Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: jaki aparat daje radę przy - 40 st. C ??

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF Zobacz posta
    skoro 300D dawal sobie rade przy ~ -25 stopni to 1D dawalby spokojnie sobie rade przy ~ -40? czy sie myle?
    A bo to wiadomo, trzeba by zrobić test, ma ktoś zbędną 1Dynkę?
    Niemniej kontynuując myśl z poprzedniego postu to te moje -25 bezpośredniego przełożenia na warunki arktyczne jednak nie miało. Trzeba by puchę potrzymać w plecaku na takim mrozie ze dwa dni i wtedy wyjąć i sprobować pofocić. Jedno jest pewne, akumulator by zdechł, więc musiał by być trzymany w cieplejszym miejscu, powiedzmy w wewnętrznej kieszeni, przykryty podwójną warstwą odzieży ale na ile by to pomogło raczej trudno wyczuć.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu

Domyślnie

jest jeszcze kwestia manipulowania pokrętłami i guzikami w takich temperaturach. na zdjęciach to oni mają łapska w takich wielkich bezpalczastych rękawicach - wyglądają jak pancerne - pewnie pozbycie się tego w tej temperaturze, nawet na chwilę, żeby nacisnąć spust, musi się skończyć jakimś odmrożeniem...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To co widzisz na fotach to są rękawice zewnętrzne, pod spodem jest druga para, jeśli nie dwie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

powiem tak.

a) Marek Arcimowicz używa nikonów.

b) istnieje coś takiego jak zawody biathlonowe w Khanty-Mansijsku (zaawansowana syberia ;] ). Zdjęcia stamtąd też są przesyłane w normalnym tempie pracy agencyjnej... czyli profesjonalne korpusy cyfrowe też muszą dawać radę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    jest jeszcze kwestia manipulowania pokrętłami i guzikami w takich temperaturach. na zdjęciach to oni mają łapska w takich wielkich bezpalczastych rękawicach - wyglądają jak pancerne - pewnie pozbycie się tego w tej temperaturze, nawet na chwilę, żeby nacisnąć spust, musi się skończyć jakimś odmrożeniem...
    Tzn. generalnie robienie zdjęć w takich warunkach to sztuka cierpienia. Nie tylko ze względu na ręce. Co prawda dobre rękawice puchowe rozwiązują trochę sprawę ale obsługa czegokolwiek w nich to już wypas. Drugie cienkie rękawiczki to rzeczywiście dobry patent ale jak są bardzo cienkie. Warunek to ciepłe ubranie (puch) i pełny automat. Aczkolwiek walka bywa nieprawdopodobna .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wątek "aparaty i mróz" to gdzie indziej

A jeśli chodzi o obsługę aparatu w rękawiczkach, to jedynki są genialne, dzięki układowi kontrolek zaprojektowanemu pod hasłem "wszystko przestawiamy dwoma rękamy" . Zdarzało mi się już godzinami wystawać z aparatem w grubych, zimowych rękawicach (takich "narciarskich") i nie miałem żadnego problemu z obsługą (a kręcę dość sporo - Av<->Tv, ISO, i obydwa kółka w użyciu). Jedynie do zmiany karty wygodniej jest zdjąć, choć przy odrobinie wprawy da się i w.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

a ja sobie wertuje wlasnie stary numer nationala polskie wydanie numer 3 z grudnia 1999 jest tam caly artykul o tzw. "Warsztacie czarodziejow" czyli grupie fotografikow chemikow i konstuktorow ktorych przerobki aparatow pozwalaly na zabieranie aparatow na dno oceanu, robienie zdjec z uzyciem lamp stroboskopowych na poczatku XX wieku, mysle ze majac takie zaplecze jak national geographic, nie ma wyprawy i miejsca na kuli ziemskiej ktorego nie daloby sie wyeksplorowac ( chyba )
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu

Domyślnie

może wzięli na Biegun Hassela ? Skoro dał radę na Księżycu (o ile plotki o mistyfikacji i zdjęciach w studio to bujda ) to Biegun wydaje się pestką

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    akumulatory wysiadają w kilka chwil...
    Gdyby to bylo lato, to mozna by uzyc baterii slonecznych (w koncu slonce jest 20-24h/dobe), ale w zimie to nie wiem
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Gdyby to bylo lato, to mozna by uzyc baterii slonecznych (w koncu slonce jest 20-24h/dobe), ale w zimie to nie wiem
    w simie też mozna, niby czemu nie?!
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów