Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
Tak z perspektywy czasu to ten aparat miał wszelkie dane żeby stać się rynkowym niewypałem. Konia z rzędem temu kto znajdzie ISTOTNE różnice pomiędzy 20D a 30D. W prosty i tani sposób chcieli podtrzymać dobra rynkową passę i to się teraz mści.
A z 400D (choć tu różnice w stosunku do poprzednika są bardziej zauważalne, głównie ze względu na matrycę i wyświetlacz, który akurat w tym segmencie ma znaczenie, bo wyżej to już raczej średnie) też poszło im słabiej niż oczekiwali, vide reklamy w TV czyli rzecz, której Canon dotąd nie robił.
Wygląda zatem na to że długo okupowana pozycja niekwestionowanego lidera na rynku DSLR mocno uśpiła strategów i marketingowców Canona.
A ja zostanę z 30D, bo przecież nie będę zmieniać aparatu rok po zakupie. Dla mnie jedyna rzecz która może być powodem zmiany na nową puszkę to AF i AutoISO. Wystarczy popatrzeć na rozdział "autofocus" w testach obiektywów do Canona robionych z 20D na optyczne.pl - "...problem związany z ustawianiem ostrości ciut za obiektem" w co drugim obiektywie.
Wizjera w APS-C i tak się większego nie da zrobić, chyba że kosztem jasności, albo kiedyś układy AF będą tak rewelacyjne że lustro będzie mogło odbijać więcej światła na matówkę, tyle że to daleko przed nami. Wizjer w takim np. D200 jest bardzo fajny, wyświetla sporo informacji, siatkę, jest nawet ciut większy ale za to ciemniejszy i mniej kontrastowy niż w 30D więc ja dziękuję za coś takiego.