Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 78 z 78

Wątek: COs zamiennego dla Canona 17-40L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    A mógłbyś to jakoś sprecyzować? Porównywałeś te szkła czy wyczytałeś to gdzieś? :razz:
    I wogóle w którą stronę jest ta przepaść?
    Czy wyczytałem?.. nie, moim poprzednim szerokim obiektywem był własnie Tamron 17-35. Używalem go przez pół roku i powiem tyle, że pod kazdym względem ustepuje Canonowi 17-40 i 10-22, tzn jesli chodzi o:
    ostrość przy szerokim i wąskim końcu
    rozpietośc tonalną
    flarowanie pod slońce
    dzialanie autofokusa (szybkośc dzialania i celność zwłaszcza przy gorszych warunkach oswietleniowych, ale nie tylko)
    odwzorowanie barw
    jakośc i trwałośc obudowy
    dostepność serwisu w razie awarii (co wg mnie tez ma spore znaczenie)

Nie daj sie zwieżć testom robionym w laboratoryjnych warunkach, bo w takich swoich zdjęć nie bedziesz robił.. Oczywiście przy wielkich staraniach i ilus tam próbach i Tamronem 17-35 zrobisz też fajne zdjęcie (co ktoreś tam), ale jesli chodzi o niezawodnośc.. powtarzalność dobrych efektów Canon 17-40 i 10-22 jest bezkonkurencyjny. Powiem tyle: Tamronem 17-35 fociłem na wakacjach i przez niego straciłem około połowy moich zdjeć przez nieakceptowalną jakosć. Po prostu Tamron pieprzył mi zdjęcia
    Po tych doswiadczeniach wakacyjnych bylem juz pewien, ze nie chcę wiecej Tamronow.
    Padnie na pewno zarzut, ze to moja, zlego fotografa wina..
    Hm, po sprzedaniu Tamrona, dołożeniu kasy i zakupieniu Canona 10-22 ilośc zepsutych zdjeć spadla z 50% do ok 5% (czyli dziesieciokrotnie ).
    To mówi chyba wszystko i wiecej dodawac nie trzeba. (Te dane dotycza też 17-40, ktory to obiektym miałem pożyczony i bawiłem sie nim przez ok 2 tyg.)

Jeszcze jedno takie ogolne moje spostrzezenie: Przekonałem się, ze CENA WIELE MOWI O JAKOŚCI OBIEKTYWU... i tym wyznacznikiem można się się rownież kierować. Po prostu im droższy obiektyw.. tym lepsza jego jakość i zdjęc przez niego wykonywanych. Przekonalem się o tym nie raz i nie tylko w tym przypadku.
    Pozdrawiam :-)
    Ostatnio edytowane przez jazzY ; 02-02-2007 o 01:06
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazzY Zobacz posta
    Czy wyczytałem?.. nie, moim poprzednim szerokim obiektywem był własnie Tamron 17-35. Używalem go przez pół roku i powiem tyle, że pod kazdym względem ustepuje Canonowi 17-40 i 10-22, tzn jesli chodzi o:
    ostrość przy szerokim i wąskim końcu
    rozpietośc tonalną
    flarowanie pod slońce
    dzialanie autofokusa (szybkośc dzialania i celność zwłaszcza przy gorszych warunkach oswietleniowych, ale nie tylko)
    odwzorowanie barw
    jakośc i trwałośc obudowy
    dostepność serwisu w razie awarii (co wg mnie tez ma spore znaczenie)
    Miałem T17-50 a teraz mam C10-22. Różnicy w ostrości nie bardzo widzę, oba są bardzo ostre. Porównując na tych samych przysłonach to Tamron nie ma się czego wstydzić ani jeżeli chodzi o flary ani AF. Tamron trochę robił za kontrastowy i cieplejszy obraz. Wada Tamrona na 17mm to widoczna beczka.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazzY Zobacz posta
    Jeszcze jedno takie ogolne moje spostrzezenie: Przekonałem się, ze CENA WIELE MOWI O JAKOŚCI OBIEKTYWU... i tym wyznacznikiem można się się rownież kierować. Po prostu im droższy obiektyw.. tym lepsza jego jakość i zdjęc przez niego wykonywanych. Przekonalem się o tym nie raz i nie tylko w tym przypadku.
    Pozdrawiam :-)
    Dzięki za odpowiedź, od razu lepiej i wiadomo o co chodzi.
    Powyższe stwierdzenie jak najbardziej poprawne, dodałbym tylko, że jakość nie jest proporcjonalnie większa ze wzrostem ceny. To tak dla tych co mogą pomyśleć, że jak kupią obiektyw za 4k, to jakość będzie 4 razy lepsza niż w tym za 1k.

P.S. Serio masz 89 lat?
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Miałem T17-50 a teraz mam C10-22. Różnicy w ostrości nie bardzo widzę, oba są bardzo ostre.
    MMM.. za kazdym razem nie widzisz różnicy w ostrości.. bo moim zdaniem autofocus Tamrona myli się O WIELE RAZY za często.. (jak trafi, to jest nawet ok, a jak nie, to jest kaszana). Po prostu nie umywa się do napędu USM Canona, który jest powiedzmy szczerze, bezkonkurencyjny.

Poza tym, MMM, doskonale wiesz, ze wartość użytkową obiektywu nie wyznacza jedynie ostrość... to tylko jeden z wielu czynnników. Btw, wg mnie zdecydowanie i tak mniej flaruje Canon.

A tak nawiasem mowiąc, wypowiadalem sie o Tamronie 17-35, a nie 17-50 wiec nie myl i nie mieszaj pojęć

Powyższe stwierdzenie jak najbardziej poprawne, dodałbym tylko, że jakość nie jest proporcjonalnie większa ze wzrostem ceny. To tak dla tych co mogą pomyśleć, że jak kupią obiektyw za 4k, to jakość będzie 4 razy lepsza niż w tym za 1k.

P.S. Serio masz 89 lat?
    Z tą proporcjonalnością wzrostu jakości obiektywu w stosunku do jego ceny, to sie zgadzam... masz rację. Ale to nie zmienia faktu, że droższy obiektyw znaczy lepszy obiektyw.

P.S. A co.. starsi ludzie to już nie mogą sobie hobby fotograficznego uprawiać?? Pierwsze swoje zdjęcia, to na dagerotypach robiłem i kwasami wytrawiałem To były czasy..ech :wink:
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

moze to chodzi o jakosc obudowy ona sie nawet wydaje 4X lepsza

P.S. Serio masz 89 lat?
    nie widzisz ze nawet naze miasta ma Katowiz? obowiązywałą za jego dzieciństwa...
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 03-02-2007 o 00:35
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    moze to chodzi o jakosc obudowy ona sie nawet wydaje 4X lepsza
    Porównując obudowy tamrona i canona zaryzykuję stwierdzenie, że canonowska jest nawet 10x lepsza.
    Moim zdaniem sigma robi dużo lepsze obudowy niż tamron a cena porównywalna. Tamron ma jakiś taki dziwny badziewny plastik.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał Awatar ksp01marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ale tam ukochany zaraz.... Wolałbym 16-35/2,8 USM L, ale MNIE NIE STAĆ.
    Tamron jest ok i kosztuje o wiele mniej, niż przereklamowana i ciemna moim zdaniem 17-40/4. Sam się zastanawiałem nad ww tammym 17-35 (bardzo go chwalono wśród userów na CB), wybrałem jednak większy zakres.
    Mój sprzeciw. Cena adekwatna do jakości. Sprawdziłem na sobie

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    17-50 był robiony tylko pod cyfre i to nawet pod cropa a nie FF wiec nierozwojowy
    jak z 17-35 to pojecia nie mam bo nie znam tego obietywu
    :
    hmmm rozwojowy - jeszcze rok temu twierdzono ze podstawka 939 jest bardziej rozwojowa od 754..... a co z tego wyszlo am2. canon znowu cos pokombinuje i znowu szkla beda niezgodne
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów