Ah. Zapomniałem do much włączyć redukcję czerwonych oczu...![]()
no to sie troche niezrozumielismy bo w mojej kofiguracji wystepuje tylko jedno szklo (brak winiety) a jest nim odwrocony kit, efekt jest taki (crop 100% i w okienku cala klatka)wiem trochekonfiguracja Jaca: 50/1.8 na body + kit reverse)nieostro ale trzeb kilka zdjec zrobic bo na matowce g*** widac :
1grosz rulez
Ostatnio edytowane przez Jac ; 17-06-2005 o 16:42
ja pier....toż to już prawie mikroskop
![]()
pozdrawiam
no mikroskop z mala GO ale za ~300 zł, warto brac kita, nawet pozniej bedzie latwiej sprzedac caly zestaw a kita dac za freemikroskop
zabawne, że takie minimalne wydłużenie jakie daje odwrotny kit przy 18mm daje porównywalny efekt z 50mm (tessar) przy wyciągu prawie 20cmPewnie można to sprawdzić na wzorach, ale dziś leniwy jestem. Ciekaw jestem jaki efekt można osiągnąć z jakąś porządną stałką np. 20mm na długim mieszku...
przy zalozeniach:
ogniskowa - 20mm
minimalna odleglosc ostrzenia 35 cm
wyciag 6 cm mamy porownywalna skale odwzorowania co kit czyli cos okolo ~3:1
a przy tych samych parametrach i wyciagu 10 cm ~5:1
Trochę mi nie gra. Wyglądałoby, że odwrócenie kita dodaje 6cm! Ale może tak jest...
Dorzucam jeszcze fotki, jeszcze ciepłe. Metoda mieszkowa+ 50mm.
crop 100% + oryginał
cała klatka
może 1grosz rulez, ale zielone bardziej.![]()
[ Dodano: 22-01-05, 01:02 ]
zastanawiam się, czy to zielone nie jest karalne... Kiedyś na PhotoSigu ktoś musiał zdjąć zdjęcie, bo fałszerstwa czy cuś...
Z pieniędzmi jest tak jak z godłem, żeby użyć ich wizerunku trzeba mieć na to zgodę, tak jak napisałeś przy banknotach dochodzi jeszcze kwestia fałszowania. Jeżeli używasz PS-a to zeskanuj sobie banknot np. 100$ czy 10 euro i otwórz ten plik w PS-ie....![]()
...nie da się![]()
pozdrawiam
Dobra, szczesliwie jutro wyjezdzam z kraju na tydzien, wiec moze nie zdaza mnie aresztowac. Pewnie beda czekali na mnie po powrocie...
A PS-a nie uzywam![]()
Jac jak przymykasz szkiełko?