Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Puchar Świata w Zakopanem

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

adamek mam nadzieję, że mimo wszystko konkursy się odbędą - to że ewentualnie będę je oglądał na zielonej trawce - no cóż - choć taka aura odebrałaby połowę przyjemności - w końcu to zimowy puchar świata...
    Co się zaś tyczy czasów - dzięki piszczal za te rady - wiem, że będę musial trochę poeksperymentować ale rady Twoje i borkomara skrócą czas tych eksperymentów
    5dmkII.BG-E6.24-70 f/2.8L.Extreme 8GB.
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Nie zapomnij aby ustawić AF na automatyczny wybór punktów i włączyć servo.
    jak ustawić AF na aytomatyczny wyóbr punktu ? bo nie wiem jak? a o co chodzi z panoromowaniem?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

panoramowanie masz opisane np. w lekcji muflona nt forografowania samolotow

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    jak ustawić AF na aytomatyczny wyóbr punktu ? bo nie wiem jak?
    polecam instrukcję obsługi bo wiele zależy od aparatu jaki posiadasz, nie znam 350D więc nie pomogę
    Ostatnio edytowane przez stratus ; 11-01-2007 o 18:17

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

W 350 wciskasz (i trzymasz) prawy górny przycisk z tyłu korpusu (ten z lupką "+") i pokrętłem lub strzałkami nawigacyjnymi ustawiasz w którym punkcie łapie ostrość AF. Co do panoramowania - z bardzo grubsza ujmując - trzymasz mocno i jak najrówniej aparat i podążając za obiektem bedącym w ruchu robisz mu zdjęcie - otrzymujesz rozmyte tło i w miarę ostry obiekt. Przykład: http://arbiter.pl/zdjecie/9600
    borkomar wspomniał o tym bo chcę robić zdjęcia skoczkom w Zakopanem - jak ustawie AF na środku to będę miał pewność, że mi 350 nie zbłądzi - no i będę próbował focić z użyciem techniki panoramowania - skoczek w locie
    Ostatnio edytowane przez fotoglaf ; 12-01-2007 o 12:22
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoglaf Zobacz posta
    borkomar wspomniał o tym bo chcę robić zdjęcia skoczkom w Zakopanem - jak ustawie AF na środku to będę miał pewność, że mi 350 nie zbłądzi - no i będę próbował focić z użyciem techniki panoramowania - skoczek w locie
    Nie używaj środkowego AF bo nie trafisz tak jak powinieneś.
    Ustaw AF na automatyczny wybór w takiej sytuacji - tak właśnie pisałem a nie tak jak mnie cytujesz.
    5D + L

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

borkomar, widać źle Cię zrozumiałem - jakoś nie mam zaufania do 350 w kwestii łapania ostrości w ruchu w trybie auto... Z drugiej strony - pokazałeś mi jedno zdjęcie - możesz pokazać jeszcze kilka z letniego pucharu (najlepiej z exifami) ?
    Będę bardzo wdzięczny - i dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu w kwestii interpretacji Twojej porady.

misza
    Guest

Domyślnie

Cześć,
    przede wszystkim: witam wszystkich użytkowników, forum czytam od prawie roku, ale jak dotąd z ukrycia.

odpowiadam na zadane pytanie: wybieram się na oba dni skoków narciarskich będę w Zakopanem już 19 późnym popołudniem, dzień pierwszy - sektor A, drugi - B.

sprzęt - 350d, KIT i 50mm, ale na czas skoków pożyczam od kolegi analogowego Canona 70-300, ciemno ale wierzę że coś z tego wyjdzie.

bardzo się cieszę i dziękuję, że zaproponowaliście kilka parametrów, na pewno się przydadzą! Co jak co, ale sportu jeszcze nie miałem okazji fotografować. Zgodnie z którymś z przedmówców - zapoznam się (po raz kolejny!) z lekcją muflona dot. fotografowania samolotów w ruchu.

Jakby co - to do zobaczenia.

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

No i cóż - byłem... Pewnie wiecie co się wydarzylo - akurat na wprost mnie (byłem w sektorze A) Mazoch upadł. Co się zaś tyczy zdjęć - trochę ich porobilem - oczywiście niebawem kilka pokażę - do oceny. Ten puchar moim zdaniem nie powinien się odbyć - doszło do sytuacji gdy presja kibiców, mediów, sponsorów wzięła górę nad zdrowym rozsądkiem - nawet jeśli w 90% zawinił skoczek (mało doświadczenia) to być może własnie te 10% wiatru dokończyło sprawę...

Ostatnio edytowane przez fotoglaf ; 22-01-2007 o 23:33

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów