-
Witam, oprócz tego co napisał wyżej Trigger.....
A więc tak, z racji, że na co dzień (broń boże
nie pracuję w sklepie komputerowym itp.) mam doczynienia z większością notebooków dostępnych w Polsce i każdy z nich przeszedł przez moje ręce, mogę co nieco powiedzieć na ich temat. Jest kilka ważnych elementów składających się na to czy laptop warto nabyć czy nie, m.in. cena, parametry. Ale to mamy na wierzchu - resztę doświadczamy po kupnie i tak:
1. Fujitsu Siemens - seria Amilo i Amilo Pro - laptopy konstruowane zdecydownie przez księgowych - czyli amatorska linia - średniej jakości matryce i same laptopy nagrzewają się dość mocno przez co głośne. Awaryjność na europejskim poziomie, serwis także - wszystko sprawdzone przeze mnie. Wersje profesjonalne to FSC Lifebook - tutaj wszystko na najwyższym poziomie, może za wyjątkiem matrycy w Serii C. Serie S, E, P - godne polecenia - ciche i bezawaryjne, matryce 1400x1050 to tak jak i u IBM - rewelacja. Najwyższa półka u FSC to CELSIUS MOBILE H - modele h230 i H240 to szczyt technologii mobilnej dla grafików komputerowych i projektantów CAD - rewelacyjne matryce (aż do 1600 x 1200) i bezawaryjność oraz stabilność pracy w połączeniu z cichą pracą i potężną wydajnością gwarantuje komfort pracy - wada to wysoka cena - nawet do 17tyś zł - ale można znaleźć takie laptopy w drugim obiegu jeszcze na gwarancji za przyzwoitą cenę. Gwarancja Lifebooków to 48h - tyle maksymalnie może być laptop w serwisie, a więc z praktyki od momentu awarii mija 72h i mamy laptopa spowrotem. Uwaga na wersje Amilo z Vobisu - tych modeli nie ma w oficjalnym kanale sprzedaży Fujitsu.. -są to laptopy w wersji księgowej tylko dla Vobisu produkowane (a także MM itp.) - aby było najtaniej i aby Vobis i inny market jak najwięcej mógł na nich zarobić - straszne mydło i kiepska jakość.
2. Acer - tak jak w przypadku Fujitsu Siemens serii Amilo - księgowi byli decydentami - uwaga na matryce Crystal Bright i wszystkie pochodne z połyskiem - nie da się pracować latem w terenie lub nasłonecznionym pokoju - będziecie przeklinać. Poza tym najgłośniejsze notebooki z wszystkich, które testowałem, dlatego, że bardzo kiepsko zaprojektowany system chłodzenia. Aha w 5 na 10 odpadały lub przestawały po jakimś czasie działać niektóre klawisze. Serwis Acer w Czechach, choć daleko, nie jest długotrwały - max. 15 dni. Wady to m.in. waga i kiepski plastyk.
3. IBM - chińskie Lenovo od niedawna. Brzydkie laptopy ale rewelacyjnie wytrzymałe, do dziś ok 20 laptopów posiadamy - różne modele, ale nadal stabilne, ciche i niezniszczalne. Matryce po latach tylko troszkę straciły na jakości. A te pracujące natywnie 1400x1050 to arcydzieło. Wady - te lepsze ważą ok.3-3,5kg.
4. Toshiba - świetne kiedyś (6 lat temu i więcej) teraz jadą tylko na legendzie (jak Nikon
) - mnóstwo plastyku kipeskiej jakości i elementów, które po 2,3 latach już nie funkcjonują - opinię oparłem na kilku modelach, które pracowały u nas. Wady to takie, że te "wypasione" dodatkowo ważą dużo w porównaniu do konkurencji. Tak jak i gdzie indziej uwaga na matryce z połyskiem
. Serwis pozostawia wiele do życzenia, trwa dość długo.
5. Dell - poza wybuchającymi bateriami - dobre sprawdzone produkty. Choć polityka Dell w Polsce jest lekko mglista a dodatkowo teraz fakt, że największa ich ilość na tle konkurencji posiada niebezpieczne baterie - trudno przewidzieć przyszłość.
6. HP i ex.Compaq - tani plastyk i kolorowe diody a do tego matryca z połyskiem to wady. Jeśli na nie nie patrzeć to zdecydowanie polecam serię Pavilon - świetny stosunek ceny do jakości. Choć głośne, nie są aż tak ciężkie.
7. Asus, Maxdata, LG, Actina, Aristo - nie zajmujemy się tą półką i tymi markami. Ale wiem, że dobre bo tanie
Reszta wyjdzie w praniu, za rok, dwa, trzy.
8. Apple - poza konkurencją i nie można go tu porównywać z innymi
)
Reasumując:
- rocznie ok.100-200 laptopów kupuję dla moich partnerów biznesowych (od 2500 do 20tyś za szt.)
- zwracam uwagę na bezawaryjność, pracę w terenie (waga, baterie, matryca)
- spróbujcie popracować głośnym laptopem w łóżku, kiedy obok śpi ktoś 
- warunki gwarancji - najmniej istotne przy kupnie u wielu kupujących, najważniejsze po kupnie
) - zwracam uwagę na to zdecydowanie.
- tańsze modele zawsze będą miały problemy z nowoczesnymi akcesoriami- sprawdzone i przetestowane przeze mnie - urządzenia GPS, komórki na bluetooth, karty i urządzenia GPRS, EDGE, UMTS - w większości przypadków problemy z pracą. Z urządzeniami droższymi - już problemy znikają.
- czas życia laptopa do poważnego użycia to 3 lata, wyjątek IBM i FSC - niektóre pracują 7 rok bez awarii i trudności z pracą.
- można się sugerować tym co napisałem, ale moja ocena jest oparta o własne doświadczenia i doświadczenia moich pracowników.
Sam używam FSC Lifebook P1510 - dlaczego- waga 0,9kg; parametry przywoite, obracam ekranik i mam tablet PC, cichy, 5h na bateriach - wyjście na monitor zewntrzny 1600x1200 - komfort pracy w biurze - w terenie nie do pobicia - miesci się w każdej torebce, plecaczku. W aucie jako odtwarzacz filmów dla córki. Jednak ja dodatkowo posiadam jeszcze komputerek stacjonarny PowerMac G5 - także nie sugerować się moim dziwnym wyborem laptopa
.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez obserwator ; 08-01-2007 o 00:02
Uprawnienia umieszczania postów