Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Top Ten Digital SLRs in Japan

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Nie będe ukrywal, że baaaardzo mi się to podoba :-) i zacieram ręcę na luty ;-)
    A co Wy o tym sądzicie?
    No mnie się podoba nie mniej niż tobie, zwłaszcza ta odległa pozycja 30D mi się podoba
    Dotychczasowa sprzedaż, promocja ze zwrotem 590 zł i ta ankietka mogą sugerować że Canon chyba jednak przyspieszy nieco premierę następcy tego modelu.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk
    trabant z 1/4 rynku. klientom gratulujemy upartosci w katowaniu nadgarstkow trzymaniem pseudouchwytow i oczy slepieniem w dziurki od kluczy
    Poniekąd ta polityka ma jakieś uzasadnienie, jeżeli wbić by 400D w puszkę gabarytów 300D i dołożyć mu większy wizjer to sprzedaż 30D zamiast 2,5% wynosiła by około 1%. Inna sprawa że jest to puszka kierowana w znacznej mierze do klientów przesiadających się z kompaktów, przyzwyczajonych do tego że aparat jest mały i można go wepchnąć wszędzie, z kieszenią włącznie, więc jej powiększenie mogło by spowodować utratę części nabywców na rzecz Olympusa i jego micro-cyfranek.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 06-01-2007 o 21:18
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ta odległa pozycja 30D mi się podoba ... Canon chyba jednak przyspieszy nieco premierę następcy tego modelu.
    Też mi się w tej chwili wydaje prawdopodobne zaburzenie macierzy :-) Z tym ze IMHO to zalatwi tylko sprawę D80.

A przecież z D200 te trzeba będzie czymś konkurować i ja ostrzę sobie zęby na następcę piątki bo zbieram sily aby przeskoczyć jeden próg i z serii trzycyfrowej wskoczyć od razu na jednocyfrową :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    A przecież z D200 te trzeba będzie czymś konkurować i ja ostrzę sobie zęby na następcę piątki bo zbieram sily aby przeskoczyć jeden próg i z serii trzycyfrowej wskoczyć od razu na jednocyfrową :-)
    Ja aż tak ambitnych planów nie mam, ograniczę się do serii dwucyfrowej, zwłaszcza że przesiadka na FF wymusiła by na mnie konieczność zmiany praktycznie całej szklarni.
    A do konkurowania z D200 wystarczyłoby chyba obniżenie ceny 5D, przynajmniej tymczasowo, tzn tak mi się wydaje.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 06-01-2007 o 21:23

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dotychczasowa sprzedaż, promocja ze zwrotem 590 zł i ta ankietka mogą sugerować że Canon chyba jednak przyspieszy nieco premierę następcy tego modelu.
    Niestety ale możesz mieć rację. W obecnej sytuacji aż się prosi o update dla 30D ale Canon nie ma zwyczaju dawać upgradu firmware zwiększającego funkcjonalność aparatu a wypuszcza nowe modele. Zresztą lista zmian jest dosyć duża, nie tylko dająca się poprawić softem np. wizjer i AF.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Niestety ale możesz mieć rację. W obecnej sytuacji aż się prosi o update dla 30D ale Canon nie ma zwyczaju dawać upgradu firmware zwiększającego funkcjonalność aparatu a wypuszcza nowe modele. Zresztą lista zmian jest dosyć duża, nie tylko dająca się poprawić softem np. wizjer i AF.
    Tak z perspektywy czasu to ten aparat miał wszelkie dane żeby stać się rynkowym niewypałem. Konia z rzędem temu kto znajdzie ISTOTNE różnice pomiędzy 20D a 30D. W prosty i tani sposób chcieli podtrzymać dobra rynkową passę i to się teraz mści.
    A z 400D (choć tu różnice w stosunku do poprzednika są bardziej zauważalne, głównie ze względu na matrycę i wyświetlacz, który akurat w tym segmencie ma znaczenie, bo wyżej to już raczej średnie) też poszło im słabiej niż oczekiwali, vide reklamy w TV czyli rzecz, której Canon dotąd nie robił.
    Wygląda zatem na to że długo okupowana pozycja niekwestionowanego lidera na rynku DSLR mocno uśpiła strategów i marketingowców Canona.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Konia z rzędem temu kto znajdzie ISTOTNE różnice pomiędzy 20D a 30D.
    ISO w celowniku
    spot
    duzy telewizor
    histogram RGB
    dobrze rozwiazany MLU

dla mnie wielkie roznice kiedy sie robi zdjecia. ilosc punktow AF czy fps-ow mnie osobiscie wali, a odpowiednio: niezawyzanie czulosci, wygoda pomiaru swiatla, mozliwosc obejrzenia zdjecia (nie zenujacego znaczka pocztoweg), oceny optymalnosci naswietlenia czy wreszcie nie marnowanie zdjec przez 3s blackout - owszem robia roznice

to sa duze roznice w praktyce. w folderze moze nieefektowane, ale w plenerze mocno zauwazalne
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ISO w celowniku
    spot, duzy telewizor, histogram RGB,dobrze rozwiazany MLU
    dla mnie wielkie roznice kiedy sie robi zdjecia. ilosc punktow AF czy fps-ow mnie osobiscie wali, a odpowiednio: niezawyzanie czulosci, wygoda pomiaru swiatla, mozliwosc obejrzenia zdjecia (nie zenujacego znaczka pocztoweg), oceny optymalnosci naswietlenia czy wreszcie nie marnowanie zdjec przez 3s blackout - owszem robia roznice
    to sa duze roznice w praktyce. w folderze moze nieefektowane, ale w plenerze mocno zauwazalne
    Właśnie, nieefektowne w folderze. Dodatkowa sprawa to to, że zmiany, nie kwestionując ich bezsprzecznej przydatności, raczej podchodzą pod "face-lifting" niż wypuszczenie nowego modelu. A co do fps-ów to mnie to też wali, zwłaszcza że nawet w trabancie nigdy nie odczułem ułomności tej funkcji

Cytat Zamieszczone przez MMM
    A ja zostanę z 30D, bo przecież nie będę zmieniać aparatu rok po zakupie. Dla mnie jedyna rzecz która może być powodem zmiany na nową puszkę to AF i AutoISO. Wystarczy popatrzeć na rozdział "autofocus" w testach obiektywów do Canona robionych z 20D na optyczne.pl - "...problem związany z ustawianiem ostrości ciut za obiektem" w co drugim obiektywie.
    Wizjera w APS-C i tak się większego nie da zrobić, chyba że kosztem jasności, albo kiedyś układy AF będą tak rewelacyjne że lustro będzie mogło odbijać więcej światła na matówkę, tyle że to daleko przed nami. Wizjer w takim np. D200 jest bardzo fajny, wyświetla sporo informacji, siatkę, jest nawet ciut większy ale za to ciemniejszy i mniej kontrastowy niż w 30D więc ja dziękuję za coś takiego.
    Nie kwestionuję że to świetny aparat. Byłem zdecydowany go kupić, ale perspektywa pojawienia się nowego modelu w podobnej cenie ostudziła mój zapał. To właściwie jedyna przyczyna, bo specyfikacja + pomacanie utwierdziły mnie w przekonaniu że ta puszka ma wszystko co jest mi potrzebne. A co do wizjera to też uważam że da się z tym żyć. Wiadomo, fajnie jest mieć wizjer jak w analogowych eosach 5 czy 30 ale i do mniejszego można się przyzwyczaić, ważne żeby za ciemny nie był.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak z perspektywy czasu to ten aparat miał wszelkie dane żeby stać się rynkowym niewypałem. Konia z rzędem temu kto znajdzie ISTOTNE różnice pomiędzy 20D a 30D. W prosty i tani sposób chcieli podtrzymać dobra rynkową passę i to się teraz mści.
    A z 400D (choć tu różnice w stosunku do poprzednika są bardziej zauważalne, głównie ze względu na matrycę i wyświetlacz, który akurat w tym segmencie ma znaczenie, bo wyżej to już raczej średnie) też poszło im słabiej niż oczekiwali, vide reklamy w TV czyli rzecz, której Canon dotąd nie robił.
    Wygląda zatem na to że długo okupowana pozycja niekwestionowanego lidera na rynku DSLR mocno uśpiła strategów i marketingowców Canona.
    A ja zostanę z 30D, bo przecież nie będę zmieniać aparatu rok po zakupie. Dla mnie jedyna rzecz która może być powodem zmiany na nową puszkę to AF i AutoISO. Wystarczy popatrzeć na rozdział "autofocus" w testach obiektywów do Canona robionych z 20D na optyczne.pl - "...problem związany z ustawianiem ostrości ciut za obiektem" w co drugim obiektywie.
    Wizjera w APS-C i tak się większego nie da zrobić, chyba że kosztem jasności, albo kiedyś układy AF będą tak rewelacyjne że lustro będzie mogło odbijać więcej światła na matówkę, tyle że to daleko przed nami. Wizjer w takim np. D200 jest bardzo fajny, wyświetla sporo informacji, siatkę, jest nawet ciut większy ale za to ciemniejszy i mniej kontrastowy niż w 30D więc ja dziękuję za coś takiego.

Uprawnienia umieszczania postów