Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: EOS 350 Ukryta wada???

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

JackuT może na obiektywnych Ci pomogą, jeden uzytkownik ma tam identyczny problem jak twój. Ten desperat pisze że nawet prosił o pomoc na CB ale administracja zablokowała mu IP za założenie wątku z prośbą o pomoc. Ponieważ ty tu nie jesteś zabanowany, to możecie sobie wzajemnie pomóc wzajemnie

poniżej podaje linka .

http://www.obiektywni.pl/forum/watek-1938.php
    Ostatnio edytowane przez Fan nr 1 ; 08-01-2007 o 22:51

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

Fan mi się coś wydaje,że JacekT i jiggaman (2318) z obiektywnych to ta sama osoba
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Maciek Dublasiewicz
    Guest

Domyślnie

Jestem jednym z EOSowców o których pisał JacekT (na obiektywnych to też jego post). SPrawdzaliśmy specjalnie na moim eosiku, co by wykluczyć ew. wadę jego obiektywów. Wkurzyłem się, bo faktycznie uzyskaliśmy ten sam efekt. Postawiliśmy aparat na statywie, AI Servo + ISO 1600, 50 mm 1.8, przesłona f 2.2 i zrobiliśmy kilka serii, po około 5-8 zdjęć (jpg). No i niestety paski były i u mnie. Tylko u mnie nie są tak bardzo wyraźne jak na zdjeciu, które załączył JacekT. U mnie mają postać czerwonych/niebieskich, cieniutkich linii....oddałem na żytnią 3 dni temu.....i czekam.

Po przeczytaniu powyższych postów zaczynam mieć wątpliwość czy cokolwiek zostało zrobione z aparatem JackaT - a to z uwagi na to, że on ma "gwarancję sklepu", który niby oddał aparat na Żytnią.... Ja mam gwarancję "producenta" więc może chłopaki się bardziej postarają. Jak oddadzą to dam znać jaki jest efekt "naprawy".

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelnow Zobacz posta
    Czyściłes matryce może ?
    wymienili mi podobno na nową matryce, ale wada nie zniknela

Cytat Zamieszczone przez kris75 Zobacz posta
    Pytanie - czy zdjecia ze wszystkich tych 3 aparatow wywolywales tym samym programem?
    i czy uzywales zawsze tej samej karty pamieci?
    ZoomBrowser, RawShooter - tych programów urzywałem do RAWów, ale jak robiłem w jpg tez ta wada była widoczna, były używane 4 rózne karty pamięci

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Proponuje skorzystac z czegos takiego jak Niezgodnosc towaru z umowa, lub Rekojmii (jezeli zakup byl dokonywany na firme). Wtedy masz prawo zadac wymiany na nowe lub zwrotu gotowki.
    do tego bede bążył

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    JackuT może na obiektywnych Ci pomogą
    to ja
    a IP mialem wczoraj zablokowane na Canon Boardzie, ale dzis juz wszystko dziala
    Ostatnio edytowane przez jacekT ; 09-01-2007 o 10:27

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

czy dobrze rozumiem, że problem jest tylko w przypadku robienia serii??
    czy wtedy jest to już widoczne na pierwszym zdjęciu serii???

może to głupi pomysł...
    ale czy możliwe, że matryca rejestruje jakieś odblaski poruszającego się tam i z powrotem lustra ???
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goobie Zobacz posta

może to głupi pomysł...
    ale czy możliwe, że matryca rejestruje jakieś odblaski poruszającego się tam i z powrotem lustra ???
    Mysle, ze jak najbardziej jest to mozliwe. W koncu po to jest funkcja blokady lustra w gornym polozenia, aby uniknac takich odblaskow i innych smiesznych "artefaktow".
    Ślubna
    No i niestety N.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Mysle, ze jak najbardziej jest to mozliwe. W koncu po to jest funkcja blokady lustra w gornym polozenia, aby uniknac takich odblaskow i innych smiesznych "artefaktow".
    A to ciekawa teoria. Zawsze myślałem, że wstępne podniesienie lustra do czego innego służy :-D

A wracając do tematu stawiam, że jest to jakieś zakłócenie elektromagnetyczne albo po zasilaniu wpływające na sygnał analogowy albo na sam przetwornik A/D. To by pasowało – przy zdjęciach seryjnych i AF-Servo najwięcej się dzieje w aparacie i największe jest też zapotrzebowanie na prąd. Ale trzeba by porobić więcej prób żeby zobaczyć, od czego to zależy (świeże / wyładowane baterie, itp.).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goobie Zobacz posta
    może to głupi pomysł...
    Raczej nie gdyż przebieg migawki następuje już po podniesieniu lustra.

Maciek Dublasiewicz
    Guest

Domyślnie

Bardzo ciekawe teorie. Bez względu na to, czy problem pochodzi od odbić z lustra czy kłopotów z napięciem itd. to producent powinien informować, że takie sytuacje mogą mieć miejsce (nie można tego uznać za sytuację "normalną"). W końcu robienie zdjęć seryjnych przy AI Servo przy dużym iso nie jest czymś wyjątkowym i przy takich trybach aparat powinien działać poprawnie. Zobaczymy co mi odpowie i jak sobie poradzi serwis z Żytniej

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No coz...

W instrukcji do aparatu jest ladnie napisane:

...wlacza blokowanie lustra w gornym polozeniu, przed wyzwoleniem migawki. Unika sie utraty ostrosci, powodowanej przez drgania mechanizmu lustra
    - strona 94 instrukcji EOSa 350d

Co prawda pisza o utracie ostrosci, a nie o takich "artefaktach", ktore, wedlug mnie, moga (ale nie musza) byc efektem drgan lustra.
    Ślubna
    No i niestety N.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów