Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: RawShooter essentials 2005

shady
    Guest

Exclamation RawShooter essentials 2005

Witam

Zakupilem wczoraj Corel Draw X3 i w zestawie jest RawShooter essentials 2005 podobno dobry programik do obróbki RAWów ale niestety nie "łyka" chyba tych z Eos 400D. mam rację?

Pozdr.
    Kuba

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

masz rację niestety. Firma Pixmantec, producent RawShootera sprzedała się do Adobe i nie rozwija już tego produktu, więc ten model nie jest obsługiwany.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

shady
    Guest

Domyślnie

szkoda, chociaz sciagnalem wczoraj jakas wersję 2006 i na stronie bylo napisane ze wspiera EOS400d ale i tak nie odczytywal ich, pozatym jest juz za kase wersja 2006, wiec niech go sobie.....
    Szukam jakiegos programiku coby dawał mozliwosc wyswietlania RAWow w formie pokazu slajdow na pelnym ekranie, bo troche meczace jest gdy chce komus pokazac np. ze 100 fotek i klikac na kazde z osobna w DigitalPhoto Professional
    Moze mi ktoś coś poleci, tymczasem ja też się biore za poszukiwania...
    Pozdr.
    Kuba

Awatar kudlaty
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Warto też spojrzeć na tę stronę: http://www.pixmantec.com/support/software_updates.asp
    i ściągnąć update do essentials 2006. Nie wiem, czy essentials 2006 "robi" z 400D, ale sprawdzić warto.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam Premium 2006 i nie obsługuje, więc Essensials bym nie podejrzewał o taką funkcjonalność.

Swoją szosą nie bardzo widzę sens robienia pokazu slajdów z RAW-ów. To są z założenia pliki przejściowe, coś, jakby negatywy, które trzeba wywołać przed pokazywaniem komukolwiek. I takie pliki, wywołane do np. jpg-a da się pokazać praktycznie każdym softem.

shady
    Guest

Domyślnie

Tak masz rację, ale nie chce magazynować jednych i drugich, jezeli mam trzymać to na dysku lub tez nagrywać na płyty to wole zeby byly to RAWy, a jpegi robić w razie chęci dania komuś odbitek lub zaniesienia np. do laba. Byc moze złą mam filozofię hehe chyba, że po zwaleniu rawow z aparatu, wywoływać do JPG a Rawy wywalać ale wtedy musze sie liczyć ze stratą na jakości. Sam nie wiem jak do tego podejść.

K.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja robię tak. Pstrykam do rawów, przeglądam je. Wywołuję te, które mi się podobają do jpga. Jak się tego wszystkiego uzbiera na płytkę DVD to wrzucam na 2 egzemplarze i pozbywam się z HDD. Przy obecnych cenach płytek koszt jest praktycznie żaden.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Canonowski ZoomBrowser EX umożliwia slajdowanie RAWów.

Można przerobić RShootera żeby otwierał DNG z 400d. Znajdziesz w sieci jak. A Adobe DNG Converter jest za friko.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shady Zobacz posta
    szkoda, chociaz sciagnalem wczoraj jakas wersję 2006 i na stronie bylo napisane ze wspiera EOS400d ale i tak nie odczytywal ich, pozatym jest juz za kase wersja 2006, wiec niech go sobie.....
    Szukam jakiegos programiku coby dawał mozliwosc wyswietlania RAWow w formie pokazu slajdow na pelnym ekranie, bo troche meczace jest gdy chce komus pokazac np. ze 100 fotek i klikac na kazde z osobna w DigitalPhoto Professional
    Moze mi ktoś coś poleci, tymczasem ja też się biore za poszukiwania...
    Pozdr.
    Kuba
    Sciagnij sobie IrfanView wraz z jakims tam pluginem do RAWow.
    Bedzie wolno, ale zawsze pokaze RAWa. Nie wiem czy z 400D tez, ale sprawdz. Masz tam mozliwosc skonfigurowania tego plugina w ten sposob, ze albo
    1. Pokazuje jpg zrobionego razem z RAWem
    2. konwertuje w locie, co trwa, ale jakos dziala.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Bywalec Awatar viTo
    Miasto
    Kędzierzyn - Koźle

Domyślnie

Rawy tzn. *.cr2 ale z 350 na pewno otwiera FastStone Image Viewer. jest dostepny za free na stornie www.faststone.org
    ja go uzywam jako przegladarki i czasem zdarzy mi sie otwierac rawy... Polecam
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów