Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Szum, pozbyć się lecz nie do końca

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Bo najpierw się pokazuje zaszyty w rawie jpeg, który jest odszumiony, zanim się załaduje cały raw, ot co.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Moim zdaniem ilość szumu jest podobna, tylko ten z lewej jest mniej kontrastowy, bo pomacany filtrem. Oceniam to na laptopie, więc mogę nie mieć racji. W DPP też gdy ruszasz suwaczkami odszumiania, czy korekcji optyki, zmiany widać szybciej na podglądzie, niż potem trwa przepracowanie całego RAWa, więc to pewnie jest symulacja na jpgu.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 12-07-2011 o 06:32
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Po prostu do czasu kiedy trzymasz guzik, nie masz pokazanego zdjecia "w pelni" tylko uproszczona wersje ktora komputer moze szybciej wyswietlic.
    Pewnie jak sobie zmniejszysz to Twoje zdjecie 4x, albo rozmyjesz to bedzie wygladalo tak samo.
    Jak juz puscisz guzik, to dopiero masz wyswietlony koncowy efekt, z wszystkimi poprawkami, szczegolami, wyostrzaniem i detalami, ktore sa pomijane przy wyswietlaniu podgladu w czasie ustawiania.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Po prostu do czasu kiedy trzymasz guzik, nie masz pokazanego zdjecia "w pelni" tylko uproszczona wersje ktora komputer moze szybciej wyswietlic.
    Pewnie jak sobie zmniejszysz to Twoje zdjecie 4x, albo rozmyjesz to bedzie wygladalo tak samo.
    Jak juz puscisz guzik, to dopiero masz wyswietlony koncowy efekt, z wszystkimi poprawkami, szczegolami, wyostrzaniem i detalami, ktore sa pomijane przy wyswietlaniu podgladu w czasie ustawiania.
    I to mi przyszło do głowy. Zastanawia mnie jednak, że ten "uproszczony podgląd" wygląda bardzo dobrze, lepiej niż to co oferuje odszumianie w ACR. Nie potrafię póki co, dojść do podobnych efektów, przy mocno zaszumionych zdjeciach. Jak dla mnie, ta wersja uproszczona, to pod względem odszumiania, niedościgniony ideał.
    No nic, skoro pomysły się koncza, będę dalej myślał i próbował.
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jak dla mnie, ta wersja uproszczona, to pod względem odszumiania, niedościgniony ideał.
    No nic, skoro pomysły się koncza, będę dalej myślał i próbował.
    Przejdz na JPG :-P

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    Przejdz na JPG :-P
    JPG przecież i tak został "zrobiony"z RAWa , tylko na szybko w puszce.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I to mi przyszło do głowy. Zastanawia mnie jednak, że ten "uproszczony podgląd" wygląda bardzo dobrze, lepiej niż to co oferuje odszumianie w ACR.
    A ja nie wiem w ogóle o czym ty piszesz... U mnie ruszanie suwaków w ACR zmienia obrazek w locie, nie jestem w stanie uzyskać takiego efektu w ogóle.
    Co więcej - lewa strona zdjęcia na moje niefachowe oko wygląda jak w ogóle nieodszumiona, a ty piszesz że to już jest po obróbce...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Merde, spróbuj w ACR złapać np suwak Odtwarzania i cały czas trzymając wciśnięty lewy przycisk myszy, przesuń w dowolną stronę o 1, niepuszczając. Dopóki trzymam przycisk, obraz jest idealnie wygładzony. Zmienia się dopiero, kiedy puszczę.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Merde, spróbuj w ACR złapać np suwak Odtwarzania i cały czas trzymając wciśnięty lewy przycisk myszy, przesuń w dowolną stronę o 1, niepuszczając. Dopóki trzymam przycisk, obraz jest idealnie wygładzony. Zmienia się dopiero, kiedy puszczę.
    Odtwarzanie = recovery, jak mniemam? Ni hu-hu, zmienia się w locie, cokolwiek bym nie robił. Może to jakiś efekt specyficzny dla wersji (jaka to wersja) czy systemu (OS X?). Inna potencjalna przyczyna, która przychodzi mi do głowy, to karta graficzna i sterowniki do niej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Odtwarzanie = recovery, jak mniemam? Ni hu-hu, zmienia się w locie, cokolwiek bym nie robił. Może to jakiś efekt specyficzny dla wersji (jaka to wersja) czy systemu (OS X?). Inna potencjalna przyczyna, która przychodzi mi do głowy, to karta graficzna i sterowniki do niej.
    Moze masz bardziej wypasiony komputer ktory sobie z tym lepiej radzi.

A co do tego wygladzania to bez przesady, naprawde nikt normalny nie oglada zdjec na komputerze w 100% powiekszeniu ;-)
    Chcesz miec ladnie wygladzone szumy, to zrob odbitke na papierze. Bedzie OK
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów