest mala, a im wiecej czytam na necie tym mniej wiem. prosze o rady, ale takie ktore beda uwzglednialy moje potrzeby (wypisalem je kilka 2 zdani wczesniej). z gory dziekuje za kazda udzielona mi pomoc