Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Zdjęcia monet- Pomocy !!!

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Bajo
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie Zdjęcia monet- Pomocy !!!

Witam wszystkich i otwieram nowy wontek. otorz moim prblemem jest ot ze nie umiem robic zdjęc monet. zupełnie nie wiem ja sie d otego w miare profesionalnie zabrac. widzialem u ludzi jakies mini studia do robienia takich fotek ale kompletnie nie wiem jak takie cos zbudowac. jeżeli ktos posiada jakies zdjęcia takiego urządzenia i moze wrzucic fotki i opisac jak cos takiego zbudowac - byłbym wdzieczny
    Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jeden przyklad Ci podsune
    http://plfoto.com/19254/zdjecie.html (uwaga: link do zrodla. i bez zniewazania autora)

a wiecej sobie poszukaj na corbis.com albo na indexstock.com. ustawienia swiatla mozna odczytac ze zdjec. monety na tyle male, ze w razie czego domowymi lampkami sobie dasz jakos rade.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bajo Zobacz posta
    Witam wszystkich i otwieram nowy wątek. otóż moim problemem jest ot ze nie umiem robic zdjęc monet. zupełnie nie wiem ja sie do tego w miare profesionalnie zabrac. widzialem u ludzi jakies mini studia do robienia takich fotek ale kompletnie nie wiem jak takie cos zbudowac. jeżeli ktos posiada jakies zdjęcia takiego urządzenia i moze wrzucic fotki i opisac jak cos takiego zbudowac - byłbym wdzieczny
    Poszukaj wątku o fotografi przedmiotów - pod hasłem "namiot bezcieniowy" (wątek "Zarabianie na zdjęciach") . Jest trochę tego na allegro, mozna bez problemu także zrobić samemu z paru "patyków" i materiału jak na podszewkę..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

W fotografii monet namiot bezcieniowy jest zupełnie nieprzydatny. Połóż monetę na kilku monetach o mniejszej średnicy w celu "oderwania jej od tła" oświetl żarówką z boku, nisko, aby uwydatnić jej relief, z drugiej strony postaw ekranik z kartki białego papieru i tak sfotografuj.
    Sposobów na fotografowanie monet jest wiele, zależy do czego ta fotografia ma służyć, reprodukcja,dokumentacja,archiwizacja, itp.

Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

no dobra a co jesli monety maja wartośc wieksza niż 2000zł ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no dobra a co jesli monety maja wartośc wieksza niż 2000zł ?

Wartość monety chyba nie ma nic do rzeczy. Matryca Ci od tego nie pęknie. Z tymi szkłami które masz w stopce to Ci będzie trochę ciężko - jakiś pierścień pośredni by się przydał. To na czym postawisz/położysz monetę to już tylko Twoja inwencja. Nawet stos aluminiowych starych złotówek może robić za przyzwoite tło do naprawdę cennych okazów.

Oświetlenie może być nawet jedną lampą (np. halogen) + jakaś blenda z kartonu żeby zmniejszyć kontrasty. Aparat najlepiej na statywie i wężyk albo samowyzwalacz. Namiot bezcieniowy? Raczej nie - wyjdzie mdłe z "płaskim" reliefem. Zresztą JerzyC wszystko ładnie opisał

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

85/1.8 przymkniete do f/8 pierscienie posrednie 20mm lub 36mm lampa z boku najlepiej na kablu plus wszystko oblozone kartonem do odbicia swiatla - karton blizej= jasniej dalej ciemniej ;-)

wartosc monet jest bez znaczenia jak nie masz sprzetu to nawet 1gr nie zrobisz ;-)

Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

ok ok a może ktoś ma projekt jakiegoś stanowiska do robienia zdjęc monet ???? ewentualnie pomysł na cos konkretnego a nie kartony gdyż w pszysłości jeszcze może mi być potrzebne

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... cos konkretnego a nie kartony gdyż w pszysłości jeszcze może mi być potrzebne
    A co złego z kartonem. Jak sie zniszczy kupisz nowy. Na dodatek można pomalować na jakiś kolorek, żeby uzyskać "dodatkowe efekty" w postaci np. złotawej czy czerwonej dominanty (może być dowolny kolorek)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Bajo co ty chcesz? wydac kase czy zrobic zdjecia?
    masz, dzis zrobione z kartonem i lampa na kablu
    co prawda nie moneta ;-) ale tez makro

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów