Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 106

Wątek: Makro: odwrotne mocowanie obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jak sie ma GO pewnie w setnych albo dziesiatych mm to jak moze byc ostro?? Wiadomo ze nie moze byc ostro. Bedzie kontrola przysłony - bedziemy dyskutowac o ostrosci

inna sprawa ze ten zetaw z mieszkiem kosztuje: kit ~300, mieszek ~60 przejsciowki ~40 razem 400 zł mozna zamiast KIT'a wpiac jakiegos szerokiego manuala wtedy bedzie kontrola przysłony (GO) albo dorobić przeniesienie elektroniki jak u A.Stopy (koszty narazie nieznane)

a to powiekszenie z sigmy ni jak ma sie do tematu wątku czyli: odwrotne mocowanie obiektywu

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Kiepska ostrosc z takiego polaczenia
    Proponuje poczytac najpierw troche o makrofotografii, a zwlaszcza o tym jak duza strata jakosci nastepuje przy tak drastycznym zwiekszeniu wyciagu Porownanie do Sigmy 70-300 z Raynoxem to jakas pomylka Wyciagnij z tej swojej Sigmy (sposob dowolny, nie ma znaczenia) powiekszenie x10 to zobaczymy jaka ostrosc uzyskasz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    P Wyciagnij z tej swojej Sigmy (sposob dowolny, nie ma znaczenia) powiekszenie x10 to zobaczymy jaka ostrosc uzyskasz
    Nie chce mi sie liczyc tych powiekszen ani nawet nie wiem jak. Zdjecie ktore pokazalem to maksymalne powiekszenie jakie aktualnie moge uzyskac.
    Z bardzo ogolnych wyliczen wyszlo mi ze osiagnalem powiekszenie ok 6x .

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

OK co do plytek drukowanych: kto jest chetny na plytki? im nas bedzie wiecej tym taniej ceny wygladaja nastepująco:
    klisza (oplata stala - wkilku firmach sprawdzalem) 50 zł
    dwie plytki to powierzchnia około 0.7 dm^2 a cena za 1dm^2 to 10 zł ale do jednego dm^2 placi sie jak za jeden
    jak ktos chetny to niech pisze do mnie na PW

EDIT: małym druczkiem - ceny netto :-)
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 15-06-2005 o 16:19

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm no i co z tymi plytkami ? i tokarzami ? kupiliscie to? macie juz mieszki EOS ?

Pozdr.
    Alzail
    350D

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Plytki juz sa zrobione i kable polutowane... czekam na Kavoo z pierscionkami od tokarza :-).... wracam do w-wy za tydzien... i przycisne kavoo

Coś już napisał Awatar Kyliks
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Przyłączam się do grupki tych, którzy wątpią w tego typu "osiągi" obiektywów makro. Sama używam niekiedy do robienia zdjęć makro obiektywu: Canon EF f:2.8/65 mm obiektyw makro 1x - 5x i zaledwie udało mi się zrobić fotkę uśmiechniętej mrówce (przykład: http://www.kyliks.pl/galeria/owady/rys513.jpg ). Dlatego zakupiłam sobie komplet pierścieni, a dodatkowo również mieszek (dzisiaj dotarł, więc jestem już szczęśliwą posiadaczką tegoż) - zakupy tego typu polecam również innym "polującym" na oczy insektów.
    EOS 30 VD | EOS 20D | PowerShot Pro1 | PowerShot A80 | Trochę najprzeróżniejszych śmieci | My gallery: www.sylwiatalar.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

@Kyliks
    Toż to ALIEN :O .
    Moje doświadczenia z macro nie są tak imponujące jak Wasze. Miałem jakiś czas mieszek i montowałem do niego jupitera 135mm/f3.5 oraz takumara 50mm/f1.4. Przy tym pierwszym oczku łatwiej się robiło zdjęcia, lecz powiększenia nie były tak imponujące i głebia ostrości tak duża (f11). Mieszek wysuwał się max. ~30cm

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Plytki juz sa zrobione i kable polutowane... czekam na Kavoo z pierscionkami od tokarza :-).... wracam do w-wy za tydzien... i przycisne kavoo
    Chetnie skorzystam z waszego doswiadczenia.. niestety nie czytalem tego watku w czasie gdy padlo pytanie kto sie sklada..

Wiec pozostaje mi zrobienie tego samemu.. gdzie zamawialiscie plytki?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

to ja pokaze co udalo mi sie uzyckac z pierscieni macro M42 i heliosa 50/2 z tym ze z przodu heliosa zalozona jest soczewka od starej lornetki (tak sobie experymentowalem i sie okazalo ze calkiem fajne efekty mozna uzyskac i nawet dosc ostro jest (f16) ale GO chyba ponizej 1mm)

http://i4.photobucket.com/albums/y129/uicok/zapalka.jpg
    http://i4.photobucket.com/albums/y129/uicok/zap2.jpg
    http://i4.photobucket.com/albums/y129/uicok/aaa.jpg
    http://i4.photobucket.com/albums/y129/uicok/2zlote.jpg

wszystkie foty to cale kadry
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów