Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Nikon mniej szumi....

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Ostatnio wiele czasu poświęciłem na "badanie szumu" w RAW-ach W .jpg nie badałem, bo tam nie ma nigdy pewności co się bada. Więc wygląda to w/g mnie tak: Do ISO 640 szumy są na oko podobne w N i C. Potem w N są większe. C jednak ma inne szumy i pomimo że mniejsze to szumy N na 1600 są ładne, nie denerwują wzroku. Szumy w C są trochę jakby innego typu. Nie przypominają ziarna analogowego, a raczej określił bym to jako skupiska bakterii Te skupiska bakterii występują też na małym ISO.
    Zdrowia życzę w nowym roku 2007

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zdrowia życzę w nowym roku 2007
    A dziękuję i wzajemnie Tak tak, Kolega ma rację

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    jedząc obiad doznałem objawienia

wybierając miedzy markami Canon czy Nikon nie ma sensu zajmowac sie szkłami, szumami, matrycą, ergonomią czy tysiącami innych bzdurnych rzeczy z ktorych i tak sie nigdy zadowolonym nie bedzie...

tak naprawde wazna jest tylko jedna rzecz...

to na ktorym formu człowiek zamierza sie wypowiadac i zostac wysmiany...
    wiec trzeba sobie odpowiedziec na jedno zaje... scie wazne pytanie...

czy chcesz zyc forum nikona zimnym, merytorycznym z drwina na dosc niskim poziomie... czy wsród nie do konca normalnych uzytkowników forum Canona gdzie merytoryka wypowiedzi ma czesto drugorzedne znaczenie ale za to drwina jest duzo wyższego lotu???

BTW bardziej wysublimowany humor swiadczy o wyższym, średnim poziomie intelektualnym uzytkowników danej marki...

wiec reasumując...

chcesz popasc w kompleksy wybierz nikona... chcesz sie dobrze bawic nie pozostaje inny wybór jak canon
    Jeśli chodzi o humor, dobrą zabawę i klimat to ja juz mam forum którego jak narazie nic nie jest w stanie przebić. (to ze stopkami na pół ekranu )
    Ale na forum CB i Nikona i innych też mam zamiar gościć bo niby dlaczego miałbym się ogarniczać, wszędzie są ludzie od których mozna się czegoś mauczyć.

Ale wracajmy do tematu bo Fora są git, szczególnie te fotograficzne, ale często odciągają od najważniejszego czyli od robienia zdjęc.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 11-01-2007 o 09:50
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Ale wracajmy do tematu bo Fora są git, szczególnie te fotograficzne, ale często odciągają od najważniejszego czyli od robienia zdjęc.
    Pozdrawiam
    chyba nie sądzisz ze ludzie tu kupili aparaty by robic zdjęcia??

kupuje sie po to by miec czym zapełnic stopke a jedtne zdjęcia jakie tu sie robi to zdjęcia dekielków, linijek... aaa i ktos wspominał o ceglanym murze itp
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu

Domyślnie

i jeszcze karta do testownia autofocusa...
    cholera wszystko to robiłem, ostatnio ceglany mór, chyba też jestem zboczeńcem
    P.S. ale ceglany mór .. ..wykazał poważne rozregulowanie jednego
    szkiełka, czym bardziej tele tym gorzej, a to przecież zacne szkło jak za tą cene i sprawne nie ma takich anomali, niestety ciągła redukcja kosztów powoduje że z jakoscią chyba w każdej dziedzinie jest coraz gorzej
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 11-01-2007 o 11:46
    C - lustra, szkła i błysk

Dopiero zaczyna Awatar TiTeUF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    Ochraniacz na LCD? nie mam i nie chce miec, kiepsko widac przez gruba warstwe plastyku
    Nie wiem jak ludzie moga oceniac cos czego nie mieli w reku :-( . Ochraniacz do LCD jest przezroczysty i nie ma zadnej roznicy w widocznosci z nim i bez niego.

http://www.dpreview.com/reviews/Niko...dmonitor01.jpg

http://www.dpreview.com/reviews/Niko...dmonitor02.jpg

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Do ISO 640 szumy są na oko podobne w N i C. Potem w N są większe. C jednak ma inne szumy i pomimo że mniejsze to szumy N na 1600 są ładne, nie denerwują wzroku. Szumy w C są trochę jakby innego typu.
    Algorytm Canon'a odszumia wszystko (cos jak obrobka RGB w PS) podczas gdy ten z Nikon'a odszumia oddzielnie kolory (wysoko) i oddzielnie swiatlo (lekko) (cos jak obrobka LAB w PS) wynikiem czego w Nikonie pozostaje maly szum monochromatyczny majacy imitowac ziarno blon negatywowych a w Canon'ie obraz jest pozbawiony tego efektu ktory mozna pozniej dodac w PS za pomoca plugin'ow a w przypadku Nikon'a za pomoga Noise Ninja czy innych pgm mozna to ziarno wyeliminowac.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    ja tam nie wiem o co biega z tymi uszczelkami,
    Oj, uszczelki to bardzo dobra rzecz. Używałem dosć intensywnie D70 przez trzy lata w różnych warunkach, (jeziora, lasy, pustynia) i w zasadzie nie wiedziałem co to znaczy kurz wewnątrz body. A 30D po roku używania w mniej różnorakich miejscach miał wewnetrzą szybkę wyświetlacza zasyfioną że hej.

A osłonka na LCD to bajer. Trzeba uważać żeby jej nie zgubić, co mi się zdażyło.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Oj, uszczelki to bardzo dobra rzecz. Używałem dosć intensywnie D70 przez trzy lata w różnych warunkach, (jeziora, lasy, pustynia) i w zasadzie nie wiedziałem co to znaczy kurz wewnątrz body.
    Z tym, ze D70 nie jest uszczelniany

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    ale moze pomimo to jest szczelny
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Pod klapkami są gumowe uszczelki. Nie wiem jak pod guzikami bo nie rozbierałem. Jeśli nawet nie jest to uszczelnienie z prawdziwego zdarzenia, to sprawdza się dobrze. Co prawda nie byłem z nim na pustyni w czasie burzy piaskowej, ale w naprawdę mało czystych miejscach, w tym nie raz na rzeczonej pustyni. Obecny 30D nie ma nawet takich uszczelek. Swoją drogą z 30D jestem bardzo/bardziej zadowolony, ale o uszczelnieniach D70 nie pozwolę powiedzieć złego słowa.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-06-2007 o 13:49
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów