Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Top Ten Digital SLRs in Japan

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ISO w celowniku
    spot, duzy telewizor, histogram RGB,dobrze rozwiazany MLU
    dla mnie wielkie roznice kiedy sie robi zdjecia. ilosc punktow AF czy fps-ow mnie osobiscie wali, a odpowiednio: niezawyzanie czulosci, wygoda pomiaru swiatla, mozliwosc obejrzenia zdjecia (nie zenujacego znaczka pocztoweg), oceny optymalnosci naswietlenia czy wreszcie nie marnowanie zdjec przez 3s blackout - owszem robia roznice
    to sa duze roznice w praktyce. w folderze moze nieefektowane, ale w plenerze mocno zauwazalne
    Właśnie, nieefektowne w folderze. Dodatkowa sprawa to to, że zmiany, nie kwestionując ich bezsprzecznej przydatności, raczej podchodzą pod "face-lifting" niż wypuszczenie nowego modelu. A co do fps-ów to mnie to też wali, zwłaszcza że nawet w trabancie nigdy nie odczułem ułomności tej funkcji

Cytat Zamieszczone przez MMM
    A ja zostanę z 30D, bo przecież nie będę zmieniać aparatu rok po zakupie. Dla mnie jedyna rzecz która może być powodem zmiany na nową puszkę to AF i AutoISO. Wystarczy popatrzeć na rozdział "autofocus" w testach obiektywów do Canona robionych z 20D na optyczne.pl - "...problem związany z ustawianiem ostrości ciut za obiektem" w co drugim obiektywie.
    Wizjera w APS-C i tak się większego nie da zrobić, chyba że kosztem jasności, albo kiedyś układy AF będą tak rewelacyjne że lustro będzie mogło odbijać więcej światła na matówkę, tyle że to daleko przed nami. Wizjer w takim np. D200 jest bardzo fajny, wyświetla sporo informacji, siatkę, jest nawet ciut większy ale za to ciemniejszy i mniej kontrastowy niż w 30D więc ja dziękuję za coś takiego.
    Nie kwestionuję że to świetny aparat. Byłem zdecydowany go kupić, ale perspektywa pojawienia się nowego modelu w podobnej cenie ostudziła mój zapał. To właściwie jedyna przyczyna, bo specyfikacja + pomacanie utwierdziły mnie w przekonaniu że ta puszka ma wszystko co jest mi potrzebne. A co do wizjera to też uważam że da się z tym żyć. Wiadomo, fajnie jest mieć wizjer jak w analogowych eosach 5 czy 30 ale i do mniejszego można się przyzwyczaić, ważne żeby za ciemny nie był.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    No mnie się podoba nie mniej niż tobie, zwłaszcza ta odległa pozycja 30D mi się podoba
    Dotychczasowa sprzedaż, promocja ze zwrotem 590 zł i ta ankietka mogą sugerować że Canon chyba jednak przyspieszy nieco premierę następcy tego modelu.
    Pod warunkiem że te dane przekładają się także na inne rynki, bo kiedyś widziałem takie porównanie z poprzednich lat rynku dslr USA - Japonia i jedno do drugiego miało się nijak. Japonia to ok. 12% rynku dla canona więc pierwsza liga to to nie jest.

(...)
    a swoja droga, to 5D a D200 to zadna konkurencja. to zupelnie inni odbiorcy koncowi, nawet jesli cenowo to wyglada z bardzo grubsza blisko
    Bez dwóch zdań to dwa zupełnie inne światy. Canon nie ma stricte odpowiednika D200, a nikon 5D.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    A to że w lutym powinien się pojawić następca 30D to nic dziwnego, dokładnie jak Canonowski kalendarzyk wskazuje. Aż dziwne, że nie przyśpieszyli jesienią sprzedając 400D z 10Mpx matrycą jako konkurencję dla 30D. Mam nadzieję, że to nie przez zimną rachubę, ale że pracują nad czymś ciekawym.
    Kalendarzyk wskazuje, że 40D powinno być na jesieni br. no chyba, że mają coś ekstra ale czy pokażą wcześniej? Jedno jest pewne konkurencja się zagęszcza i to jest bardzo pozytywna rzecz.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-01-2007 o 00:12
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubman
    Aż dziwne, że nie przyśpieszyli jesienią sprzedając 400D z 10Mpx matrycą jako konkurencję dla 30D. Mam nadzieję, że to nie przez zimną rachubę, ale że pracują nad czymś ciekawym.
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Kalendarzyk wskazuje, że 40D powinno być na jesieni br. no chyba, że mają coś ekstra ale czy pokażą wcześniej? Jedno jest pewne konkurencja się zagęszcza i to jest bardzo pozytywna rzecz.
    Prawdę mówiąc wypuszczenie całkowicie amatorskiej lustrzanki z nową matrycą, kilka miesięcy po premierze zaawansowanej amatorskiej z matrycą niezmienioną wydało mi się dość dziwne i jak na mój gust to niczego dobrego wróżyć nie mogło. Wiadomo że z praktycznego punktu widzenia różnica w ilość megapikseli, pomiędzy 8 a 10 jest mało istotna ale zabieg taki narobił chyba sporo zamieszania w głowach potencjalnych klientów.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jak sięgnąć dalej na tę stronkę to jest jeszcze artykuł (który zresztą był przy okazji premiery 400D ale w dużo gorszym tłumaczeniu) dający sporo odpowiedzi na przyszłą strategię canona. Np wynika z niego niezbicie że jak ktoś czeka na antiszejka w body canona to nie ma co tracić czasu tylko zwijać manele do innego systemu.

LINK
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

tutaj tez jest ciekawa statystyka, ktora mowi oglednie o ilosci sprzedawanych aparatow i udziale procentowym w rynku globalnym

http://asia.news.yahoo.com/061123/3/2tddq.html

_______FY2006/07(est) ____FY2005/06 ____ %CHANGE
    Canon ___ 2,450,000 _______ 1,900,000 _____ 28.9%
    Nikon ____ 2,000,000 _______ 1,340,000 _____ 49.3%
    Sony ______ 500,000 _________ NA _________ NA
    Olympus ___ 250,000 ________ 250,000 _______ 0.0%
    Pentax _____ 280,000 ________ 120,000 _____ 133.3%

gdzie wyraznie widac ze canon traci rynek wlasnie na rzecz nikona i nowego gracza jakim jest sony, nic tylko czekac na 40D
    Ostatnio edytowane przez miszaqq ; 07-01-2007 o 00:37
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No tak tylko jak weżmiemy pod uwagę cały rynek cyfrówek to jest już trochę inaczej:
    [ID:nT134987] TOTAL DIGITAL CAMERA SHIPMENTS

____________ FY2006/07(est) _____FY2005/06____%CHANGE
    Canon______20,650,000_________16,900,000____22.2%
    Sony_______16,000,000_________13,500,000____18.5%
    Olympus____9,000,000__________8,400,000_____7.1%
    Nikon_______8,500,000__________8,450,000_____0.6%
    FujiFilm_____7,000,000__________6,200,000_____12.9 %
    Pentax______3,200,000_________2,800,000_____14.3%
    A biorąc pod uwagę że ta informacja na początku wątku dotyczy sprzedaży w grudniu 2006 to w ogóle na wyciąganie wniosków chyba zbyt wcześnie.
    Niewątpliwie im większy ból głowy u marketingowców canona ze względu na konkurencję tym lepiej dla nas. Tylko pytanie jak daleko Canon ma zamiar odskoczyć w najbliższym czasie. Bo jak znów zbyt daleko to mamy przes....e .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-01-2007 o 00:56
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

rynek cyfrowek to moze byc mylaca klasyfikacja. tutaj wliczaja sie point&shoty, ktore stanowia lwia czesc tego rynku (vide: na czym Sony robi kase tutaj).
    a nie wliczaja sie lensy, lampy blyskowe czy chocby durne wezyki spustowe. a tutaj akurat ten najciekawszy obszar, po ktorym mozna by prorokowac przyszlosc rynku.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

widac, ze Canon moze byle g... wypuscic a i tak sie sprzeda
    Niestety, o Nikonie D40 można powiedzieć to samo. Miałem nadzieję, że to będzie pełna klapa
    Wini

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No tak tylko jak weżmiemy pod uwagę cały rynek cyfrówek to jest już trochę inaczej
    Niemniej osłabienie Canona na pozycji lidera rynku DSLR jest niezaprzeczalne. Jeżeli chcą tą pozycję utrzymać to czas na podjecie działań jest właśnie teraz, kiedy tym liderem wciąż są.
    Niewątpliwie im większy ból głowy u marketingowców canona ze względu na konkurencję tym lepiej dla nas. Tylko pytanie jak daleko Canon ma zamiar odskoczyć w najbliższym czasie. Bo jak znów zbyt daleko to mamy przes....e
    Działanie polegające na wypuszczeniu na rynek paru hitów i spoczęcie na jakiś czas na laurach wydaje się dalece prawdopodobne.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Działanie polegające na wypuszczeniu na rynek paru hitów i spoczęcie na jakiś czas na laurach wydaje się dalece prawdopodobne.
    Komponenty na nowe puszki Canon ma od dawna. Co to był za problem dać lepszy wizjer, AF, AutoISO, jakieś bajery w sofcie i kilka guzików na obudowie do 30D więcej? Żaden. Załóżmy że wtedy konkurencja chwiliwo leży i kwiczy. Tyle że wtedy ta konkurencja jest i tak na tyle silna że też wypuszcza lepsze puszki niż te które są teraz np. lepsze D80 i w niższej cenie. Canon jedyne co wtedy może zrobić to zejść z ceny. W ostatecznym rachunku konkurencji położyć się na łopatki nie da, zysk też nie jest większy a za to zużywa się komponenty które mogą posłużyć do budowy lepszych puszek za rok czy dwa. Całe sztaby marketingowców pracują właśnie nad tym żeby mieć pierwszeństwo przed konkurencją, ale tylko o jeden krok bo więcej się nie opłaca.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów