Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Co warto kupić A610, A630, czy A710 IS ?

Mieszany widok

Fotoster
    Guest

Domyślnie Co warto kupić A610, A630, czy A710 IS ?

Pewnie poraz kolejny ktoś będzie zawracał głowę takim dylematem, ale mnie to już gryzie od jakiegoś czasu. Mam obecnie A510 (chcę go komuś dac, a w jego miejsce kupić nowy jak w temacie.

Szedłem do sklepu kupić A 610, ale brakło (na zamówienie 2 dni), więc myślę - A630. Ale nad nim stał nowy model A710 IS i od tego czasu zaczął się problem, który spać po nocy mi nie daje.

Mam więc kilka pytań:

1) Czy stabilizacja w A710 IS jest warta uwagi ? (jeżeli nie, wtedy napewno wziąłbym A6xx, chyba, że A710IS ma inne zalety przemawiające na korzyść?)

2) Czy mniejsza matryca w A710IS to istotna kwestia przy 7.1 MPix ?

3) Z tego co poczytałem A610 to mocna sztuka w serii A, czy więc A630 można traktowac tak samo, biorąc pod uwagę fakt braku A610 ?
    (Wiadomo - upchanie większej liczby pixeli w A630 na tą samą matrycę co w A610 szumi bardziej, ale czy bardziej niż 7,1 Mpix w A710?)

---> Można to skrócić do odpowiedzi co najlepiej kupić ? heeeelp !

Raczej nie chce IS 2/3 itp.

Pytanie z innej beczki, nie wiem czy mnie zrozumiecie, ale postaram się ująć to tak:
    4) Czy pstrykanie zdjęć z ustawieniem na jeden ze średnich rozmiarów (np M1), wykorzystuje całą matrycę aparatu podzieloną na mniej pixeli ale "większych", czy wykorzystuje fragment (wycinek) matrycy o pierwotnym rozmiarze piksela ?

Dzięki z góry za odp. Naprawdę ciężko mi się zdecydować. Podoba mi się obracany LCD, ale z drugiej strony kusi mnie stabilizator.
    Tam gdzie mogę mieć odchylany LCD mam dodatkową większą matrycę (1/1,8") ale 8Mpix upchanych (zakładając brak A610 - 5Mpix),
    a tam gdzie mam stabilizację mam mniejszą matrycę 1/2,5" z 7.1 Mpix.
    Jeżeli stabilizacja miała by być niepotrzebnym bajerem, to co wtedy ?
    Szukać A610, czy brac A630 i mieć po problemie ?

Ostatni akapit namieszany, ale dokładnie oddaje dylemat....

BTW
    Lubię robić nocne fotki. Mniej wiecej do czego używam aparatu A510 jest tutaj:

http://www.fotoster.republika.pl/galerie.htm
    Ostatnio edytowane przez Fotoster ; 07-01-2007 o 22:42

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdecydowanie 710 IS, ostatnio się nim bawiłem i robi naprawdę łądne zdjęcia. Co do stabilizacji to nie jest rewelacyjna, ale za te pieniądze jest niezła.

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Jak wyżej- 710IS
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Początki nałogu

Domyślnie

w 710 is mniejsza matryca a poza tym tylko 2 AA, co ma znaczenie np. przy szybkości ładowania lampy

aha, polecam jeszcze link test 710 is vs 630, 630 wypadł raczej lepiej, odsyłam do podsumowania, pozdrawiam

oj zapomniałem:
    http://babelfish.altavista.com/babel...630_page06.asp

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

rosim: edytuj posty

Początki nałogu

Domyślnie

scooter o co chodzi z tą edycją?

Fotoster
    Guest

Domyślnie

Chodzi o to, iż po zalogowaniu dostępna jest opcja edycji postu. I tym samym zamiast posto po poście można dopisać coś do poprzedniego.

Dzięki za linka i za wypowiedź !!

Początki nałogu

Domyślnie

ok. teraz rozumiem, pozdrawiam

Fotoster
    Guest

Domyślnie

Z tego co zauważyłem pod linkiem rosima to faktycznie A630 wypada lepiej.

na dprewie zauważyłem też, że choć A 710 IS mniej szumi, to foty są jakby mniej ostre, co pokrywało by się z porównaniami fotek z linku rosima
    i mogło by wskazywać na to, że mniejsze zaszumienie A710IS to efekt zastosowania w nim jakiegoś mocniejszego noisereduktora.
    Powiem szczerze, że bardziej zależy mi na ostrości, a NR można se zrobić sporadycznie w jakimś programie na kompie.

Coraz bardziej skłaniam się do A630. Czy warto mieć mniejszy zoom, brak stabilizacji na rzecz (wydaje mi się) lepszej ostrości, odchylanego LCD (a lubię robić foty z ziemi) itd ??

Odpowiedzcie proszę na pytanie "4" z postu pierwszego. Dzięki - pozdrawiam !
    Ostatnio edytowane przez Fotoster ; 08-01-2007 o 12:13

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotoster Zobacz posta
    Coraz bardziej skłaniam się do A630. Czy warto mieć mniejszy zoom, brak stabilizacji na rzecz (wydaje mi się) lepszej ostrości, odchylanego LCD (a lubię robić foty z ziemi) itd ??
    Gdybym stanął przed takim wyborem, to też bym wybrał kręcony LCD.
    Natomiast brak stabilizacji mozna nadrobić jasnym obiektywem i dlatego jeśli nie przeszkadzałyby Ci niego większe gabaryty sprzętu, to zamiast A630 rozglądałbym się za używanym G5 zyskując dodatkowo RAW i stopkę do lampy błyskowej, a zaoszczędzone pieniadze stanowiły by dobry kapitał początkowy na lampę :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów