Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: prośba o poradś dotyczącą servisu 30D -- mam wątppilwości

Mieszany widok

Kisstyla
    Guest

Domyślnie prośba o poradś dotyczącą servisu 30D -- mam wątppilwości

Witam Cie Szanowny Użytkowniku! :smile:
    Mam pytanie. Otóż kupiłam na Allegro Canona 30D od uzytkownika Macio_Krakow. ( w listopadzie)
    Sprzet sprawdzalam na miejscu, i wszystko wydawało sie działać poprawnie. Użytkownik wzbudził we mnie zaufanie. Mam też wszystko, co potrzeba aby oddac sprzed do naprawy na gwaracji (mam nadzieję, ze nie zostałam też w tym aspekcie oszukana), czyli pudełko,karta gwarancyjna, faktura zakupu, kable, etc. Byl zakupiony w Media Markt w Niemczech.
    Ma jeszcze gwarancje do maja.
    Po wykonaniu kolo setki zdjec zauwalam, iz wszytkie te zdjęcia są "nieostre".
    W jednym z serwisów w Krakowie zostalam poinformowana, iz aparat mam back focus. Uzywam obiektywu SIgma EX DG 24-70 1:2.8. Ale przymierzalam inny obiektyw np Canonowska 50 mm, i kit'a ale za kazdym razem wystepuje "back focus".
    Pocieszam sie, ze podobno jest to dosc czeste w Canonach 30D, ale tylko servis Canona w Warszawie jest w stanie ta wade naprawic.
    W zwiazku z tym nie wiem, czy mam po prostu wyslac DHL aparat i tylko go ubezpieczyc na np. 7 tysiecy zlotych? Wiem, ze moze przesadzam, ale zakładajac taka sytuacje, ze aparat sie gubi w drodze. Albo odsylaja mi tylko body bez obiektywu?
    Czy jest jakis sposob, aby sie "zabiezpieczyc". Bardzo dlugo odkladalam pieniadze na ten sprzet a tu taka wpadka
    Czy moge od Ciebie dostac jakas porade? Prosze.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jak widze ilość tych postów z BF/FF to się dziwie, że u mnie tego nie ma. a może po prostu ja tego nie widzę?

ja myślę, że powinnaś wysłać kurierem. nie miałem kontaktu z żytnią do tej pory ale wątpię żeby mogli kogokolwiek oszukać. zaraz by ich ktoś zjechał na forum.
    możesz pokazać te BF?
    I am FX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    jak widze ilość tych postów z BF/FF to się dziwie, że u mnie tego nie ma. a może po prostu ja tego nie widzę?
    A co widzisz w wiadomosciach? Same wojny, trzesienia ziemi, wypadki, morderstwa... jest to u ciebie?

Taka juz specyfika forum - laduja tu glownie ludzie z problemami... bo jak sprzet nie wykazuje problemow to o czym pisac?
    Dlatego FF/BF jest tak upublicznione i rozdmuchane... podczas gdy tak naprawde stawialbym ze to max 1% wszystkich body moze miec tego typu problem. Tyle ze te setki tysiecy uzytkownikow body bez tego problemu po prostu o tym nie pisza, bo nie widza potrzeby.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

własnie we czwratek poszedł DHL-em na żytnia z trzema szkłami na koszt canona
    przy przesyłce podajesz wartość przesyłki a tu masz coś podobnego: http://canon-board.info/showthread.php?t=18178

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Vitez - ciężko się tu z Tobą nie zgodzić
    dobrze, że nie trafiłem do tej mniejszości
    I am FX

Kisstyla
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Dziekuje za odpowiedzi.Dalej mi mam pojecia ile moze kosztowac regulacja, a moj obiektyw nie jest Canonowski, wiec policza mnie tez za przesylke.
    Ale jesli bym wyslala tez kit'a? (pożyczonego od znajomego)? BF jest ze wszyskimi obiektywami..

Poniezej link do zdjecia z Sigmy.
    http://plfoto.com/1117408/zdjecie.html

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

1: spróbuj ostrzenia manualnego ! jeśli na kilka zdięć na manualu nie uda ci się złapać ostrości to może byc problem wadkliwego obiektywu...
    2: spróbuj zrobić zdięcie np regału z książkami pod kątem celująć w jedną daną pozycję ... jeśli ostrość na kilku kolejnych fotkach będzie gdzie indize to FF/BF jeśli jej nie będzie nigdzie to czytaj: pkt1
    3: na jakich przysłonach robisz może na 2,8 poprostu masz nieostro a na 5,6 będzie zupełnie OK ...

pozdrawiam

Kisstyla
    Guest

Domyślnie

Moj obiektyw jest nowiutki, takze nawet sie nie zdazylam nim nacieszyc.
    Bylam w grudniu w najlepszym servisie w Krakowie (zapomnialam teraz ulicy).
    Pan robil testy. I byl bardzo zdziwiony, poniewaz im WIĘKSZA przysłona, tym wiekszy BP.
    Tez probowal ze swoimi dwoma obiektywami (Tamronem i Canonem) i bylo to samo. Robil test na wydrukowanej z drukiem kartce papieru. Mam te zdjecia. Wkleje je pozniej.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli ze wszystkimi szkłami masz BF to zrób sobie kluczyk do regulacji, będzie najszybciej i najpewniej.
    Poszukaj w Tips&Tricks.

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jeżeli ze wszystkimi szkłami masz BF to zrób sobie kluczyk do regulacji, będzie najszybciej i najpewniej.
    Poszukaj w Tips&Tricks.
    to jakiś żart z tym kluczykiem?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów