Pewnie poraz kolejny ktoś będzie zawracał głowę takim dylematem, ale mnie to już gryzie od jakiegoś czasu. Mam obecnie A510 (chcę go komuś dac, a w jego miejsce kupić nowy jak w temacie.
Szedłem do sklepu kupić A 610, ale brakło (na zamówienie 2 dni), więc myślę - A630. Ale nad nim stał nowy model A710 IS i od tego czasu zaczął się problem, który spać po nocy mi nie daje.
Mam więc kilka pytań:
1) Czy stabilizacja w A710 IS jest warta uwagi ? (jeżeli nie, wtedy napewno wziąłbym A6xx, chyba, że A710IS ma inne zalety przemawiające na korzyść?)
2) Czy mniejsza matryca w A710IS to istotna kwestia przy 7.1 MPix ?
3) Z tego co poczytałem A610 to mocna sztuka w serii A, czy więc A630 można traktowac tak samo, biorąc pod uwagę fakt braku A610 ?
(Wiadomo - upchanie większej liczby pixeli w A630 na tą samą matrycę co w A610 szumi bardziej, ale czy bardziej niż 7,1 Mpix w A710?)
---> Można to skrócić do odpowiedzi co najlepiej kupić ? heeeelp !
Raczej nie chce IS 2/3 itp.
Pytanie z innej beczki, nie wiem czy mnie zrozumiecie, ale postaram się ująć to tak:
4) Czy pstrykanie zdjęć z ustawieniem na jeden ze średnich rozmiarów (np M1), wykorzystuje całą matrycę aparatu podzieloną na mniej pixeli ale "większych", czy wykorzystuje fragment (wycinek) matrycy o pierwotnym rozmiarze piksela ?
Dzięki z góry za odp. Naprawdę ciężko mi się zdecydować. Podoba mi się obracany LCD, ale z drugiej strony kusi mnie stabilizator.
Tam gdzie mogę mieć odchylany LCD mam dodatkową większą matrycę (1/1,8") ale 8Mpix upchanych (zakładając brak A610 - 5Mpix),
a tam gdzie mam stabilizację mam mniejszą matrycę 1/2,5" z 7.1 Mpix.
Jeżeli stabilizacja miała by być niepotrzebnym bajerem, to co wtedy ?
Szukać A610, czy brac A630 i mieć po problemie ?
Ostatni akapit namieszany, ale dokładnie oddaje dylemat....
BTW
Lubię robić nocne fotki. Mniej wiecej do czego używam aparatu A510 jest tutaj:
http://www.fotoster.republika.pl/galerie.htm