jestem pod wrazeniempomysl z lampa bomba!
P.S
niedawno widzialem fotki ludzi, ktorzy uzywaja wrac z kompaktami obiektowow od zenita i tez osiagaja calkiem niezle rezultaty![]()
Jedyny komentarz jaki mi się nasuwa, to "O k*wa"Oko muchy powala
![]()
Typowy patent, dużo ludzi tak robi makro. Taki lens to po prostu soczewka, tylko że dobrej jakości. Próbowałem kiedyś tego z 300d, ale nie mam cierpliwości.
a jak to jest z ustawieniem ostrosci? ktorym obiektywam sie ostrzy? tym wlasciwym czy tym odwroconym ? :wink: a moze obydwoma ? :wink:
na rozum tym właściwym. ale przede wszystkim ostrzy się zbliżając się i oddalając od obiektu. ruszanie ostrością obiektywów ma sens raczej do ustawienia skali odwzorowania\.
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
trosze za duzo z tym zabawy jak dla mnie ...chyba jednak wole poswiecic ma cierpliwosc na zbieranie na pozadny obiektyw macro :wink:
totez rozwiazanie to nie jest dla Ciebie a dla posiadaczy kompaktów :wink:trosze za duzo z tym zabawy jak dla mnie ...chyba jednak wole poswiecic ma cierpliwosc na zbieranie na pozadny obiektyw macro
Wątpie czy jakikolwiek obiektyw makro bez dodatkowych gadżetów pozwoli zobaczyć oko muchy (tylko gdybanie). Zawsze jeszcze można próbować zestawu manualny lens (np. Sonnar)+mieszek.
Podzielam wątpliwość. Swoją Sigmą makro nie byłbym w stanie zrobić zdjęcia z tak dużym zbliżeniem. Dlatego owe dodatkowe niezbędne gadżety to m.in. pierścienie i mieszek.Zamieszczone przez Tomasz Golinski