Bo najpierw się pokazuje zaszyty w rawie jpeg, który jest odszumiony, zanim się załaduje cały raw, ot co.
Bo najpierw się pokazuje zaszyty w rawie jpeg, który jest odszumiony, zanim się załaduje cały raw, ot co.
Moim zdaniem ilość szumu jest podobna, tylko ten z lewej jest mniej kontrastowy, bo pomacany filtrem. Oceniam to na laptopie, więc mogę nie mieć racji. W DPP też gdy ruszasz suwaczkami odszumiania, czy korekcji optyki, zmiany widać szybciej na podglądzie, niż potem trwa przepracowanie całego RAWa, więc to pewnie jest symulacja na jpgu.
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 12-07-2011 o 06:32
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Po prostu do czasu kiedy trzymasz guzik, nie masz pokazanego zdjecia "w pelni" tylko uproszczona wersje ktora komputer moze szybciej wyswietlic.
Pewnie jak sobie zmniejszysz to Twoje zdjecie 4x, albo rozmyjesz to bedzie wygladalo tak samo.
Jak juz puscisz guzik, to dopiero masz wyswietlony koncowy efekt, z wszystkimi poprawkami, szczegolami, wyostrzaniem i detalami, ktore sa pomijane przy wyswietlaniu podgladu w czasie ustawiania.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
I to mi przyszło do głowy. Zastanawia mnie jednak, że ten "uproszczony podgląd" wygląda bardzo dobrze, lepiej niż to co oferuje odszumianie w ACR. Nie potrafię póki co, dojść do podobnych efektów, przy mocno zaszumionych zdjeciach. Jak dla mnie, ta wersja uproszczona, to pod względem odszumiania, niedościgniony ideał.
No nic, skoro pomysły się koncza, będę dalej myślał i próbował.
Dziękuję za zainteresowanie.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
A ja nie wiem w ogóle o czym ty piszesz... U mnie ruszanie suwaków w ACR zmienia obrazek w locie, nie jestem w stanie uzyskać takiego efektu w ogóle.
Co więcej - lewa strona zdjęcia na moje niefachowe oko wygląda jak w ogóle nieodszumiona, a ty piszesz że to już jest po obróbce...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Merde, spróbuj w ACR złapać np suwak Odtwarzania i cały czas trzymając wciśnięty lewy przycisk myszy, przesuń w dowolną stronę o 1, niepuszczając. Dopóki trzymam przycisk, obraz jest idealnie wygładzony. Zmienia się dopiero, kiedy puszczę.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski