Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Czy m42 gorzej ostrzą od nowych zoomów?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Babia Góra

Domyślnie Czy m42 gorzej ostrzą od nowych zoomów?

Witajcie.
    Po zakupie Industara 2,8/50 (rewelacja) stwierdziłem, że kupię też jakiegoś szerokątnego. Szukałem czegoś o ogniskowej od 16 do 20. W tym przedziale najlepiej wypadł Flektogon 2,8/20 i tylko przypadek zadecydowal, że go na razie nie kupiłem. Ponieważ pytając Sprzedającego jak ostrzy z 350d stwierdził, że właśnie z tego powodu zamienia go na Tamrona 17-50 :sad: . Czy to prawda, że stałki m42 są gorsze od nowoczesnych zoomów i czy rzeczywiście gorzej ostrzą? Jeśli nie, to jakie stałki polecacie?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez zawojanin ; 07-01-2007 o 16:39

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

stałka gorsza od zooma...niebywałe...hehe...może mu chodziło o to, że nie ma af bo w takim wypadku to rzeczywiście gorzej ostrzy a w zasadzie nie ostrzy chyba, ze przyjmiemy do ostrzenia FF czyli tzw. feetfocus
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    stałka gorsza od zooma...niebywałe...hehe...może mu chodziło o to, że nie ma af bo w takim wypadku to rzeczywiście gorzej ostrzy a w zasadzie nie ostrzy chyba, ze przyjmiemy do ostrzenia FF czyli tzw. feetfocus
    Ktoś tu już przytaczał link do PDFa z bardzo przyjaznym opracowaniem (po polsku), w którym dość konkretnie wytłumaczono dlaczego szkła szerokoątne tego typu nie nadają się do cyfry z małą matrycą. Więc tak do końca bym się nie śmiał. Z tego co ja zrozumiałem, poza ogniskowymi typowo portretowymi nie ma to większego sensu.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    feetfocus- ostrzenie stopowe

chodziło ci chyba o FingerFocus
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Babia Góra

Domyślnie

niewiem, może myślał że ma włączony...a tu nie ta epoka.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Ja też już kilkukrotnie słyszałem, ze szerokie obiektywy M42 (przynajmniej niektóre) dość kiepsko się sprawują z cyfrą... I chodzi tu chyba o telecentryczność...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Flektogon nie jest najlepszy do cyfry. Podobno. Nie sprawdzałem bo nie mam, ale to stwierdzenie powtarza się dość często na forach dyskusyjnych.
    Ja mam Zenitara 16mm (rybie oko) i na 30D jest całkiem fajny. Aczkolwiek żyleta to nie jest. No i to fisheye, więc specyficzny kadr. Aczkolwiek muszę powiedzieć, że zakrzywienie "czasoprzestrzeni" ;-) dodaje fajnego uroku zdjęciom z imprez domowych. Do cyfry nie nadają się też zoomy z m42 - za duże aberacje, przynajmniej te 3 które posiadam. Za to stałki to już inna historia - szkła rzędu 50mm i dłuższe sprawują się bardzo dobrze. Jak widać, wszystko zależy od konkretnego szkła.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

POdobno najmniejsza ogniskowa, którą można brac pod uwagę (ze szkieł M42) do Canona z niepełną matrycą to 28mm. Poniżej są kłopoty z telecentrycznością.

A co ostrzenia z porównaniu z zoomami - to moim zdaniem ostrzą lepiej (AF czasami sie myli). I jak sie już dobrze trafi z ostrością, to jest 1 klasa. To moje odczucia na podstawie zdjęć robionych Pancolarem 50/1.8 i Sonnarem 135/3.5 (i szczerze te 2 szkła mogę polecić).
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna Awatar tomekg
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Flektogon do cropa to porażka... widziałem zdjęcia porównawcze chyba na forum m42 i były gorszej jakości niż KIT'a !!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Babia Góra

Domyślnie

Na czym polega ta telecentryczność?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów