Skoro się w temat nie zagłębiałeś i nie chce Ci się przeczytać tego co napisałem wyżej to nie zabieraj głosu, a porównywanie JPG i ZIP świadczy o zupełnym braku wiedzy na ten temat![]()
Skoro się w temat nie zagłębiałeś i nie chce Ci się przeczytać tego co napisałem wyżej to nie zabieraj głosu, a porównywanie JPG i ZIP świadczy o zupełnym braku wiedzy na ten temat![]()
pozdrawiam
Dla uproszczenia: niech będzie, nie "straci"Zamieszczone przez kavoo
Tyle, że będzie to po prostu odrobine inny obrazek. Może lepszy
![]()
A powyzszy cytat swiadczy o zupelnym braku wiedzy na temat znaczenia uzytych przeze mnie emotikonek :PZamieszczone przez Cychol
Co zreszta mogloby potwierdzac to, co masz w swojej sygnaturce... to bardzo mile, ze ktos pozdrawia z przymruzeniem oka...
acha dla niedowiarków metoda na sprawdzenie:
1. Utwórz w PS nowy plik o białym tle.
2. Wypełnij część, albo całość tęczą, tak żeby były przejścia tonalne.
3. Zapisz ten sam plik bez kompresji (format JPG).
4. Zapisz powstały plik jako JPG z minimalną kompresją (nie ma pliku JPG bez kompresji).
5. Zamknij plik.
6. Otwórz plik JPG i zapisz go jeszcze raz z minimalną kompresją.
7. Powtórz 3-4 razy punkty 5 i 6.
8. Otwórz ostatnio zapisany plik JPG i plik TIFF.
9. Porównaj je.
No i nie pisz, że zapis JPG jest bezstratny.
pozdrawiam
No już dobrze, dobrze, pokazałeś że wieszZamieszczone przez Cychol
Dorzuć jeszcze wzory na IDCT, to w ogóle będziemy do Ciebie mówić "mistrzu" ;-)
Zamieszczone przez Cychol
Jak widac, w swoim poscie odnosilem sie do niezrozumialej IMHO analogii "kompresja=strata", dywagacje nt. JPEG-a byly luznymi przemysleniami pisanymi z przymruzeniem oka. Ale to tak jak mowisz - trzeba chciec przeczytac to, co pisza inni :PZamieszczone przez kavoo
A na potwierdzenie tego, ze kompresja nie zawsze oznacza strate (i _mozna_ ja porownac do kompresji ZIP-em - w sensie skutecznosci i "nieinwazyjnosci") mozna przytoczyc chocby format PNG :P
1. JPG to kompresja stratna niemal zawsze (z wyjatkiem obrazwo jednorodnych, czyli np. calkowicie czarnych). Jotpegowanie nawet w jakosci najwyzszej pogarsza obraz (nawet jesli tego nie zauwazamy).Zamieszczone przez kavoo
2. ZIP to kompresja z definicji bezstratna.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000