Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Tanie teleobiektywy

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Sigma 70-300 APO DG Macro f/4-5.6 w zakresie 70-200 jest naprawdę w porządku. Pomiędzy 200 i 300 jest nieco gorzej - ale bez przesady. Przyzwoite szkło za przyzwoitą cenę. Mogę z czystym sumieniem polecić.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja bym dłą sobie spokój z tanim tele do 700 zł bo to co moze byc za 700 zł? po co tyle wydawac skoro to i tak faktycznie działa dobrze do 200 mm? lepsza alternatywa jest przejsciówka na m42 i poszukac na allegro jakiejs lunetki , o niebo lepsze niz jakis zoom za 700 zł .

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej_Grabowski Zobacz posta
    lepsza alternatywa jest przejsciówka na m42 i poszukac na allegro jakiejs lunetki , o niebo lepsze niz jakis zoom za 700 zł .
    Moze i lepsze, ale w wielu wypadkach wazny jest autofokus, ktorego m42 to raczej nie maja, a zanim skonczysz ostrzyc, to moze byc juz "po ptokach".

Po za tym, na m42 nigdy nie masz gwarancji, ze wszysko jest ok.

Co wcale nie zmienia faktu, ze sa to bardzo fajne obiektywy. Sam mam na oku jeden czy dwa

Co do sigmy - Sam uzywam i polecam. Jak za taka cene to nie znajdziesz obiektywu, ktory daje lepsza jakosc obrazu. Fakt faktem, ze autofokus jest niezbyt ciekawy, bo potrafi przeleciec przez caly zakres ogniskowania, zanim zlapie ostrosc, jednak przy dobrym swietle, jest calkiem dobrze.
    Do ogniskowej 200 jest naprawde swietna jakosc obrazu. Przy 300 juz troche gorzej to wyglada, ale bez przesady. Rowniez na 300 mozna zrobic wiele fajnych zdjec.
    Ostatnio edytowane przez PrzemeS ; 10-01-2007 o 19:28
    Ślubna
    No i niestety N.

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

Dzisiaj wieczorem dostane sample z tamrona 70-300 i zobaczymy, czy w rzeczywistości jest tak słaby jak mówicie.

Maciej_Grabowski - wiem, ze jakość optyczna będzie trochę gorsza niż w obiektywach m42 ale mi zależy na AF czego nie mogę oczekiwać po obiektywach m42. Będę fotografował ptaki, sport, wiec nie będę miał czasu na manualne ustawianie ostrości

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Jeśli chodzi Ci o canona 100-300/3.5-4.5 to szczerze polecam . Sam mam "mniejszego brata" tego obiektywu (70-210/3.5-4.5) i nigdy się na nim nie zawiodłem. Szybki, precyzyjny, bardzo dobry optycznie. Sprawdzony w trudnych warunkach z analogiem i cyfrą. Szczerze polecam!
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

shady
    Guest

Domyślnie

witam

Też się bardzo poważnie zastanawiam nad zakupieniem jakiegoś szkiełka. Do niedawna byłem niemal pewien, że kupie Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro ale jak oglądam test na optyczne.pl

http://www.optyczne.pl/index.php?tes...est_ob=7&roz=4
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=12&roz=4

To jakość obrazu z tych testów wynika, że jest w miarę porównywalna z Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II.
    Jeżeli na podstawie tych wykresów można co kolwiek stwierdzić to raczej nie zachęca to do jego kupna ale na pewno moja naditerpretacja tych wykresów poszła za daleko . Fakt zakres ogniskowych całkiem przyjemny i praktyczny. Z opini dodatkowo wynika, że od 200 do 300 raczej bardzo słąbo wypada, wiec tak się zastanawiam czy jest sens kupować szkło które tak na prawdę ma zakres akceptowalnych ogniskowych 70-200, może w takim razie lepszym wyborem było by zakupić trochę droższe ale pewnie optycznie dużo lepsze Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Poszukaj na necie info na temat Canona 70-300 IS USM. Mysle ze rozwieje to Twoje watpliwosci na temat tele o przyzwoitych parametrach w normalnej cenie.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

pawelnow
    Guest

Domyślnie

Prawie robi wielką różnice i nie zaryzykowalbym porównywania do 7-200/4 USM to jest dobra klase wyżej

pawelnow
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom634 Zobacz posta
    Zależy która wersja. Ja bawiłem się wersją II. Na tablicach testowych, jeżeli autofokus trafił, prawie tak ostre jak 70-200/4L. Poza tym ma dużo wad, wysuwa się itp.
    prawie robi wielką różnice

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shady Zobacz posta
    witam

Też się bardzo poważnie zastanawiam nad zakupieniem jakiegoś szkiełka. Do niedawna byłem niemal pewien, że kupie Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro ale jak oglądam test na optyczne.pl

http://www.optyczne.pl/index.php?tes...est_ob=7&roz=4
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=12&roz=4

To jakość obrazu z tych testów wynika, że jest w miarę porównywalna z Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II.
    Jeżeli na podstawie tych wykresów można co kolwiek stwierdzić to raczej nie zachęca to do jego kupna ale na pewno moja naditerpretacja tych wykresów poszła za daleko . Fakt zakres ogniskowych całkiem przyjemny i praktyczny. Z opini dodatkowo wynika, że od 200 do 300 raczej bardzo słąbo wypada, wiec tak się zastanawiam czy jest sens kupować szkło które tak na prawdę ma zakres akceptowalnych ogniskowych 70-200, może w takim razie lepszym wyborem było by zakupić trochę droższe ale pewnie optycznie dużo lepsze Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro
    weż troszkę porób zdjęc tym obiktywem 70-300 a zobaczysz ze warto go kupić. uważam, ze przy odrobinie cierpliwości można nim zrobić zdjęcie dobre na 300. a pomiedzy 200 a 300 tez jest jakis uzyteczny zakres... robiłem zdjecia w tym zakresie , ale używając statywu i wyszły całkiem niezłe. na pewno nie mozna mówic o jakims starsznym mydle
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów