Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: fotografia zegarkow

Mieszany widok

douglas
    Guest

Domyślnie fotografia zegarkow

witam
    chcialbym prosic was o pomoc w wyborze najlepszej techniki w robieniu zdjec katalogowych zegarkow.
    dotychczas robilem to nastepujaco:
    do namiotu bezcieniowego wstawialem stolik bezcieniowy, stolik podswietlalem od dolu jedna lampka(stala w namiocie) a namiot dwoma lampkami po skosie przed namiotem obok aparatu.
    jednak kolory jakie mi wychodzą nie spelniaja moich oczekiwan, sa strasznie mdle: czarny(kolor tarczy)wychodzi jak szary z reszta kolorow jest podobnie natomiast stalowe koperty wychodza mi strasznie ciemno a powinny byc jasne wkoncu to stal...
    licze na jakies rady i wskazowki.
    ps. uzywam aparatu fuji s5000 ale wydaje mi sie ze to nie w nim tkwi problem....
    ps2. uprzedzajac pytania dlaczego wstawiam do namiotu stolik dublujac w jakims sensie efekt to odpowiedz jest nastepujaca: bez namiotu w zegarku (a dokladniej w kopercie)odbija mi sie pokoj, aparat i ja, bez stolika tlo aparatu jest slabo doswietlone (szaro-bure
    pozdrawiam

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

przyślij mi je to ci je sfoce ;p

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wstaw to zdjęcie, bo to co piszesz to jakieś cuda-niewidy.

Domyślnie

obstawiam w "ciemno" że robione "na zero"

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co masz na mysli piszac lampki jak to jakies super cuda energooszczedne to masz odpowiedz. A namiot i stol sie nie wykluczja.

douglas
    Guest

Domyślnie

tak mi wychodzi najczesciej, nie wysylam zdjec tragicznych i tych z ktorych jestem bardzo zadowolony.
    oswietlam to faktycznie 3markowymi (osram)energooszczednymi zarowkami ze zwyklych lampek- podobno wystarczy do tak malych przedmiotow.
    nie wiem co to znaczy robione na "zero"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez douglas Zobacz posta
    tak mi wychodzi najczesciej,

wcale nie najgorzej. materiał wyjściowy calkiem, całkiem

reszte mozesz podciągnąć w szopce. oczywiście jak koledzy wcześniej zauważyli konieczny jest CPL żeby 'zobaczyć" tarcze

Na "zero" czyli bez korekcji. Spodziewałem się ze sa ciemniejsze.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Namiot nie jest najlepszym rozwiązaniem, odbija się w szkle zegarka. Zamiast namiotu zastosuj ekrany i zastawki. Często fotografuję duże wyroby jubilerskie i miałem te same problemy. Metal, w tym wypadku srebro czy złoto w namiocie wychodzi dobrze ale polerowany bursztyn w wyrobie wygląda jak po przetarciu papierem ściernym.
    Obawiam się też że nie wystarczą lampki biurkowe ze względu na brak możliwości kształtowania tego oświetlenia.

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kiedys byl taki dowcip costm sm sobie osram Chodzi o to ze zarowki energo oszczedne (swietlowki nawet MARKOWE ) mają dziury w widmie swietlnym.
    JerzyC mozesz dac jaka swoja fotke + moze jakis szkic albo zdjecie oswietlenia?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus Zobacz posta
    JerzyC mozesz dac jaka swoja fotke + moze jakis szkic albo zdjecie oswietlenia?
    Nie ma "gotowca" na schemat oświetlenia biżuterii, każdy wyrób wymaga indywidualnego podejścia.
    Filtr polaryzacyjny pomoże w ściągnięciu blików ze szkła a nie z metalu, zresztą użycie tego filtra w studiu z oświetleniem błyskowym wymaga użycia folii polaryzacyjnej również na źródłach światła a to są wysokie koszty.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów