Również wybrałbym opcję dokupienia. Zyskasz poszerzenie zakresu ogniskowych za niewielką cenę. Przy zachowaniu dobrej jakość, oba szkła to gwarantują.
Również wybrałbym opcję dokupienia. Zyskasz poszerzenie zakresu ogniskowych za niewielką cenę. Przy zachowaniu dobrej jakość, oba szkła to gwarantują.
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Mam w tej chwili tamrona 28-75 XR di wiec chcialbym cos co nie okaze sie dublem tego obieetywu. Wiem ze 17-40 byloby najlepsze ale nie mam w tej chwili az tyle kasy poniewaz dodatkowo chce 70-200 2.8 L ktorego zapewn bede czesciej uzywal niz szerokiego . ten Tamron 17-35 moglby sie okazac zupelnie ok (w sumie 17-50 tez) tylko pytanie jak poradzi sobie na tych malych ogniskowych przy peln ych dziurach (podobno wszystkie maja problemy przy takich ustawieniach)
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
a może, jesli nie zrobi Ci to jakiejs wielkiej dziury w ogniskowych, rozsądniej byłoby go sprzedać i wtedy wystarczy Ci kasy na eLke? bo to 17-50 i tak trzeba przymykac do f4 poniżej 30mm by jaj nie było, wiec róznicy w jasnosci tak naprawde nie ma poza nominalną, lepiej wyglądająca na papierze![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Jest jeszcze małe ale.tammi ma 2,8 a canon F4 - więc w nagłej potrzebie można z tego skorzystać a u canona niestety nie.
Nie ukrywam, że wolałbym mieć jedno szkło w zakresie 17-50... bo żąglowanie nimi nie sprawi mi żadnej przyjemności.
Wtedy miałbym coś od szerokiego to jakiegoś mini tele :wink: a później już od 70mm w górę - wtedy załatwiam większość dwoma a nie trzema szkłami( wygoda straszeczna ).
5D + L
Ja mam podobne dylematy zakupowe. Mam mozliwosc kupienia w USA slawetnego Canona 17-40L. W tej chwili uzywam Tamrona 17-50 i nie to zebym szczegolnie na niego narzekal. Sadze jednak, ze priorytetowa sprawa dla mnie jest szybkosc AF w slabym siwetle. Chcialbym na wlasnej skorze przekonac sie o wyzszosci (lub nie) konstrukcji Canona nad konstrukcja Tamrona (nie tylko w kontekscie AF). Wowczas podejme ostateczna decyzje o ewentualnym zakupie Canona lub o pozostaniu przy Tarmonie.
Mieszkam w Warszawie na ul. Wilczej. Moze ktos mieszka w miare blisko i jest w posiadaniu rzeczonego Canona 17-40L? Moglibysmy umowic sie na "pomacanie". Z mojej strony moge zaoferowac "macanie" Canona 70-200/4 L lub czegokolwiek z mojej stopki Jesli macanie stopki nie jest dosc kuszace, to zawsze mozna pogadac i poznac w realu czlowieka z forum...a to juz cos! A wiadomo czy sasiad pietro nizej nie jest stalym bywalcem canon-board?![]()
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Oj Macanki Macanki.Wlasnie wypatrzylem w USA Canona 70-200 2.8 za 920 $$ + 50$ wysylka do mnie.. chyba sie skusze. 3 tysiace to nie 5-6 CO do tego Tamrona to ciagle mysle. Cena faktycznie mniejsza no i lepsze swiatlo i wiekszy zakres ogniskowych (zawsze te 10 mm). Ja wiem ze kazdy sie eLka podnieca tylko czy to juz tak ze albo Ela albo zaden inny nie da takiej jakosci?
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Jak nowy to sprawdź na http://www.resellerratings.com/ czy u jakiś aby oszustów nie znalazłeś...
Tu dotknąłeś sedna sprawy.
Jest na to jedna prosta rada: FullFrame. Wtedy bierzesz 24-xx i do tego 70-xxx i w zasadzie masz problem z głowy. Przy cropie niestety większość męczy się z trzema szkłami: 17-40, 24-xx i 70-xxx.
A jak się dobrze zastanowić to kwota jaką trzeba dać za takie 30D + 17-40 zbliza sie powoli do ceny fulfrejma, przy zakupie którego mozna sobie 17-40 odpuscić.